Lifehacks

Hrdlička je pták. Popis, charakteristika, životní styl a lokalita hrdličky |

Hrdličky, nebo jak se jim také říká hrdličky, patří do rodiny holubů a jsou běžné na všech kontinentech. Rod zahrnuje více než 10 druhů ptáků, z nichž některé žijí v hranicích města a vesnice. V naší zemi jsou běžné:

  • kroužkovaný,
  • krátkoocasý,
  • obyčejný,
  • большие
  • malé hrdličky.

Někteří chovatelé rádi chovají doma holubinky diamantové – malé a úhledné ptáčky se zajímavými barvami.

Smaragdové holubice jsou také chovány jako domácí mazlíčci.

CO TO KRMÍ

Hrdličky jsou druh synantropních ptáků, jejichž životní styl je úzce spjat s člověkem. Ptáci se ochotně usazují v městských a venkovských parcích a zahradách. Hrdličky kroužkované se živí obilím a semeny kulturních rostlin pěstovaných na polích, kromě toho sbírají i semena divokých trav. Hrdličky žerou mladé výhonky trávy, poupata, květy a některé plody, nevadí jim hodování na hlemýžďích, červech a hmyzu, kteří jsou v období odchovu intenzivně loveni. Nasbíraná potrava se ukládá do strumy, tvořené dvěma výběžky jícnu. Pro usnadnění práce žaludku pták polyká malé oblázky. Když naplní strumu, vyletí na strom a tam stráví potravu.

Želví cena a recenze majitelů

Hrdličky, stejně jako ostatní ptáci, mohou trpět virovými, bakteriálními a parazitárními onemocněními. Abyste si mohli koupit zdravého mazlíčka, musíte si koupit ptáky pouze od důvěryhodných chovatelů.

Čtěte také: Léčba onemocnění ledvin – dna, glomerulonefritida, nefritida nebo dna u andulek

Není možné stanovit ceny želv, protože mohou záviset na druhu, na opeření a na tom, kde pták žije ve volné přírodě, a dokonce i na tom, jak vzácný je tento pták.

Na obrázku jsou mláďata hrdliček

Přibližně můžete vyjádřit číslo 1500 rublů. To však nejsou přesné údaje, protože cenové rozpětí může dosáhnout až 5000 XNUMX rublů. A přesto, pokud existuje touha, takový zázrak vás ráno probudí.

Kupte si želvu za cenu. Recenze majitelů o těchto ptácích jsou jen ty nejobdivovanější. Mluví o svých mazlíčcích jako o nejněžnějších, nejuctivějších, nejkrásnějších a nejúžasnějších tvorech. A mají pravdu.

ŽIVOTNÍ STYL

Dříve žil holub kroužkovaný v lesích severní Afriky, Malé Asie a jižní Asie. Od počátku XNUMX. století začala dobývat novou oblast a ve městech se začalo usazovat ptactvo. Kroužky se usadily po celé Evropě. V zimě se ptáci chovají ve velkých hejnech a upřednostňují oblasti umístěné v blízkosti míst, kde se skladuje obilí: farmy, mlýny, zoologické zahrady, drůbežárny. Holubice žijící ve střední Evropě nacházejí v zimě potravu ve vesnicích a městech – kde žijí lidé.

Druhy holubů hřivnáčů

Holubi hřivnáči se neliší ve velkých velikostech – jejich maximální hmotnost je 650 gramů a minimum je pouze 200 gramů. Tělo je svalnaté a aerodynamické, zobák je špičatý a hlava je malá. Jsou odolné a schopné létat na velké vzdálenosti. Hlavním tónem lesních zástupců fauny je šedá a okrová. Existuje jich obrovské množství druhů, ale v našich zeměpisných šířkách se nejčastěji vyskytuje holub hřivnáč a clintukh.

Přečtěte si více
Kdy jsou v roce 2024 Velikonoce a Den rodičů - Porozumění 03.04.2024

Vyakhir

Jasný zástupce velkých holubů hřivnáčů. Další jméno je vityuten.

