Doporuceni

Vzdělávací portál. Rostliny a zvířata. Země a státy planety. Referenční informace o světě. Doplňkové materiály

Charakteristické rysy v oboru. Kormorán je lehkého tvaru s poměrně dlouhým, zahnutým zobákem a dlouhým ocasem. Na souši stojí vzpřímeně a při letu natahuje krk dopředu. Z dálky se celkové zbarvení jeví jako černé. Kormorán velký je největší z našich kormoránů, velikosti malé husy. Na hlavě nejsou žádné dlouhé úzké hřebeny.

Barva je černá, s purpurově namodralým leskem vespod a bronzově nazelenalým leskem nahoře. Kryty ramen a křídel jsou bronzově hnědé, s černými okraji. Peří přiléhající k holému obličeji a hrdlu je bílé.

Na hlavě a krku vyrůstají na jaře ozdobné tenké bílé peříčka, na bocích chomáče bílého peří.

Mláďata jsou nahoře hnědá, dole špinavě bílá.

Oči dospělých jsou světle zelené, zobák a nohy jsou černé nebo tmavé.

  • křídlo 320-370,
  • ocas 135-180,
  • metatarzus 60-75,
  • zobák 62-85 mm.
  • Hmotnost samce je do 2.8, samic do 2.25 kg.

Habitat

Plemena na poloostrově Kola. V době mimo rozmnožování se vyskytuje podél pobřeží Baltského moře od Estonska po Kaliningradskou oblast. Distribuováno v pobřežních částech Černého a Kaspického moře, hlavně v dolních tocích řek, které do nich tečou, na jezerech a stepích Kazachstánu. Na sever a východ – k hornímu toku Tobolu, jezera Chany a Kulundinské stepi, také na jezeře Zaisan, v autonomní oblasti Tuva, na jezeře Bajkal, podél řeky Shilka, horní a dolní Amur, na Sachalin a Kurilské ostrovy. Na jih od vyznačených hranic se na některých místech vyskytuje na hnízdištích ve střední Asii a hornaté Arménii.

Mimo území bývalého SSSR žije v Africe, střední a jižní Asii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Na zimu zůstáváme tam, kde nádrže nezamrzají; částečně letí na jih, do severní Afriky a Číny.

Tvoří několik poddruhů. Phalacroco-raxcarbo carbo L. se množí na poloostrově Kola. Vyznačuje se tmavě purpurově namodralým leskem hlavy, krku a spodní strany a také větší velikostí: křídlo není kratší než 340 mm. Zbytek hnízdní oblasti kormorána velkého obývá poddruh Ph. S. sinensis (Shaw), který se vyznačuje světle modrozeleným leskem a menší velikostí: křídlo není delší než 356 mm. Pro Kurilské ostrovy a Sachalin je uveden poddruh Ph. S. ha-nedae Kur. a Ph. je popsán pro Arménii. S. se-vangt Dall.

Ekologie

Kormorán je především mořský, jezerní nebo říční pták, který vyžaduje velké vodní plochy. Živí se v poměrně hlubokých místech. Odpočinek na skalách a mělčinách. Pro hnízdění si vybírá nepřístupné ostrovy, útesy, lužní bažinaté háje nebo rákosové houštiny umístěné v blízkosti kanálů.

Jídlo

Kormorán se živí převážně rybami do velikosti 15-25 cm; spotřebuje až 2 kg denně. Často kormoráni, pronásledující hejnové druhy, tvoří velké skupiny a společnými silami zahání ryby do malých zátok. Někdy se takové lovy provádějí společně s pelikány.

Vlastnosti chování

Kormorán je výborný plavec a má schopnost libovolně měnit hloubku ponoření svého těla. Pod vodou se kormorán mírně pohybuje složenými křídly od těla a pohybuje se současnými údery oběma tlapami. Křídla se přitom velmi namočí a kormorán je pak sedíc na břehu dlouho suší, roztahuje a mává. Na souši se kormorán pohybuje obtížně a většinou se nevzdaluje od vody. Vsedě na zemi zaujímá téměř svislou polohu těla a často spočívá na tvrdých peřích ocasu. Let je poměrně rychlý, ale hlučný a těžký s častým máváním křídel. Hlas je slyšet jen zřídka a připomíná hrubé skřehotání.

Přečtěte si více
Recept na výrobu třešňového likéru doma

Reprodukce

Hnízda se umisťují na skalní římsy, na větve stromů nebo do rákosí a staví se z větviček, rákosí, mořské trávy a vnitřek je vystlán jemnějším materiálem. Snůšku tvoří 3-5, vzácně 6 nazelenalých vajec, o rozměrech 56.4-68.0 X 35.4-43.0 mm. Inkubace trvá 23-24 dní. Mláďata se vyvíjejí pomalu a začínají létat až po 2,5 měsících.

Život

Přilétají velmi brzy, v době rozpadu ledu nebo bezprostředně po něm, a brzy začnou stavět hnízdo, často tvoří rozsáhlé a velmi blízké kolonie. Po vylíhnutí mláďat se kormoráni nějakou dobu potulují v hejnech a koncem září a října se shromáždí ve velkých hejnech a začnou odlétat. Při zimování většinou žijí v hejnech a potřebují poblíž břeh vhodný k odpočinku.

Ekonomický význam

Kormorán se živí převážně užitkovými dospělými rybami a v zápalu svého dravého pudu zabíjí spoustu přebytečných ryb, které pro svou velkou velikost nevyužívá. V oblastech masového osídlení kormoránů může být množství zničených ryb velmi velké. Jako rybožravý a velmi žravý pták může kormorán způsobit velké škody na rybích farmách. Na mořských pobřežích jsou škody způsobené kormorány nepatrné, ale při jejich nadměrné koncentraci na řekách a jezerech jsou škody znatelnější.

