Recenze

Srnec obecný: laskavý elf našeho lesa — Vsevolozhskie Vesti online

Ano, štěká jako pes, píská jako sysel a visí ve vzduchu jako Plisecká! A tomuto zázraku přírody z čeledi jelenovitých se říká srnec. Drobný jelen, velký jako bernardýn, je krásou a chloubou našich lesů. Před třemi desetiletími byl téměř úplně vyhuben a je zapsán v Červené knize Leningradské oblasti.

Ale při setkání s naším novinářem, známým bloggerem a naším krajanem, tvůrcem autorského kanálu „Každé zvíře v páru“, účastníkem mnoha televizních a rozhlasových programů, kandidátem biologických věd Pavlem Glazkovem, oznámil dobrou zprávu: srnec byl vyloučen ze seznamu Červené knihy Leningradské oblasti.

Čtení Bílé knihy

– Populace se zotavila, – přiznal Pavel Glazkov, – což mě jako vědce těší. Ale toto zvíře samozřejmě zůstává v Červené knize města Petrohradu. A to je překvapivé – zdálo by se, co srnec dělá v městské džungli, ale přesto jsem tohoto roztomilého tvora v městském prostředí viděl mnohokrát.

– A kde skákala? Po Něvském prospektu, nebo tak něco?

– Samozřejmě že ne, ne podél Něvského. Nicméně v našem regionu se tato vzácná zvířata počítají již osmým rokem, a to nejen v Leningradské oblasti, ale i v Petrohradu. Například loni bylo ve městě počítaných 11 jedinců. Počítají se v zimě, po stopách ve sněhu, jak říkají odborníci – „podél bílé stezky“. Je naprosto jisté, že srnci žijí v Puškinském a Krasnoselském okrese v Petrohradu, opakovaně jsem viděl pohledného samce na Pulkovských výšinách, určitě tam chodí, tedy do těch oblastí, kde je nějaká potravní základna. A to jen v zimě jich bylo počítaných 11 a v létě se jejich počet zvyšuje i v městských podmínkách, protože máme mnoho krmných polí pro srnčí zvěř.

A nyní stručný popis tohoto nejmenšího zástupce čeledi jelenovitých. V Rusku existují dva druhy srnců: evropský a sibiřský. Liší se od sebe velikostí a barvou. V našich lesích však žije pouze srnčí evropský. Je to opravdu velmi půvabný malý jelen, dosahuje délky pouhých 20 metru, výšky 90 centimetrů a váží 30 až 40 kilogramů.

– Jak se vám daří „navazovat kontakt“ se srnčí zvěří?

– Srnci jsou ve volné přírodě velmi plachí a opatrní, nepustí k sobě člověka, takže jsem se pro své natáčení, abych nalákal samici nebo samce, naučil štěkat jejich způsobem a pískat samičí milostnou píseň.

Jak se říká, doplněk v závorce: Pavel okamžitě vydá něco podobného štěkotu, pak napodobí umělecké pískání srnčí samičky – a to je vlastně velmi vtipné a zároveň velmi podobné, protože o něco později bloger zapne zvuky zamilovaných srnců nahrané ve volné přírodě na magnetofon a my si tuto romanci poslechneme.

A „letí jako chmýří z Aiolovich úst“

– Ale vraťme se k vnějším charakteristikám plemene, – pokračuje Glazkov ve svém vyprávění, – samci jsou o něco větší než samice a jejich hlavním rozlišovacím znakem jsou samozřejmě rohy. Je to extrémně vzácné, ale stává se, že i samice dorostou malé rohy. Ale to je stále anomálie. Každý rok samci tyto rohy, stejně jako všichni jeleni, někde v září shodí a znovu jim narostou. Nepotřebují rohy k ochraně před lovci nebo divokými prasaty, ačkoli srnčí zvěř má mnoho nepřátel jak ve volné přírodě, tak v našem lidském prostředí. Ne nadarmo byli zapsáni do Červené knihy. Samci potřebují rohy výhradně k tomu, aby si během říje vyřídili vztahy se soupeři. A nebojují na život a na smrt, ne vztekle, ale řekl bych, že i nějak elegantně a malebně.

Přečtěte si více
Výhody a poškození arašídového másla

– Natočit alespoň film?

– Udělal jsem to už víckrát. Měli jste vidět, jak skáčou, takové visící baletní piruety, několik metrů vysoké a až sedm metrů dlouhé. Neobyčejný obraz – jelen vznášející se ve vzduchu! A to je dáno zvláštnostmi stavby jejich nohou. Zadní nohy srnce jsou kratší než přední. Odráží se jimi, dodává si zrychlení, svírá si zadní nohy pod sebe a „vylétá jako chmýří z tlamy Aiola“, jak řekl básník.

