TURECKO ᐈ Fotografie a popis ✔
Turecko – velký pták patřící mezi Galliformes, blízce příbuzný bažantům a pávům. Ve Spojených státech je známá především jako sváteční jídlo na Den díkůvzdání, ale Američané ji často jedí i v jiné dny. Je tu méně populární, i když každým rokem stále více vytlačuje kuře. To je ale domácí – a divoká zvířata obývají i americké lesy.
Původ druhu a popis

Původ a počáteční evoluce ptáků je již dlouho jednou z nejaktivněji diskutovaných otázek ve vědecké komunitě. Existovaly různé teorie a i nyní, i když existuje zavedená verze, jsou některé její detaily stále diskutabilní. V souladu s tradiční verzí ptáka je to jedna z větví teropodů, kteří zase patří k dinosaurům. Předpokládá se, že jsou velmi blízko maniraptorům. První spolehlivě zjištěné přechodné spojení s ptáky je Archaeopteryx, ale existuje řada verzí o tom, jak evoluce probíhala před tím.
Video: Turecko
Podle jednoho z nich se útěk objevil díky rozvoji schopnosti skákat ze stromů, v souladu s dalším se předkové ptáků naučili vzlétat ze země, třetí tvrdí, že původně skákali na keře, čtvrtý že na kořist zaútočili ze zálohy z kopce a tak dále. Tato otázka je velmi důležitá, protože na jejím základě je možné určit předky ptáků. V každém případě musel proces probíhat postupně: změnila se kostra, vytvořily se svaly nezbytné k letu a vyvinulo se opeření. To vedlo k tomu, že se první ptáci objevili na konci období triasu, pokud vezmeme v úvahu protoavis v této funkci, nebo o něco později – na začátku období jury.
Další evoluce ptáků po dlouhé miliony let probíhala ve stínu pterosaurů, kteří pak ovládali oblohu. Šlo to poměrně pomalu a ty druhy ptáků, které žily na naší planetě v období jury a křídy, nepřežily dodnes. Moderní druhy se začaly objevovat po vyhynutí křídy-paleogénu. Poměrně málo ptáků, kteří v jeho průběhu utrpěli, dostalo příležitost obsadit nebe – a také na souši se uvolnilo mnoho ekologických nik, v nichž se usadily nelétavé druhy.
V důsledku toho začala evoluce postupovat mnohem aktivněji, což vedlo ke vzniku moderní druhové rozmanitosti ptáků. Zároveň vznikl oddíl kuřat, do kterého patří krocan, dále paví rodina a přímo krocan. Jejich vědecký popis provedl Carl Linné v roce 1758, druh dostal jméno Meleagris gallopavo.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá krocan
Navenek krocan připomíná páva – i když nemá stejně krásné opeření, má téměř stejné tělesné proporce: malou hlavu, dlouhý krk a tělo stejného tvaru. Ale krůtí nohy jsou znatelně delší a také silné – to mu umožňuje vyvinout vysokou rychlost běhu. Pták je schopen stoupat do vzduchu, ale létá nízko a nedaleko a kromě toho na to vynakládá spoustu energie, takže po letu musí odpočívat. Proto raději chodí po nohou. Užitečný je ale i útěk: s jeho pomocí se divoký krocan ocitne na stromě, což pomáhá uniknout některým predátorům nebo se bezpečně ubytovat na noc.
Pohlavní dimorfismus u krůt je výrazný: samci jsou mnohem větší, jejich hmotnost je obvykle 5-8 kg a u samic 3-5 kg; kůže na hlavě samce je vrásčitá, s převislým výrůstkem nad zobákem, u samice je hladká a výrůstek je zcela jiného typu – trčí jako malý roh; samec má záhyby a může je nafouknout, zatímco samice má záhyby menší a nafouknout se nemůže. Samec má také ostré ostruhy, které samici chybí, a barva jeho peří je sytější. Peří z dálky se jeví převážně černé, ale jsou pruhované bíle. Už z blízka je vidět, že jsou spíše hnědé barvy – u různých jedinců mohou být tmavší nebo světlejší. Pták má často zelený odstín. Hlava a krk nejsou opeřené.
Zajímavý fakt: V areálu krocana divokého se občas kříží s krůtami domácími. Majitelům toho druhého to jen prospívá, protože potomci jsou odolnější a větší.
Kde žije krocan?

