Recenze

Jak chodí velbloudi?

Внешний вид
Velbloud dvouhrbý je velmi velké zvíře. Sedlo mezi hrby je často ve výšce více než 1,7 m, takže na stojícího velblouda je pro jezdce obtížné vylézt – k tomu musí velbloudovi přikázat, aby si lehl nebo sjel na přední kolena . Vzdálenost mezi hrbolky – více než 30 cm – ponechává člověku dostatek místa k sezení.
Velbloud přestává růst ve věku 7 let.
​
Velbloud dvouhrbý, na rozdíl od velblouda jednohrbého, ve volné přírodě přežil, i když ve velmi malém počtu. Divoký velbloud neboli haptagai byl poprvé popsán jako druh slavným ruským průzkumníkem N. M. Prževalským v roce 1878.
Historický areál divokého velblouda dvouhrbého je velmi rozsáhlý, ale nyní byl zredukován na několik malých oblastí v nejvzdálenějších a nepřístupných místech v Mongolsku a Číně. Populace divokých velbloudů čítá jen několik stovek zvířat a jejich další přežití v příštích desetiletích je pochybné, a to i přes ochranná opatření.
​
V přírodě
Bactrian je dobře přizpůsoben životu v ostře kontinentálním suchém klimatu s horkými a suchými léty a velmi mrazivými a zasněženými zimami. Velbloud dvouhrbý také poměrně snadno snáší tuhé zimy díky své výjimečně husté srsti. Velbloud dvouhrbý však kategoricky netoleruje vlhkost a nachází se pouze v oblastech s nejsušším klimatem.
Velbloud dvouhrbý je zvíře, které je aktivní během denního světla. V noci buď spí, nebo je neaktivní a zaneprázdněný žvýkáním žvýkačky. Během hurikánů mohou velbloudi ležet nehybně několik dní. Za nepříznivého počasí se snaží schovat v křoví nebo roklích, v extrémním horku ochotně chodí, ovívají se ocasem, proti větru s otevřenou tlamou, snižují tělesnou teplotu.
Co se týče společenské organizace, údržba domácích dvouhrbých velbloudů je pod kontrolou osoby, která komplexně určuje jejich život. Pokud se velbloudi náhodou rozdivočí, obnoví sociální strukturu charakteristickou pro jejich divokého předka. Divocí velbloudi dvoukřídlí žijí v malých stádech o 5–20 hlavách (někdy až 30), sestávajících převážně ze samic a mladých zvířat; vůdce je dominantní samec. Dospělí samci se často nacházejí sami. Součástí stáda velbloudů mohou být i mladí, pohlavně dospělí samci, ale pouze mimo období říje.
​
Jídlo
Velbloud dvouhrbý je býložravec a může se živit tou nejhrubší a nejméně výživnou potravou. Je schopen jíst rostliny s takovými ostny, které žádný jiný živočich není schopen jíst. Potrava velblouda je poměrně pestrá. Milují samozřejmě obiloviny, s oblibou jedí velbloudí trn, ale docela ochotně jedí i slanisky keřové a polokeřové, cibuli, trávu, parsifolia s velkými šťavnatými listy, jedí chvojník a mladé výhonky saxaulu a v na podzim v oázách jedí topolové listy a rákosí. Když mají velbloudi hlad, mohou jíst zvířecí kosti a kůže a dokonce i předměty z nich vyrobené. Velbloud dvouhrbý je schopen vydržet velmi dlouhá období půstu. Je tak přizpůsobený na skromnou potravu, že pro zdraví domácího velblouda může být neustálé podkrmování lepší než bohatá výživa.
Velbloudi vykazují stejně vysokou odolnost ve vztahu k vodě. Například divocí velbloudi přicházejí k pramenům maximálně jednou za několik dní. Pokud je tam vyruší, vydrží bez vody dva nebo i tři týdny – zvláště v létě, kdy je v rostlinách po deštích hodně vláhy. Velbloud dvouhrbý je pozoruhodný svou schopností pít brakickou vodu z pouštních nádrží bez újmy na zdraví. To se ale zřejmě týká jen divokých velbloudů – ti domácí se pití slané vody vyhýbají. V případě silné dehydratace dokáže Bactrian vypít až 100 litrů najednou.
Pokud je dostatek potravy, divocí i domácí velbloudi do podzimu velmi ztloustnou. Velbloudi ale v zimě trpí více než například koně hlubokým sněhem a zejména ledem, protože kvůli nedostatku skutečných kopyt nemohou jako koně vyhrabávat sníh a živit se vegetací pod ním.
​
Reprodukce
Velbloudí samice dospívají ve věku 2–3 let, samci o něco později, někdy v 5–6 letech. Říje dvouhrbých velbloudů nastává na podzim. V této době se samci chovají velmi agresivně. Napadají ostatní samce a dokonce se s nimi pokoušejí pářit, neustále hlasitě řvou, běhají a spěchají kolem; z úst jim vychází pěna. Zvířata vydávají zvuky podobné mumlání a ostrému protáhlému pískání. Během říje dominantní samci nahánějí samice do skupin a nedovolí jim, aby se rozptýlily. V tomto stavu může být velbloudí samec nebezpečný jak pro lidi, tak pro zvířata. Samci domácích velbloudů jsou často svázáni nebo izolováni, když se objeví známky říje z bezpečnostních důvodů. V Mongolsku nosí velbloudi v říji na volné pastvě varovné červené pásky kolem krku.
Během říje samci aktivně používají své týlní žlázy k označení teritoria, naklánějí krky a dotýkají se hlavou země a kamenů. Svou vlastní moč si také stříkají na zadní nohy a pomocí ocasu ji šíří po zadní části těla. Samice dělá totéž. K páření u velbloudů dochází vleže. V okamžiku páření se samci Bactriana tvoří pěna z tlamy, hlasitě skřípe zuby a hází hlavou dozadu. Po 13 měsících březosti samice porodí jednoho velblouda. Váží mezi 35 a 45 kg, což je přibližně 5–7 % hmotnosti matky. Zajímavé je, že dvouhrbý velbloud váží při narození mnohem méně (absolutně i relativně k matce) než velbloud jednohrbý, který váží asi 100 kg.
Čerstvě narozený velbloud je schopen následovat svou matku téměř okamžitě (asi po dvou hodinách). Má drobné rudimenty hrbolků bez vnitřního tuku, ale již ve věku jednoho až dvou měsíců hrby zaujímají svislou polohu a na bázi se zaoblují. Mládě se do 3–4 měsíců živí výhradně mlékem, v té době začíná zkoušet rostlinnou potravu, ale dlouho saje. Laktace u samice trvá 1,5 roku a existují případy, kdy dospělá mláďata kojila matku současně s mladšími novorozenými bratry. Velbloudí mláďata rostou rychle, po dosažení dospělosti se růst zpomaluje, ale zastaví se až ve věku 7 let.
Ve věku 3–4 let samci opouštějí mateřské stádo, vytvářejí skupinky mládenců a později získávají vlastní harém. Velbloud rodí zpravidla jednou za 1 roky.

Přečtěte si více
Ořechy v medu: jak vařit, s čím podávat a proč je jíst - čtěte dál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button