– Proč tomuto jelenovi říkáme srnec? To je první otázka. Druhá je proč evropský?

– Ohledně jmen. To je taky zajímavé. Pamatujete si na vtipnou hádanku? Jak se jmenuje jelen s vadou zraku? Samozřejmě si každý hned vzpomene na srnčího. Tenhle jelen má opravdu takový. šikmý tvar očí. A druhá verze: samotný název „srnčí“ pochází z našeho obecně přijímaného „kozulja“, protože těmto malým jelenům se často říká jednoduše kozy, ačkoli s našimi domácími kozami nemají absolutně nic společného.

Srnec je rozšířený po celé severní polokouli, jeho domovem je celá Evropa. Pokud vezmeme Rusko, je to od Karélie po Mezopotámii a až po Volhu. Žije v naší Leningradské oblasti a poblíž – v Pskovské a Novgorodské oblasti. Mimochodem, v zimě k nám tito malí jeleni často přilétají z Pskovské oblasti, takříkajíc migrují. Rozšiřují si svůj domov, hledají nové zdroje potravy a milují je.

Pojďme si také povídat o lásce!

– Říje srnců probíhá v červenci až srpnu. Zajímavé ale je, že samci si od jara „vyřezávají teritorium pro lásku“ – jsou to šetrní a rozvážní druhové. Uprostřed léta se jim kůže na hlavě a krku ztlušťuje velmi zvláštním způsobem – v případě, že dojde k boji, neutrpí vážná zranění. A po celou tu dobu si samci speciálně označují své někdy i poměrně rozsáhlé teritorium a prohlašují k němu autorská práva. V této době začínají aktivně pracovat jejich mazové a potní žlázy a hlavami si třou větve, kmeny stromů a závěje a všude zanechávají svůj specifický zápach. Samec venku, který si ještě „nevyznačil“ teritorium, podle tohoto zápachu okamžitě pochopí: aha, je to obsazené! A odejde, raději se nezapojuje do boje o teritorium.

– Bude si hledat místo na slunci?

– Srnci jsou mimořádně mírumilovná zvířata a většina zvířat nemá sklon se navzájem zabíjet ani v boji o samici a zónu vlivu. Ve světě zvířat je všechno mnohem humánnější než v našem, lidském světě.

Zpět k výše uvedenému: samec si značkuje své teritorium, připravuje se na příjem. A se začátkem období páření začnou i mazové žlázy samic produkovat určité pachy, které se nacházejí mezi kopyty! Chodí po zemi, po trávě a zanechávají pro samce nejen stopy, ale i svůj pach. Na jeho území smí vstoupit několik jedinců – čím více, tím lépe.

Samci přitahují svou lásku, jak jsem již řekl, také jedinečnými zvuky, podobnými štěkání, kterými oznamují svou připravenost k lásce. Samice v odpověď něžně pískají. To jsem již znázornil. Tyto zvuky jsou velmi dobře slyšet i z kilometru. A když potřebuji natočit něco blíže, lákám je těmito zvuky: samice přiběhnou na štěkání, samci spěchají na pískání.

Přečtěte si více
Kurkuma: přínosy a poškození zdraví pro muže, ženy, děti

Ještě jedna zvláštnost tohoto milostného příběhu: myslíte si, že samice přiletěly na zavolání samce a tím to končí? To snad ne, ona před ním začne utíkat, jak nejrychleji může, a běží velmi rychle a velmi dlouho. Dokonce si kopyty prošlape cestu. Hra na „hojdačku“ končí tím, že ji buď samec dožene a všechno se stane, nebo se unaví a v duchu si řekne: no tak! Najdu si někoho jiného! Ona si také určitě najde jiného, odolnějšího samce, na kterého se může ve všem spolehnout. Myslí na budoucí potomstvo a čím silnější samec, tím silnější děti.

A ještě jeden úžasný příběh o budoucích dětech. Srnec je jediné zvíře, které dokáže odložit porod. Ano, ano! Páří se v létě – červenci-srpnu. A toto je jediný zástupce čeledi jelenovitých, jehož březost se zcela zastaví a embryo se uhnízdí v děloze až v lednu. Proč? Aby se miminko narodilo na jaře, až bude sucho a teplo a tráva zelená.

– Tuhle vlastnost má taky tuleň, že? I on má tuto vlastnost od přírody.

