Moderni reseni

Wild Ass – Knowledge Map

Divoký osel (lat. Equus asinus) je druh rodu Equus z čeledi koňovitých (Equidae) z řádu lichokopytníků. Jeho domestikovaná forma hrála důležitou historickou roli ve vývoji lidské ekonomiky a kultury.

Asi před 4,4-4,5 miliony let se podle genetiků objevila linie Equus, která dala vzniknout všem moderním koním, zebrám a oslům.

Související pojmy

Divoký kůň (lat. Equus ferus) je býložravý koňovitý savec, druh rodu Equus z čeledi koňovitých, předchůdce moderního koně.

Šakal (turecky Çakal pochází ze sanskrtu Sṛgālaḥ) je obecný název tří nebo čtyř druhů z čeledi psovitých (Canidae), žijících v Africe, Asii a jihovýchodní Evropě. Šakal zaujímá podobné ekologické místo jako kojot v Severní Americe. Malý až středně velký dravec, který se živí mršinami a zbytky. Dlouhé nohy a zakřivené tesáky jsou přizpůsobeny pro lov malých savců, ptáků a plazů. Dlouhodobě udržuje rychlost 16 km/h. Nejaktivnější za soumraku.

Kozorožec núbijský (lat. Capra nubiana) je savec z rodu horských koz (Capra) z podčeledi koz (Caprinae) z čeledi bovidovitých (Bovidae).

Horské kozy, nebo prostě kozy (lat. Capra) jsou rod přežvýkavců artiodaktylových savců z podčeledi koz z čeledi boviditých. Některé druhy tohoto rodu se nazývají kozorožci, dva druhy žijící na Kavkaze se nazývají zubři.

Himalájský goral (lat. Naemorhedus goral) je přežvýkavý artiodaktyl z podčeledi koz (Caprinae). Zvíře je kozí, střední velikosti. Na základě geografické variability zbarvení se rozlišuje 6 poddruhů goralů. Poddruh žijící v ruském Primorye je dnes považován za samostatný druh gorala amurského (lat. Naemorhedus caudatus).

Odkazy v literatuře

Třetí je podrod oslů s moderními druhy afrických oslů vyskytujících se v Africe, Asii a na dalších kontinentech. Osli, stejně jako zebry, jsou samostatnou větví koňského rodu, oddělenou od ostatních větví již v pliocénu a v dalším vývoji mírně za nimi. Divoké osly lze nalézt pouze v Africe. Jedná se o somálské a habešsko-núbijské druhy oslů, které vznikly v poměrně stálých klimatických podmínkách.

Předkem osla domácího je divoký osel núbijský, který stále žije v bezútěšných skalnatých afrických pouštích. Je tam velmi málo vody a tato zvířata jsou schopna vydržet bez pití mnohem déle než ostatní zástupci jejich rodu. Žijí buď sami, nebo ve skupinách až deseti jedinců, vedených starým oslem, a v některých případech – v obrovských stádech.

V Asii žije několik druhů divokých oslů. Jeden z nich, syrský osel, kdysi pocházející ze Sýrie a dalších oblastí Blízkého východu, je nyní pravděpodobně vyhynulý. Osel je přizpůsoben životu v poušti a nějakou dobu vydrží bez vody. Při narození potomků se osli shromažďují ve velkých stádech, ale brzy se rozpadnou na malé skupiny a rozptýlí se po celé zemi.

Potomci pliohippa byli ti, které věda klasifikuje jako členy čeledi koňovitých (Equidae) řádu koňovitých – zebry, koně Převalského, osli, divoké osly, poloviční osly a koně samotní. Všechny se vyznačují dlouhými a tenkými končetinami s jedním třetím prstem chráněným kopytem.

Související pojmy (pokračování)

Žirafy (lat. Giraffa) jsou rod artiodaktylových savců z čeledi žirafovitých. Starověké fosilní druhy žiraf jsou známy z miocénu – pleistocénu Afriky, západní a střední Asie a pleistocénu Japonska. Moderní žirafa žije v savanách subsaharské Afriky.

