Trendy

Jak rychle kanec běží?

Tento Jméno zvířete, stejně jako kanec, je sice mužské, ale platí pro samce i samice.
Proto je zvykem tak nazývat samici kance, i když v každodenním životě je docela možné ji nazývat „kanec“, ale obecně to není správné.

Vzhledem k tomu, že divočáci jsou v podstatě blízcí příbuzní prasat, protože se věří, že domácí prasata byla jako plemeno vyšlechtěna z divočáků, pak se mláďata divočáka nazývají selata.

Ve skutečnosti vypadají velmi podobně jako domácí prasata, jen jejich zbarvení je pruhované a k nerozeznání chrochtají a vrčí.

Dá se tedy říci, že kanec má kance a selata, nebo maximálně samce.

Čtěte také: Anglický setr: Plemenné standardy, charakter a výcvik

Zde je to velmi jednoduché, není rozdíl ve jménu potomstva a samice divokých a domácích prasat. Jak známo, domácí prasata jsou stále přímými potomky divokých. Proto jsou zachována jejich jména. Rozdíly jsou pouze u samců. Domácímu se může říkat kanec, prase nebo prase, ale divokému se může říkat divočák nebo divočák.

Samici divočáka (stejně jako domácí) lze v hovorové řeči nazvat jen „kanec“ ve všech ostatních pádech se nazývá pouze prase (v množném čísle prasata). Potomci divokých i domácích prasat se nazývají selata, a pokud mluvíme o jediném potomkovi, pak sele.

Prase divoké je samec, samice je samice divočáka.

Narození malých kančích mláďat se nazývá porod. Proto je zcela logické nazývat je prasátky.

V hovorové řeči můžete slyšet „kabanikha“ a „kabanyata“.

Najednou jsem si vzpomněl na Ostrovského Kabanikhu. Její manžel, soudě podle autorova nápadu, mohl být skutečný kanec, pokud by člověk respektoval zákonitosti jazyka. Ale to je samozřejmě vtip.

Stejně tak, obráceně, můžeme divočákovi říkat „divočák“, i když by to bylo samozřejmě zcela nevědecké. Lepší by bylo říkat jí buď prase, nebo samice kance.

Totéž můžete udělat s mláďaty, kterým v běžné mluvě říkáte „prasátka“ nebo „prasátka“ (pokud je jen jedno, pak „prasátko“). Ale pokud to, co je požadováno, není hovorovost, ne hovorovost a ne schopnost vymýšlet slova, ale literární kvalita, pak bude vyžadováno slovo „prasátko“ (a tedy „prasátka“, pokud je několik mladých).

Jemnosti terminologie

Než přejdeme k potomkům, pojďme se zabývat rodiči. Jejich jména jsou také často zmatená.
Takže existuje jedna rodina – prasata. V jeho hranicích žije druh zvaný divočák. Další klasifikace rozlišuje prase divoké a prase domácí.

Nyní nedojde k záměně se jmény.

Důležité! V běžné řeči se často stává, že samice divokého poddruhu se říká kanec. To je chyba. Samice kance je prase, respektive samice divočáka.

Jak se nazývá mládě kance domácího?

Mláďata kance domácího se nazývají selata nebo v jednotném čísle selátko. V jednom vrhu může být 6-12 jedinců.

Poznámka! Narození prasete se nazývá porod.

Jak se nazývá mládě divočáka?

S mláďaty divokého poddruhu se děje totéž, co se samicí. Miminkům divočáků se také říká selata. V běžné řeči se používá název „kanec“ nebo „kanec“. Ve spisovné řeči může být „kanec“ zdrobnělinou od „divočáka“, takže nemusí vždy znamenat mládě. A „prasátko“ vůbec není literární normou.

Důležité! Pokud chcete mluvit správně a sečtělo, pamatujte: samice divočáka nebo divočáka je prase a mládě je prasátko.