– Ano. Srnec zpravidla rodí jedno nebo dvě mláďata, zřídka, ale někdy i tři. Další znak: do určitého věku nemají čich, tiše leží v trávě, čekají na matku a pak se postaví na nohy. Samice mají signální znamení, tzv. „zrcátko“ – bílý kruh kolem ocasu. To je pro mládě i pro ostatní samice, protože srnci mají přísný matriarchát. Nejzkušenější samice v čele stáda, její zrcátko je zároveň poplašným signálem v případě nebezpečí. Pokud je poblíž vlk nebo rys, samice skáče vysoko, vysoko a bílou skvrnou signalizuje: zachraň se, pokud můžeš. To jsou tak zajímavé rysy života a chování tohoto malého jelena.

– Nezmínil jsi nic o sibiřském srnci. Ale když si vzpomeneš na úžasného vypravěče Bažova a jeho pohádky, včetně „Stříbrného kopyta“, tak ty jsou o sibiřském srnci.

– Samozřejmě. O srnci, který kopyty vykopával drahé uralské kameny. Sibiřský srnec se od evropského liší velikostí: je znatelně větší. A jeho barva se blíží zlaté, hnědé, v zimě se stává šedivějším. A jeho biotopem je samozřejmě Sibiř. Nebojí se mrazů. Je dlouhý asi jeden a půl metru, váží až 60 kilogramů. Největší počet sibiřských srnců je v Kurganské oblasti. Jeho biotopem je Ural, Sibiř, severní Mongolsko, západní Čína. V pohraničních oblastech, na hranici těchto oblastí, se sibiřský a evropský srnec může pářit a plodit docela atraktivní potomstvo. Je to jeden rod-kmen.

– No, děkuji ti, Pavle, jako vždy, za zajímavý a poučný příběh ze světa divoké přírody. A pamatuji si tyto verše z dětství: „Mezi zelenými keři, u stříbrné řeky, chodí koloušek – skvrnité tele. Kráčí po okraji lesa a má pihy – stejně jako ta dívka!“

– Ano, neřekl jsem, že se rodí přesně jako Bambi v kresleném filmu – maličcí jelenci, ne větší než kočka, s skvrnitými zády, tyto pihy později mizí. Zázrak zázraků ve světě živé přírody.

Přečtěte si více
Onemocnění jabloní černá rakovina, jak zacházet s poškozenou rostlinou, stejně jako odrůdy odolné vůči chorobě

Tatiana Trubačeva
Fotografie z archivu P. Glazkova

PODOBNÉ ČLÁNKY

  1. Přinášet dětem radost
  2. „A žiju, když jsem za život zaplatil obrovskou cenu. „
  3. Je posledním vojákem praporu
  4. Zrozen k pomoci

Jedná se o zvíře malé velikosti, půvabné a má vynikající čich a sluch. Má krásně zakřivený krk, krátké nohy s ostrými kopyty. V kohoutku dosahuje srnec 80 cm, délka – 1,5 m.

Zvíře má tupou tlamu s velkýma vypouklýma očima. Uši jsou špičaté nahoře. Tvoří přibližně ¾ lebky. Srnci se také říká divoké kozy.

V popisu srnce je vidět, že má zadní nohy delší než přední. Proto se divoká koza pohybuje především skokem, který může dosáhnout výšky 2 m a šířky 6 m.

Na zadní straně těla je malý ocas, který je kvůli husté srsti těžko postřehnutelný. Ale když se zvíře stane ve střehu, jeho ocas se zvedne.

Samci srnčí zvěře jsou větší velikosti. Navíc mají rohy, které začínají růst, jakmile jsou mláděti 4 měsíce staré. Na rozdíl od jelenů nemají tato zvířata tak rozvětvené paroží. Kromě toho mají rohy své vlastní vlastnosti, zejména rostou vertikálně a od tří let se rozvětvují do tří výběžků, které se později stávají výraznějšími. V tomto případě jsou konce rohů ohnuté dovnitř. Kromě toho jsou na hlavě srnce kostní výrůstky s vyvinutými tuberkulami. Rohy jsou nastaveny svisle a na konci mají tři procesy.

Říje srnců probíhá v srpnu – říjnu. V této době jsou samci velmi vzrušení, vydávají hlasité zvuky a ztrácejí opatrnost. Mezi soupeři dochází k rvačkám, které často končí zraněními.

Březost srnčí zvěře trvá 9 měsíců, ale embryo se v tomto období nevyvíjí po dobu 4–4,5 měsíce. Srnec je jediným kopytníkem, jehož březost má latentní období. Díky tomuto období se mláďata rodí od května do června, což je nejpříznivější období roku.