Maso kormoránů je horší než maso potápěčských kachen, ale stále se hodí ke konzervování nebo nakládání. Kůže může být použita pro řemesla.

Na některých místech v Číně, Japonsku a Indii je kormorán velký chován v zajetí a využíván k rybolovu. K tomu je kormoránovi na krk umístěn prsten, obvykle kožený, který mu brání spolknout kořist, kterou přináší majiteli. Ten poté, co vzal rybu, sundá prsten a dá ptákovi malou rybku jako povzbuzení.

Lov (metody lovu)

Způsoby lovu kormorána velkého jsou popsány v článku Lov kormorána velkého

Všechny znaky vzhledu kormoránů naznačují, že patří do klanu profesionálních rybářů. Silné krátké nohy posazené daleko dozadu, vybavené charakteristickými blánami, zajišťují rychlé plavání jak na hladině, tak pod vodou. Dlouhý zobák s ostrým háčkem na konci, kombinující vlastnosti pinzety a harpuny, nenechává ulovené rybě žádnou šanci na únik. Láska k dobré společnosti je základním rysem skutečného rybáře, takže se kormoráni vždy drží pohromadě jak při rybolovu, tak u svých hnízd. Většina kormoránů si jako hlavní arénu své existence zvolila mořské pobřeží, kde tito ptáci nacházejí hojnost potravy i hnízdišť. Kormoráni líhnou mláďata na římsách strmých útesů obrácených k moři, často v hlučné společnosti alkounů a racků u ptačích kolonií. Jen několik druhů kormoránů proniklo do kontinentálních vod, pro které se museli přizpůsobit umisťování hnízd na větve stromů nebo dokonce přímo na písečné či mušlové pláže malých ostrovů. Obzvláště široce se rozšířili kormoráni velcí, jejich počet v posledních letech všude roste. Denní strava velkého kormorána mezitím zahrnuje až čtyři sta gramů ryb. V místech hromadného hnízdění nebo zimování těchto ptáků, kde se shromažďují v desítkách a stovkách tisíc, dochází k vyhubení ryb tak aktivně, že je důležité regulovat jejich počet. V Rusku jsou největší koloniální osady velkých kormoránů soustředěny v deltě Volhy v Astrachaňské přírodní rezervaci.

Přečtěte si více
Podzimní zpracování ovocných stromů a keřů - cena: zpracování objednávek v Moskvě a Moskevské oblasti

Kormorán červenolící (s mláďaty)

Kormoráni: Malí a velcí v hnízdě

Velký kormorán si suší křídla

  • Kormorán velký hnízdí na pobřežních útesech podél severního pobřeží poloostrova Kola. Jeho mohutné hnízdo je vždy skryté pod převislou římsou nebo v široké štěrbině. Snůška se skládá ze tří bílých vajec, která líhnou samec i samice.
  • Mezi pravidelné hosty ptačích kolonií na Komandérských ostrovech patří kormorán beringský a červenolící. Tito velcí ptáci jsou si velmi podobní. Rozeznáte je podle očí. Tmavě hnědá duhovka dodává kormoránovi červenolícímu dobromyslný výraz, zatímco kormorán beringský má světle zelenou duhovku, díky které jeho pohled působí poněkud zlomyslně.
  • Kormorán beringský musí tvrdě pracovat, aby si postavil hnízdo ze suché trávy a mechu. Průměr stavby je asi půl metru a výška až 70 cm. Rekordmanem je však kormorán velký – jeho věžovitá hnízda dosahují výšky jednoho metru, což ptákům umožňuje hnízdit na plážích, které jsou dočasně zaplavené.
  • V zimě se velcí kormoráni usazují na noc v četných skupinách na stromech. Každý pták využívá stálé bidýlko a netoleruje porušování svých práv. Kormoráni zůstávají věrní své oblíbené větvi po mnoho let a po návratu do zimoviště o rok později se s nástupem noci opět usazují podle dávno zavedeného řádu.
  • V Barmě se kormoráni úspěšně používají jako rybářské pruty. Pták se obojek připevní provázkem a vypustí z lodi. Silný rybářský instinkt nutí zotročeného kormorána rybu chytit. Pták ji nedokáže spolknout a není zvyklý pustit si to, co ulovil – musí se o to dělit se svým majitelem.
  • Husté a nadýchané peří je ideálním rezervoárem vzduchu a proměňuje ptáka v nepotopitelný plovák. Aby se však mohl potopit, musí se vzduchu zbavit: přitisknout peří co nejpevněji k tělu. Kormoráni to dělají, ale pouze během prvních ponorů. Poté peří těchto ptáků velmi zmokne a potápění se jim snáze usnadní, protože mokré peří se slepí a mezi nimi nezůstane žádný vzduch. Po rybolovu jsou kormoráni nuceni dlouho schnout, sedí na pobřežních skalách v charakteristické pozici s roztaženými křídly.
  • Kormoráni červenolící obvykle loví ryby poblíž břehu a v noci se vždy vracejí na pobřežní skály. Někteří ptáci, uneseni rybolovem, někdy zmoknou tak, že nemohou vzlétnout a jsou nuceni plavat k prvnímu kameni vyčnívajícímu z vody, kde si mohou usušit peří, než se přesunou na noc.
  • Aby mláďata kormorána ussurijského vyžebrala jídlo od rodičů, kteří se vrátili z rybolovu, tahá se za bradu. To spustí reflex otevírání zobáku, odkud podnikaví potomci okamžitě začnou tahat napůl strávenou rybu a plazit se hluboko do lůna rodiče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button