  • hmotnost – 650-700 gramů;
  • délka těla – maximálně 45 cm;
  • ocas – 17 cm;
  • máchá křídly o 70-80 cm, což způsobuje praskání;
  • peří – modrošedé;
  • podél hřbetu vede hnědý pruh;
  • oblast krku a hlavy je šedočervená;
  • cere, zobák – růžový se žlutavým nádechem na špičce;
  • mezi ženou a mužem nejsou žádné rozdíly;
  • stanoviště – jehličnaté, listnaté a smíšené lesy;
  • hlavní potravou jsou ořechy, žaludy, semena, obilí;
  • při migraci se zdržují v hejnu, načež se rozpadnou na páry;
  • charakteristické rysy – zvýšená bázlivost, schopnost viset hlavou dolů;
  • Nepřátelé: kuny, ptáci z čeledi dravých, jezevci, lišky.

Více informací o tomto druhu holubů je napsáno zde.

Clintuh

Jedná se o odrůdu, která má opeření s namodralým nádechem. Krk je jakoby posetý malachitem a křídla jsou absolutně šedá. Zvláštní pozornost si zaslouží ocas, který je pokryt černými pruhy.

  • samec je větší než samice, jeho hmotnost dosahuje až 365 gramů a její – 280-290 g;
  • délka těla 35 cm;
  • rozpětí křídel – maximálně 70 cm;
  • ocas je zkrácen;
  • místo bydliště – lesní houštiny (upřednostňuje stromy s dutinami);
  • na klimatických podmínkách nezáleží, takže clintukh žije jak na Sibiři, tak v Africe.

POTŘEBY

Holubice žijící v Evropě hnízdí od března do října a některé páry rodí i v zimě.

Čtěte také: Zelený, černý, bílý a další trus v andulce

Za příznivých podmínek na východě areálu se hrdličky kroužkované rozmnožují po celý rok. Aby přitáhli pozornost samic, předvádějí samci ve vzduchu velkolepé tance: létají téměř svisle nahoru a klesají po spirální dráze. Přitom neustále kukají. Na zemi se samci klaní samicím a ukazují se z nejpříznivější strany. Ptáci, kteří vstoupili do aliance, ji spojují vzájemným čištěním peří na mnoho hodin. Poté samec najde místo pro hnízdo a přinese větvičky, ze kterých samice uplete nízké stabilní miskovité hnízdo. Hrdlička snáší dvě malá bílá vejce. Samice v noci inkubuje snůšku a přes den ji vystřídá samec. První mládě se rodí po 14-15 dnech a druhé po dalších dvou dnech. Hrdličky krmí kuřata speciální hmotou, která se nazývá „ptačí mléko“ – to je výživné tajemství strumových žláz.

Mláďata rychle rostou a brzy přecházejí na krmení obilím změkčeným v mateřské plodině. Ve věku 14-15 dní už miminka umí létat. V příznivém roce může pár odchovat až 4 mláďata. Zatímco jeden pták krmí mláďata, druhý inkubuje vajíčka.

Péče a údržba hrdličky

Obsah holubice je vcelku nenáročný, nicméně aby opeřená kráska nic nepotřebovala, je potřeba splnit některé požadavky. Pokud existuje touha získat takového ptáka, pro začátek si musíte pořídit klec.

Rozměry ptačí budky by neměly být menší než 60x60x80. Můžete ptákovi nabídnout voliéru na čerstvém vzduchu, bude se jí to líbit ještě více, je však třeba mít na paměti, že hrdlička je příliš citlivá na změny teploty, proto je při sebemenším mrazu lepší zvíře přesunout do domácí klece.

Přečtěte si více
První dojmy a plány do práce - Chevrolet Orlando (1G), 1,8 l, 2012 | kutilství | DRIVE2

Pokud se majitel rozhodne ptáčka nejen chovat a užívat si jeho zpěv, ale také chovat hrdličky, je nutné udělat v kleci hrdličky hnízdo, to znamená umístit malou budku s bočnicemi vysokou 6 cm a zajistit ptáčci se stavebním materiálem – suchá stébla trávy, větvičky, seno atd. Ptáčci si udělají vlastní hnízdo a samozřejmě tam nakladou vajíčka.