Přečtěte si více
Jak správně propíchnout otvory v opasku

Oryx neboli oryx (lat. Oryx gazella) je druh antilopy šavlorohé, která žije ve východní a jižní Africe. Jméno oryx může také odkazovat na jiné druhy oryx.

Dikobrazi (lat. Hystrix) jsou rod hlodavců z čeledi Hystricidae, kam patří nejznámější dikobrazi Starého světa.

Hroši, hroši (lat. Hippopotamus) jsou rodem sudokopytníků, který zahrnuje jeden moderní druh, hroch obojživelný, a značný počet vyhynulých.

Eland neboli antilop obecný (lat. Taurotragus oryx) je antilopa žijící v Africe, největší ze všech antilop. Spolu s antilopem západním, který není větší, ale má delší rohy, tvoří rod Taurotragus.

Gazela neboli gazela mongolská nebo antilopa kozí (lat. Procapra gutturosa) je kopytník z rodu gazela z čeledi hovězí.

Beran hřivnatý neboli severoafrický beran hřivnatý (lat. Ammotragus lervia) je artiodaktylový savec z čeledi bovidovitých (Bovidae). Distribuováno v severní Africe.

Tarpan (lat. Equus ferus ferus, Equus gmelini) je vyhynulý předek moderního koně. Existovaly dvě formy: tarpan stepní (lat. E. gmelini gmelini Antonius, 1912) a tarpan lesní (lat. E. gmelini silvaticus Vetulani, 1927-1928). Žil ve stepních a lesostepních zónách Evropy a také v lesích střední Evropy. Ještě v XNUMX.-XNUMX. století byl rozšířen ve stepích řady evropských zemí, jižní a jihovýchodní evropské části Ruska, západní Sibiře a západního Kazachstánu.

Oryx neboli oryx (lat. Oryx) je rod z podčeledi antilop šavlorohých. Zástupci tohoto rodu původně obývali všechna pouštní a polopouštní území Afriky a Arabského poloostrova. Obě pohlaví těchto velkých antilop mají dlouhé rohy a také charakteristickou černou tlamu. Rohy samců jsou umístěny blíže k sobě než rohy samic.

Kulan, dzhigetai (lat. Equus hemionus) je druh z čeledi koňovitých. Navenek je velmi podobný oslu, ale má mnoho společných vlastností s koněm, a proto je kulan často nazýván polovičním oslem. Samotné druhové jméno je lat. hemionus – ze starověké řečtiny. ἡμίονος, doslova „poloviční osel“, tedy mezek nebo hinny. Předpokládá se, že kulan nebyl nikdy domestikován, na rozdíl od afrického osla.

Burchellova zebra neboli savanová zebra (lat. Equus quagga) je savec z koňského rodu z řádu koňovitých; nejběžnější a nejrozšířenější druh zebry. Pojmenována po britském botanikovi a přírodovědci Williamu Burchellovi (1782-1863). Široce rozšířen v jihovýchodní Africe, od jižní Etiopie po východní jižní Afriku a Angolu. Poddruh kvagy (Equus quagga quagga) vyhynul v roce 1883.

Jelen nebo jelen (lat. Cervidae) je čeleď artiodaktylových savců, obsahující 51 moderních druhů. Jeleni se běžně vyskytují v Eurasii, Voroněži, Severní a Jižní Americe a lidé je přivezli také do Austrálie a na Nový Zéland.

Kočka stepní, neboli stepní, nebo kočka skvrnitá (lat. Felis silvestris lybica) je poddruh kočky divoké lesní.

Jelen prase (Axis porcinus) je artiodaktylový savec pocházející z jižní a jihovýchodní Asie. Své jméno dostal podle způsobu pohybu.

Hyena pruhovaná (lat. Hyaena hyaena) je typickým zástupcem čeledi hyenovitých. Jediná hyena nalezená mimo africký kontinent. Vyskytuje se v celé severní Africe, ve velkých částech Asie od Středozemního moře po Bengálský záliv. Běžný v severozápadní a střední Indii, na jihu se stává vzácnějším a chybí na Cejlonu, stejně jako ve všech zemích dále na východ; v subsaharské Africe je také místy běžný, ale na jihu oblasti se stává vzácným. Jeho rozsah.