Kvůli podobnosti jmen často dochází k záměně. To vede k použití nepravidelných tvarů s kořenem „kanec“. Tato slova existují v každodenním životě a dokonce i ve slovnících, jsou však považována za hovorová.

Přečtěte si více
Jak správně ořezat hrušeň na podzim | Hrnkové květiny

Podle vzhledu si ale domácí prasátka nikdy nespletete s divokými. První se rodí šedé nebo růžové. Ty mají charakteristickou pruhovanou barvu, která po šesti měsících přechází v jednobarevnou hnědou nebo šedou.

Čtěte také: Zajímavosti: vše o nejtlustším psovi světa

Táta, máma, děti – jak se říká členům rodiny u zvířat?

Víte, kdo je liška? Žádný? Ani jste nikdy neslyšeli takové slovo? A kdo je ten týpek? Také ne? Pak je tento článek právě pro vás. Řeknu vám, jak zvířata nazývají své matky, otce, děti a nezadané lidi.

Ruský jazyk je velmi bohatý na různá slova. Například pro každý druh zvířete existuje vlastní jméno a v rámci druhu je ve většině případů samostatné jméno pro samici, samostatné jméno pro samce a samostatné jméno pro mláďata.

Nejjednodušší příklad: jdete a vidíte někoho pasoucího se na louce? – Přesně tak, krávy. Krávy jsou ale obecný název pro zvířata bez rozdílů podle pohlaví nebo věku. Říká se tomu samice krávy. kráva

, nazývá se samec krávy
býk
, jmenuje se jejich dítě
tele
, a je-li požadováno objasnění, pak tele bude dívka
jalovice
a tele je chlapec –
horní sukně
. A říká se kastrovaný býk
vůl
.

popis

velikost

Délka těla dospělého divočáka dosahuje 175 cm, výška je asi 1 m. Hmotnost je do 100 kg, ojediněle od 150 do 200 kg.

Toto zvíře se od prasat domácích liší krátkou a hustou stavbou těla, tlustými a vysokými končetinami, dlouhou a tenkou hlavou, delšími, ostřejšími a vztyčenýma ušima. Horní a spodní tesáky neustále rostou a vyčnívají nahoru z úst.

Štětina

Tělo divočáka je kromě spodní části krku a zadní části břicha pokryto elastickými štětinami, na hřbetě je jakási hříva s hřebínkem z ní. V zimě pod touto štětinou začíná růst hustá a měkká podsada.

Размеры

Tyto ukazatele se mohou lišit v závislosti na lokalitě, pohlaví a věku kance. Samice jsou vždy menší než samci, ale jsou přibližně stejně silné. Nejmenší druhy žijí v Indii a asijských zemích. Dospělý samec v těchto oblastech váží jen asi 45 kg.

Divočáci, kteří žijí v evropských zemích, se od nich výrazně liší. V Karpatech tak žijí jedinci, jejichž hmotnost dosahuje dvou set kilogramů. Největší divočáci se vyskytují ve východní Evropě. Nejvyšší zaznamenaná hmotnost byla 320 kg.

Délka těla evropských druhů může dosáhnout 175 cm a výška v kohoutku je 1 metr.

Čtěte také: Jaký nos by měl mít zdravý pes a proč je mokrý

Vlastnosti jídla

Co jí

Divoké prase je všežravec a v tomto ohledu je na tom prakticky stejně jako člověk. Jeho strava zahrnuje především rostlinnou potravu, která se liší podle ročního období (hlízy, kořeny, oddenky, cibule, plody, žaludy, semena, ořechy, bobule, houby, kůra stromů, hadry, výhonky), ale i různá drobná zvířata (červi, měkkýši , žáby, ještěrky, hadi, hlodavci, hmyzožravci, ptačí vejce a larvy hmyzu) a mršina. Konkrétní preference potravin závisí na oblasti bydliště a roční době.