Poté začnou oba rodiče inkubovat snůšku. Po dvou týdnech se v hnízdě objeví potomstvo. Malá mláďata se rodí zcela bezmocná – jsou slepá a téměř bez peří. Děti ale rostou velmi rychle. Poté, co kuřata dosáhnou jednoho měsíce, mohou být již vysazena z rodičovského hnízda.

Pokud mají ptáci příležitost a náležitou péči, snesou až 6 snůšek ročně. To ale není dobré pro jejich zdraví. Po porodu a inkubaci potomstva se tělo ptáka musí zotavit.

A to se stane nejdříve za 3 měsíce. Aby si pár odpočinul, jsou jednoduše usazeni v různých klecích. Pokud není možné sedět, můžete klec jednoduše přikrýt látkou. Osmihodinová perioda denního světla do značné míry tlumí milostný zápal, ale měli byste vědět, že v tomto režimu začnou ptáci okamžitě línat.

Hrdličky nejsou v jídle vybíravé. Je třeba je krmit stejně jako holuby. K jídlu jsou vhodná pšeničná zrna, kukuřice, konopí, oves, proso. Ptáci také ochotně jedí zeleninu, jen je lepší ji nastrouhat. Sní se i namočený chléb. Zelení lze podávat v neomezeném množství.

Na snímku hnízdo hrdličky

Aby se pták nepřežral, je třeba mu podávat polévkové lžíce potravy denně – ráno a večer. A jako všichni ptáci, hrdličky potřebují rozdrcené skořápky, skálu, písek.

POZOROVÁNÍ DOVERU

Holubice má namodralý bronzový hřbet a světlou, narůžověle namodralou spodní stranu těla. Charakteristickým znakem dospělce je bílá špička ocasu a černý límec. Za letu jsou dobře patrná bílá pírka na spodní straně ocasu a tmavý okraj křídel. Holubice kroužková létá snadno a rychle. Na zemi spolu ptáci komunikují monotónními zvuky: „ghu-u-huhu, ghu-u-huhu“ a za letu vydávají ostřejší „hwi-wig“ – tak obvykle oznamují svůj návrat. Hrdličky si vybraly městská náměstí, parky a zahrady, i když dříve obývaly lesní oblast.

Čtěte také: Kanárský zpěv aneb jak naučit ptáčka zpívat

Diamond Dove

Holubice diamantová je nejmenším zástupcem nejen čeledi, ale celého řádu holubů. Délka těla je pouze 20 cm, z toho 10-12 cm je ocas! Hmotnost dospělého ptáka je 40-45 gramů. Holubice se nejraději zdržují v párech nebo hejnech o 6-8 jedincích.

Domovinou těchto ptáků je Austrálie, odkud byli přivezeni do Evropy jako domácí mazlíčci. Holubice dobře snášejí teplo a cítí se dobře během poledního horka, sbírají semena rostlin ze země. Téměř veškerý čas tráví hledáním potravy. Potrava ptáků se skládá ze semen, obilí a mravenců.

V Evropě a Rusku se holubice diamantové chovají ve velkém doma, v zoologických zahradách a drůbežárnách. Tak velká obliba je dána atraktivním vzhledem, malými rozměry a nenáročností na údržbu.

Dospělá holubice diamantová má jemné popelavě modré opeření na krku, hlavě a prsou. Křídelní pera jsou tmavě šedá s množstvím malých bílých skvrn, připomínajících rozptyl třpytivých diamantů. Zadní strana je hnědá. Břicho je sněhově bílé. Dlouhý ocas se skládá z šedých a bílých peří s černým okrajem. Je těžké rozeznat samici od samce podle barvy jejich opeření. Chovatelé rozlišují ptáky pouze podle velikosti – samice jsou mnohem menší.