Přečtěte si více
Anizokorie u koček: Příznaky, příčiny a péče (odpovědi veterináře) | Domácí mazlíčci

Pakoně (velmi často pakoně, lat. Connochaetes) je rod velkých kopytníků žijících v Africe. Pakoně patří do čeledi hovězí. Rod pakoně se skládá ze dvou druhů – pakoně černého a modrého.

Banteng (lat. Bos javanicus) je zástupcem rodu pravých býků (Bos), žijících v jihovýchodní Asii. Poddruh žijící na ostrově Bali byl domestikován lidmi.

Muflon neboli asijský muflon (lat. Ovis gmelini nebo Ovis orientalis) je přežvýkavý artiodaktyl z rodu ovce. Je nejbližším příbuzným ovce domácí.

Prase ušaté neboli prase říční (lat. Potamochoerus porcus) je druh z čeledi prasatovitých (Suidae).

Lev asijský (Panthera leo persica) byl rozšířen po celé jižní Eurasii od Řecka po Indii. V rezervaci Gir Wildlife Sanctuary v Gudžarátu v Indii je nyní uchováno asi 523 jedinců. V 1990. letech XNUMX. století věnovala Indie evropským zoologickým zahradám několik párů asijských lvů, aby zachovala ohroženou populaci.

Hyena jeskynní (Crocuta crocuta spelaea), vyhynulý poddruh moderní hyeny skvrnité (Crocuta crocuta), se v Evropě objevila přibližně před 500 000 lety a byla rozšířena v pleistocénu Eurasie, od severní Číny po Španělsko a Britské ostrovy. Jeskynní hyeny začaly vlivem měnících se podmínek prostředí postupně mizet a byly nahrazeny jinými predátory, ale i lidmi asi před 20 000 lety a v západní Evropě zcela vymizely asi před 14-11 tisíci lety a v některých oblastech.

Kůň Převalského (lat. Equus przewalskii caballus, lat. Equus ferus przewalskii, mongolsky takh) je druh nebo poddruh divokého koně žijící v Asii. Equus przewalskii je některými taxonomy považován za samostatný druh, především kvůli odlišnému normálnímu počtu chromozomů mezi koněm domácím a koněm Převalského. Zatímco u domácího koně a dokonce u všech, kromě koně Převalského, druhů podrodu „kůň“ rodu „kůň“, který spojuje všechny žijící druhy z čeledi koňovitých (a vyhynulé.

Kočky (lat. Felis) jsou rod dravých savců z čeledi kočkovitých. V zastaralých taxonomích do ní byli zařazeni všichni zástupci malých koček, ale v moderní klasifikaci mezi kočky přímo patří jen pár malých druhů žijících v Eurasii a Africe, z nichž nejznámější je kočka domácí, která pocházela z lesa kočka.

Jelen velký neboli jelen velkorohý (lat. Megaloceros) je vyhynulý rod z čeledi jelenovitých (Cervidae), který žil od svrchního pliocénu do raného holocénu v Eurasii a severní Africe.

Zebry (lat. Hippotigris) jsou podrodem koňského rodu, včetně druhů zebra Burchellova (Equus quagga), zebra Grévyho (Equus grevyi) a zebra horská (Equus zebra). Hybridní formy mezi zebrami a domácími koňmi se nazývají zebroidy a mezi zebrami a osly – zebry. Zebry žijí v malých skupinách složených ze samic s mláďaty a jednoho hřebce.

Berani (lat. Ovis) jsou rod sudokopytníků z čeledi bovidovitých (Bovidae), včetně ovce domácí. Název je vypůjčen z turkických jazyků. V tatarském a baškirském jazyce znamená ram „beránek“ v kazaštině, beren znamená „ovce“.