Přečtěte si více
Ficus lyreate: vlastnosti péče doma

Kolik toho sní

Dospělý divočák zkonzumuje 3-6 kg potravy denně, většinu potravy získá z lesního odpadu a půdy.

Výhody

Prokypření půdy divočáky podporuje ukládání semen a následnou regeneraci stromů. Tato zvířata také ničí lesní škůdce, což je prospěšné.

V době hladomoru naopak divočáci navštěvují bramborová a jiná pole a škodí zemědělství trháním a šlapáním úrody. Někdy napadají ptáky a zajíce a příležitostně daňky, srnce nebo jeleny, pokud jsou slabé nebo nemocné.

Řada jedovatých rostlin a hadí jed na divočáky nepůsobí.

Kde žije?

Rozsah rozšíření divočáků je poměrně široký. Druh žije v listnatých a smíšených lesích Evropy (od Atlantiku po Ural), v oblasti Středomoří, v severní Africe, ve stepích střední Asie, na severovýchodě západní Asie a v jihovýchodní Asii. Ve všech mořích a oceánech naší planety jsou také ostrovní populace divočáků.

Kde žije divočák?

Mezi savci vedoucími suchozemský způsob života jsou nejrozšířenější divočáci. Toto zvíře může prosperovat v horkých zemích s tropickým klimatem, stejně jako v zemích s drsným, chladným podnebím. Žije v listnatých i smíšených lesích a jehličnatých lesích. U nás divočák miluje především duby. Kanec se dobře žije v různých nadmořských výškách v horách, nepohrdne ani alpskými loukami. Divoké prase miluje nejen dubové, ale i bukové lesy a také bažinaté oblasti.

Jsou distribuovány téměř po celém světě: od Atlantského oceánu po pohoří Ural, ve Středomoří, včetně severní Afriky, ve stepích střední Asie a Eurasie. Pokud jde o severní oblasti, tamní stanoviště divočáka dosahuje 50 stupňů severní šířky, na východě – k Amuru a Himalájím. Rodina divočáků žije v Číně, Koreji, Japonsku a zemích jihovýchodní Asie. Kromě pevniny žije divočák také na mnoha ostrovech.

V moderním světě obývají divočáci mnohem menší území než v dávných dobách. V mnoha zemích (Anglie) byl zcela vyhuben. U nás není populace divočáků ohrožena, její areál je poměrně velký: evropská část země, hory, jižní Sibiř, Kavkaz. Zajímavostí je, že divočáci v Severní Americe vůbec neexistovali, dokud je tam lidé nepřivezli za účelem lovu. Pak se pozoruhodně dobře usadili a usadili se po celé pevnině. Vědci se domnívají, že skutečnými předky běžného domácího prasete jsou divočáci, kteří byli běžní v Mezopotámii a Evropě.

Chování

Divočáci preferují na vodu bohaté, bažinaté oblasti, zalesněné i zarostlé rákosím a keři. Jedná se o společenská zvířata, která tvoří stáda s matriarchálním způsobem života. Staří samci většinou žijí sami a ke stádu se připojují až v období páření.

Skupinové chování

Samice tvoří skupiny 10-30 jedinců: mláďata, mladí a slabí samci. Největší stáda zahrnují až 100 jedinců. Tyto skupiny se pohybují na velké vzdálenosti, ale pouze v rámci své vlastní oblasti 1 až 4 km² a nemigrují.

Pohyb a orientace

Divoké prase se pohybuje nemotorně, ale rychle, dobře plave a je schopné plavat poměrně dlouho. Vize je špatná: divočák nerozlišuje barvy a neuvidí člověka, který stojí 15 metrů od něj. Orientuje se pomocí čichu, chuti a sluchu. Kanec je opatrný, ale ne zbabělý, ale pokud je podrážděný, zraněný nebo chrání svá mláďata, stává se skutečně nebezpečným a agresivním.