Krátce před narozením mláďat samice opouští stádo a zdržuje se v hustých a hustých houštinách, obvykle u vody. Srnci zpravidla rodí 1–2 mláďata. Novorozená mláďata zůstávají týden tam, kde se narodila, schovaná v trávě. Po 7–8 dnech začnou následovat matku. Samice mláďata krmí 2–3 měsíce. Ve druhém roce života srnci dosahují pohlavní zralosti.

Strava srnčí zvěře zahrnuje asi 900 druhů rostlin, upřednostňuje se snadno stravitelná rostlinná potrava bohatá na živiny a vodu.

Srnec se často živí dřevinami, zatímco jelen polní bylinnými rostlinami. Ze stromů a keřů se srnec nejraději živí osikou, vrbou, topolem, jeřábem, lípou, břízou, jasanem, dubem, bukem, habrem, zimolezem, třešní a řešetlákem. Mezi byliny, které srnec konzumuje, patří různé obiloviny, křídlatka, ohnivák, vřetenec, orlíček, bolševník, andělika a šťovík. Miluje vodní rostliny (bahenník, puškvorec, kala), pro které přichází do bažin a jezer. Ochotně se živí bobulemi a šťavnatým ovocem (borůvky, brusinky, jahody, rakytník řešetlákový, šípky, jeřábem, hlohem, jabloní, hrušní, švestkami), ale také bukvicemi, žaludy a kaštany. Často se živí léčivými rostlinami, zejména pelyňkem, který zřejmě potřebuje jako antiparazitikum. Někdy bez následků jedí jedovaté rostliny: oměj, rulík obecný, kustovnici, havraní oko, pryskyřník žíravý, druhy rodu lilek atd. Srnec někdy jedí kukuřici napadenou snědí.

Přečtěte si více
Stav pleti a tetování obočí v Brows & Lips od Brows & Lips

V zimě je strava nejméně pestrá. Živí se převážně výhonky a pupeny stromů, keřů a keřů, dále suchou trávou a nespadaným listím. V úrodných letech srnci ve velkém množství jedí žaludy, bukvice a kaštany, které vyhrabávají zpod sněhu. Na pole se vydávají živit senem a nesklizenými zbytky zemědělských plodin – kukuřicí, vojtěškou, cukrovou řepou, bramborami. V době nedostatku potravy vyhrabávají zpod sněhu mech a lišejníky. V hlubokém sněhu jsou někdy nuceni přejít na krmení jehličím borovice, smrku a jalovce.

Zvukové signály hrají důležitou roli ve společenském životě srnčí zvěře. Existuje 5 hlavních typů signálů:

pískání (nebo píšťalka) slouží buď jako zvuk volání nebo jako výraz znepokojení; běžné při kontaktu mezi matkou a mláďaty;

syčení vyjadřuje silné vzrušení nebo agresi;

štěkání („byau-byau-byau“) vydávají srnci, kteří jsou vyrušeni nebo se něčeho obávají (obvykle za soumraku nebo v noci, méně často ve dne; častěji v létě než v zimě);

kvičení (sténání) – signál vydávaný zraněným nebo uloveným zvířetem;

zvuky nehlasového původu (šlapání nohou, hlučné poskakování) vydávají srnci, když mají strach a cítí nebezpečí.

Díky své hojnosti je srnec nejznámějším loveckým a komerčním zástupcem čeledi jelenovitých v Eurasii. Srnčí maso je jedlé a má vysoký obsah kalorií; kůže je vhodná k výrobě semiše; rohy jsou cennou loveckou trofejí. Mléko srnčích samic je kvůli svému specifickému složení a vysokému obsahu tuku pro lidskou spotřebu málo užitečné.

Na druhou stranu, nadměrně chovaná srnčí zvěř může způsobit vážné škody na lesních pozemcích a poškozovat zelené plochy.

Samice srnců jsou jedinými kopytníky, které mají latentní období březosti, tj. mohou na chvíli „zpomalit“ růst embrya. Pokud k páření došlo v létě, pak se plod nevyvíjí dříve než v lednu a v lednu začíná embryo rychle růst a od konce dubna se rodí mladí srnci. Pokud byla samice spářena v pozdním podzimu, pak latentní období březosti neexistuje. Příroda tuto možnost srncům poskytla, aby se potomstvo nenarodilo v zimě, kdy je samice nebude moci zahřát a nakrmit.

Srnci se rodí skvrnití a teprve ve 3 měsících získají jednotnou barvu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button