Velké kočky (lat. Pantherinae) jsou podčeleď koček, včetně největších zástupců této čeledi. Kritériem příslušnosti k velkým kočkám však není velikost, ale morfologické detaily, jako je stavba jazylky. Z tohoto důvodu nejsou velké druhy jako puma a gepard považovány za velké kočky.

Přečtěte si více
Vlhkoměry dřeva: typy, jak si vybrat, přehled modelů

Etiopský šakal neboli caberu (lat. Canis simensis) je jedním z nejvzácnějších druhů z čeledi psovitých. V literatuře je tento dravec nazýván také vlk etiopský, etiopská nebo simenská liška a etiopský šakal černohřbetý. Tato rozmanitost jmen byla výsledkem dlouhodobých pochybností o původu a systematickém postavení zvířete. Etiopský šakal byl však nyní definitivně oddělen od lišek a přiřazen k rodu Canis. Nedávné molekulárně genetické studie prokázaly.

Gepard asijský (lat. Acinonyx jubatus venaticus) je jedním z poddruhů druhu geparda, v minulosti běžného v různých oblastech Blízkého východu a Indie, ale dodnes přežil pouze v Íránu v podobě malých populací.

Dikobraz indický (lat. Hystrix indica) je zvíře z čeledi dikobrazovitých (Hystricidae).

Bengálská kočka neboli zakrslá kočka nebo kočka Dálného východu (lat. Prionailurus bengalensis) je druh kočky z podčeledi malých koček. Bengálské kočky žijí v jižní a východní Asii. Jejich velikost je podobná jako u kočky domácí a nacházejí se v široké škále barev v celé jejich široké škále.

Antilopa (ze střední řečtiny ἀνθόλοψ – „rohaté zvíře“) je název některých podčeledí a rodů tuňákovitých (Bovidae). Antilopy netvoří jedinou skupinu (taxon) a obvykle zahrnují všechny ty bovidy, kteří nepatří mezi skot, ovce a kozy. Klasifikace antilop, stejně jako obecná klasifikace tuňáků podle podčeledí, rodů a druhů, není dobře zavedená.

Hyeny neboli Hyeny (lat. Hyaenidae) jsou čeledí dravých savců z podřádu Feliformia. Charakteristickými rysy zástupců čeledi jsou tlustá hlava s krátkou, tlustou nebo špičatou tlamou; Jejich zadní nohy jsou kratší než přední nohy, takže jejich záda jsou skloněná, od oblasti ramen ke křížové kosti. Končetiny čtyřprsté (kromě rodu Proteles), s nezatažitelnými drápy; šlápnout na prsty. Ocas je huňatý: dlouhá, hrubá srst tvoří hřívu na krku a na zádech.

Sloni afričtí (lat. Loxodonta) jsou rodem afrických savců z řádu nosorožců. Pravděpodobně zahrnuje dva moderní druhy: slon savanový (Loxodonta africana (L. Blumenbach, 1797)) a slon lesní (Loxodonta cyclotis (Paul Matschie, 1900)). Nedávné studie jaderné DNA afrických slonů naznačují, že tyto dva druhy rodu Loxodonta vznikly před 1,9 a 6 miliony let. Donedávna byli považováni za poddruhy (Loxodonta africana africana a L. africana cyclotis.

Muntjacs (lat. Muntiacus) jsou rod jelenů (Cervidae) pocházející z jižní a jihovýchodní Asie.

Koza bezoárová neboli koza vousatá (lat. Capra aegagrus) je artiodaktylní savec z čeledi bovidovitých (Bovidae). Je předkem kozy domácí. Dříve byla někdy dokonce považována za poddruh kozy domácí (Capra hircus). Název bezoár pochází z bezoáru.

Sambar indický (lat. Rusa unicolor) je savec z čeledi jelenovitých. Distribuován v tropických zeměpisných šířkách Asie na indickém subkontinentu, Indočíně, jižní Číně (včetně Tchaj-wanu), Malacca a Malajském souostroví až po ostrovy Sumatra a Borneo včetně. Na jižních svazích Himálaje se nachází až do nadmořské výšky 3500 m. Obývá lesy různých typů: xerofytní a sezónní tropické, smíšené subtropické, širokolisté. Čas od času se u napajedla vyskytuje daleko za ním.