Přečtěte si více
VALTEC | Zpětné ventily VALTEC

Lov

Zastřelit běžícího kance je docela těžké, protože 40 km/h není tak málo. Lov těchto zvířat je velmi nebezpečný. Dospělý kanec je schopen svými tesáky trhat lidské maso. Ženy jednají jinak. Srazí lovce z nohou a zasadí mu velmi traumatické rány předními kopyty. Tato šelma je masivní a divoká. Divočáci jsou obzvláště horliví v ochraně mláďat. Pro myslivce je velmi užitečné vědět, jak rychle divočák běží.

Zvířata jsou zpravidla položena na krmných místech a poté jsou zahnána na nízké plošiny. Lovci, kteří tam čekají, z nich střílí.

Divočáci nejsou na seznamu nejrychlejších zvířat na této planetě, ale dokážou dosáhnout docela vysoké rychlosti. Zejména v případě nebezpečí, stejně jako při lovu kořisti. Dnes vám prozradíme, jak rychle divočák běží.

Reprodukce

Divoké prase je považováno za omezené polygamní zvíře: na jednoho samce připadají 1-3 samice.

Doba manželství

Samice obvykle vstupují do páření ve druhém roce života a samci až ve 4.-5. Estrus se vyskytuje od listopadu do ledna, během této doby mezi sebou samci svádějí zuřivé boje pomocí svých silných tesáků.

Těhotenství

Délka těhotenství je 18 týdnů. V jednom vrhu má samice průměrně 4-6, někdy až 12 mláďat.

Progeny

Hmotnost novorozeného selete je od 600 do 1650 g. Je pruhované, s bílými, černohnědými a žlutými pruhy, které maskují mládě v lesní půdě. Po 4-5 měsících se barva změní na tmavou.

Samice mláďata bedlivě hlídá, agresivně je střeží před nepřáteli a každé 3-4 hodiny se k nim vrací. V prvních týdnech života sedí selata v jakémsi „hnízdu“. Postupně začínají chodit se samicí ven a ve 3 týdnech začínají zvládat návyky dospělých kanců.

Krmení mlékem vydrží až 3,5 měsíce. Na podzim dosahují mláďata hmotnosti 20-30 kg.

Puberta

Pohlavní dospělost u divočáků nastává přibližně v 1,5 roce, plná dospělost v 5-6 letech.

Pohyb divokých prasat

V případě potřeby může dospělý člověk překonat velké vzdálenosti v krátkém časovém úseku. Silné nohy a zpevněné tělo vám umožní rychle zrychlit a běžet dlouhou dobu bez zpomalení.

Divočáci jsou dobří plavci. Nemají problém pohybovat se ani proti proudu, což je velmi užitečné při osidlování sousedních ostrovů.

Zajímavost: je zaznamenán případ plavání divočáka na ostrov Alderney z francouzského pobřeží. Vzdálenost, kterou urazil po vodě, byla 32 km.

Čtěte také: Pes má na zádech bulku pod kůží – příčiny a léčebné vlastnosti

Zajímavá fakta

  • Předky moderního domácího prasete jsou divočáci z Mezopotámie, Malé Asie, Evropy a Číny, které si lidé ochočili již v neolitu. Podle archeologů byla divoká prasata na Blízkém východě domestikována před 13 000 až 12 700 lety. Nejprve byli chováni v polodivokém stavu ve volné přírodě, jako je tomu nyní například na Nové Guineji. Pozůstatky prasat objevili vědci na Kypru, kam se mohli dostat pouze z pevniny spolu s lidmi. První domácí prasata byla do Evropy přivezena z východu, poté začal aktivní proces domestikace evropských divokých prasat. Stalo se tak celkem rychle díky vysoké přizpůsobivosti a všežravosti divokých prasat. Tato zvířata byla chována pro své chutné maso a používaly se i jejich kůže (pro výrobu štítů), kosti (pro výrobu nástrojů a zbraní) a štětiny (pro kartáče). V Indii a Číně divočáci jedli lidský odpad a dokonce se jim říkalo „prasečí záchody“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button