Přečtěte si více
Menu pro psa - 24hodinová veterinární klinika Doctor Vet v Leninské čtvrti Saratova

ZAJÍMAVOSTI, INFORMACE…

  • Na rozdíl od jiných ptáků se holubi nebojí deště a často se „sprchují“ sedí pod jeho kapkami.
  • Holub stěhovavý, vzdálený příbuzný hrdličky kroužkované, byl v 2. století jedním z nejpočetnějších ptáků v Severní Americe. Jeho hnízdní kolonie ve Wisconsinu pokrývaly plochu 200 kilometrů čtverečních a ročně sem přiletělo 136 milionů ptáků. Holubi stěhovaví byli vyhubeni člověkem, umírali i na různé nemoci.
  • „Ptačí mléko“ používá hrdlička kroužkovaná nejen ke krmení mláďat – samec je v období páření dopřává samici, kterou má rád. Chemické složení „mléka“ přispívá k probuzení vzájemné sexuální touhy.
  • Mláďata hrdličky kroužkované nemají na krku charakteristický černý pruh. Objevuje se pouze u dospělých ptáků.

KDE Přebývá

Od konce dubna do začátku zimní migrace v září se hrdlička vyskytuje v zalesněných a otevřených oblastech, kde je dostatek stromů a keřů. Vyskytuje se v hájích a na okrajích zemědělských pozemků, kde nachází více potravy. Hrdlička obecná má ale raději listnaté lesy, na rozdíl od hrdličky kroužkované, která žije mezi městskými a venkovskými domy. Je plachý, má tendenci se schovávat mezi větvemi stromů, hrdlička obecná je tažný pták, koncem léta míří na jih, nejčastěji do rovníkové Afriky – do jižních částí Sahary, Senegalu.

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI DOVERU PRSTENÉHO. POPIS

Kuřátka: nejprve je rodiče krmí tekutou kaší ze strumy (ptačí mléko), poté obilím a měkčenými semeny. Po 15-19 dnech mláďata vylétají z hnízda.

Létající holubice: spodní strana těla je světle šedá, konec ocasu je bílý, konce a vnitřní okraje křídel jsou tmavé.

„Límec“: dospělí ptáci mají na krku výrazný černý kroužek.

Nesoucí: Snůška se obvykle skládá ze dvou malých bílých vajec. V příznivém roce má samice až čtyři snůšky.

– Stanoviště holubice kroužkované

KDE Přebývá

Evropský areál holubice kroužkované je jihozápadní a střední Evropa, Island a jih Skandinávského poloostrova. Holubice žije ve Střední Asii, Indii, Srí Lance, Barmě, Číně, Koreji a na japonských ostrovech.

OCHRANA A OCHRANA

Hrdlička kroužková je přisedlý pták, chovaný v osadách. V těchto dnech jí nic nehrozí.

Velká hrdlička

Hrdlička velká je největší z rodu, s délkou těla až 35 cm a rozpětím křídel 60 cm. Peří těla je hnědohnědé, s červenorůžovým břichem a hrudí. Na zadní straně krku jsou jasně viditelné černé a bílé skvrny pravidelného tvaru. Holubice velká je dobře přizpůsobená k letu a může zůstat na obloze po dlouhou dobu, upřednostňuje pobyt v malé výšce.

Ptáci tohoto druhu jsou velmi tichí, což je odlišuje od ostatních příbuzných. Samčí hlas je slyšet pouze v období rozmnožování.

Holubice velká je rozšířena po celé Asii, od Tichého oceánu až po jižní Ural; velká populace žije na Kurilských ostrovech a Sachalinu v Jakutsku. Nedávno byli ptáci spatřeni ve středním Rusku a dokonce i na Krymu. Holubice velká je stěhovavý pták a na zimu migruje z chladnějších oblastí do Indie, jižní Číny, Barmy a Pákistánu. Během letu urazí ptáci vzdálenost až 3000 XNUMX km.

Přečtěte si více
Webové stránky Gorlovské a Slavjanské diecéze

Holubice upřednostňuje hnízdění v lesních nebo lesostepních zónách, v horách a méně často na otevřených prostranstvích. Tento pták není často vidět v blízkosti lidských obydlí, ale hrdličku nelze nazvat plachou. V místech, kde se neloví, klidně dovolí člověku se přiblížit na pár metrů.

Strava hrdliček je extrémně pestrá – jedí semena, obilí, obiloviny, bobule, malé měkkýše, hmyz a červy. Hrdličky se doma téměř nikdy nechovají ani nechovají, ale v některých regionech jsou loveny. Drůbeží maso má příjemnou a jemnou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button