Jezevec asijský (lat. Meles leucurus) je druh dravého savce z čeledi Mustelidae (Mustelidae). Obývá území Ruska (od Volhy po jižní Sibiř), střední Asie, Mongolska, Číny a Korejského poloostrova.

Přečtěte si více
Bílá rez: tvorba, prevence, léčba - COSASTEEL

Saharský oryx neboli oryx šavlorohý neboli antilopa šavlorohá (lat. Oryx dammah) je druh antilopy z rodu oryx (Oryx).

Beisa neboli oryx východoafrický (lat. Oryx beisa) je antilopa z rodu oryx, dříve rozšířená v pouštích a polopouštích severovýchodní Afriky.

Gazela dorkaská (lat. Gazella dorcas) je spárkatý savec z čeledi hovězí.

Asijský buvol nebo indický buvol, indický vodní buvol, arnee (lat. Bubalus arnee) je artiodaktylový savec z čeledi bovidů. Jeden z největších býků. Dospělí jedinci dosahují délky více než 3 metrů. Výška v kohoutku dosahuje 2 m a hmotnost může dosáhnout 1000 kg, v některých případech až 1200, v průměru dospělý samec váží asi 900 kg. Rohy dosahují až 2 m, směřují do stran a dozadu a mají poloměsíčný tvar a zploštělý průřez. Krávy mají malé nebo žádné rohy.

Prase křoví (lat. Potamochoerus larvatus) je druh z čeledi prasatovitých (Suidae). Žije v Africe a na ostrově Madagaskar, kde je jediným druhem volně žijících kopytníků. Svého času byl považován za poddruh prasete ušatého.

Takin (lat. Budorcas taxicolor) je spárkatý savec z čeledi Bovid, žijící v hustě zarostlých oblastech východního Himálaje. Výška v kohoutku je asi 100 cm, délka těla je 120-150 cm, tělesná hmotnost dosahuje 300 kg. Takin má velká ústa a oči, malé uši. Je pokryta hustou zlatou slupkou, směrem k podbřišku tmavnoucí. Rohy samců a samic připomínají rohy buvola; jsou blízko u základny, roztažené a zploštělé, nejprve se rozšiřují do stran a zakrývají čelo, pak se ohýbají nahoru a dozadu.

Antilopa lesní (lat. Tragelaphus) je rod z čeledi skotu žijící v Africe. Vyskytuje se v sedmi druzích.

Osel africký, jak se jinak divoký osel nazývá, se vyskytuje ve třech afrických zemích: Eritrea, Etiopie a Somálsko. Dříve žil také v Egyptě, Džibutsku a Súdánu, dnes však neexistují žádné údaje o výskytu zvířat v těchto oblastech. Přes jejich nízké počty existují dva poddruhy osla divokého, oba klasifikované jako CR. Divocí osli žijí v polopouštních a pouštních oblastech s řídkou keřovou vegetací. V horách se nacházejí v nadmořských výškách do 1,5–2 tisíc m nad mořem.

Vnější znaky

Divoký osel je silné, podsadité zvíře, jehož délka těla může dosáhnout 2 m a výška v kohoutku je 1,5 m. Hmotnost jednotlivých, zejména velkých samců je 270 kg. Kopyta jsou navržena tak, aby se bez problémů pohybovala po skalnatých římsách a kamenité půdě. Kopyta jsou přitom velmi citlivá na půdní vlhkost. Při chovu v zajetí, například v evropských zoologických zahradách, mohou v podmínkách vysoké vlhkosti praskat kopyta. Usazují se v nich hnilobné bakterie a zvířata často onemocní. Celé tělo je pokryto hustou krátkou srstí, většinou šedé barvy, pouze břicho zůstává světlé. Někdy se najdou zcela bílí, černí nebo hnědí jedinci. Podívejte se na nohy divokého osla! Koho vám tato barva připomíná? Zebra, samozřejmě. Nedávno britští vědci objevili roli zebřích pruhů. Ukazuje se, že právě to je barva, která nejméně přitahuje koně, kterých je v Africe prostě obrovské množství. Je pravděpodobné, že stejná evoluční adaptace funguje v případě afrického osla. Poměrně dlouhý ocas (až 50 cm) končí úhledným černým střapcem. Tmavé jsou také špičky uší a špička nosu.

Přečtěte si více
Jedlá soda vám pomůže vypěstovat bohatou úrodu zeleniny a ovoce: 8 způsobů, jak ji využít

Život

Osli žijí v malých skupinách. Odpoledne vycházejí na pastviny a mohou tam být i večer a v noci. Nejteplejší část dne raději tráví schovaní mezi skalnatými štěrbinami.

Samice nosí mládě 12 až 14 měsíců. Březost oslů je delší než u koní. Dítě je zpravidla samo a je schopno postavit se na vlastní nohy od prvních minut života. Obvykle zůstává se svou matkou šest až devět měsíců a pohlavně dospívá asi ve dvou a půl letech. Obecně je to klidné, spíše pomalé zvíře.

V případě nebezpečí je však osel schopen dosáhnout rychlosti až 70 km/h. Ne nadarmo patří do rodiny koní! V podezřelé situaci divoký osel hned neuteče. Chvíli se pozorně rozhlíží a snaží se přijít na to, co by měl udělat.

Zajímavým faktem

Právě africký divoký osel je předkem osla domácího. Zachování tohoto druhu je velmi důležitý úkol, protože slouží jako živé ztělesnění historie! Četné pokusy o domestikaci asijského kulana byly neúspěšné. Proto jsou všichni moderní domácí osli potomky afrických.

Navíc je to vůbec první zvíře, které člověk začal používat k přepravě zboží. Osel byl domestikován dříve než koně. Existují důkazy, že již 4 tisíce př.n.l. E. V Egyptě byli osli používáni jako soumarská zvířata. Kolem 1 let před naším letopočtem. E. Skončili v Řecku. Rozšířené jsou i hybridní formy. Například mezek je kříženec osla a klisny a hinny je kříženec osla a hřebce.

V červené knize

Osel divoký je jedním z nejvzácnějších savců na Zemi. Podle nejoptimističtějších předpovědí zůstává ve volné přírodě asi 200 dospělých zástupců druhu. Vědci se však domnívají, že skutečný údaj je ještě nižší – 50 jedinců. Osel divoký byl zařazen do Mezinárodní červené knihy v roce 1986. Počty druhů začaly klesat ještě dříve, zhruba na začátku 1970. let. A ani poté, co byla přijata aktivnější opatření na ochranu druhu, se situace nezlepšila. V roce 1996 byl osel divoký přemístěn z EN do ČR: za posledních 35 let se početnost tohoto druhu snížila téměř o 95 %.

Od počátku roku 2000. Vymizel z 50 % svých přirozených stanovišť. Úplně prvními důvody poklesu počtu jsou globální změna klimatu a negativní vliv člověka.

Od pradávna byly v tradicích místního lidového léčitelství jednotlivé části těla divokého osla i polévka z jeho kostí považovány za lék na tuberkulózu, revmatismus, zácpu, bolesti zad a některé další nemoci. Některá zvířata proto uhynula, aby se lidé mohli vyléčit. Nedostatek dostatečné pitné vody a potravní konkurence s hospodářskými zvířaty znamenala, že březí samice a hříbata mladší tří měsíců měly extrémní potíže s přežitím. Přestože je divoký osel silné a odolné zvíře, schopné přežít dlouhou dobu bez vody, samice a jejich potomci vyžadují šetrnější podmínky. Další hrozbou pro existenci druhu je jeho křížení s oslem domácím. Dnes byly vyvinuty a jsou realizovány programy na ochranu těchto zajímavých a jedinečných zvířat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button