Foto: Americké Turecko
Jediným kontinentem, kde žijí divoké krůty, je Severní Amerika. Navíc jsou většinou distribuovány ve Spojených státech, ve východních a středních státech. Téměř v každém lese najdete těchto ptáků poměrně hodně – a nejraději žijí v lesích. Žijí od nejsevernějších hranic Spojených států na jih – Florida, Louisiana a tak dále. Na západě je jejich rozšířené rozšíření omezeno na státy jako Montana, Colorado a Nové Mexiko. Dále na západ se vyskytují mnohem méně často, v izolovaných kapsách. Jejich oddělené populace například existují v Idahu a Kalifornii.
Divoké krůty žijí také v Mexiku, ale v této zemi nejsou zdaleka tak rozšířené jako ve Spojených státech, jejich areál je omezen na pár oblastí v centru. Ale na jihu Mexika a v zemích, které jsou mu ve Střední Americe nejblíže, je běžný jiný druh – krocan ocellated. Pokud jde o krocana obecného, v posledních desetiletích byl jeho areál uměle rozšířen: byl realizován projekt přemístění ptáků do Kanady, aby se tam rozmnožili. Bylo to velmi úspěšné, divoké krůty úspěšně expandovaly do nových oblastí a velké počty nyní žijí poblíž hranic s USA.
Hranice jejich rozšíření se navíc postupně posouvá stále více na sever – oblast, ve které mohou tito ptáci v přírodě žít, již předčila očekávání vědců. Krůty většinou žijí v lesích nebo v blízkosti křovin. Preferují oblasti v blízkosti malých řek, potoků nebo bažin – zvláště ty druhé, protože obsahují hodně obojživelníků, kterými se krůta živí. Pokud jde o domestikované krůty, rozšířily se široce po celém světě a úspěšně konkurují kuřatům: lze je nalézt na jakémkoli kontinentu.
Co jí krocan?

Foto: Domácí krůta
Ve stravě krůt převládají rostlinné potraviny, jako jsou:
- matice;
- jalovec a jiné bobule;
- žaludy;
- travní semena;
- cibule, hlízy, kořeny;
- zelené.
Mohou jíst téměř jakoukoli část rostlin, a proto jim v lesích Ameriky nechybí potrava. Pravda, většina z výše uvedeného je nízkokalorická a krůty si musí shánět potravu téměř celý den. Proto preferují to, co dává více kalorií, hlavně různé ořechy. Milují také chutné bobule. Z trávy, jetele, zelí, mrkve, cibule, česneku – tedy nejšťavnatější nebo se zvláštní chutí. Ale nejen rostliny – krůty dokážou chytat a jíst i malá zvířata, která jsou mnohem výživnější. Nejčastěji se setkávají s:
Často se usazují v blízkosti vodních ploch: nemusí tak trávit spoustu času pitím vody a kromě toho je v jejich blízkosti mnohem více takových zvířat a jejich krůty je velmi milují. Domestikované krůty se krmí především granulemi, jejichž složení vám umožňuje nebát se o vyváženost výživy – již obsahují všechny látky, které ptáče potřebuje. Ale zároveň mohou při chůzi jíst trávu, kořínky, hmyz a další jim známé jídlo.
Zajímavý fakt: Krůty mají dobrý vkus, stejně jako sluch, ale zcela chybí čich, což jim brání předem vycítit dravce nebo lovce.
Nyní víte, čím krmit krůtu. Pojďme se podívat, jak žijí ve volné přírodě.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Divoké Turecko
Krůty žijí přisedle, samice spolu s potomky v hejnech čítajících obvykle asi tucet jedinců a samci jednotlivě nebo ve skupinách několika jedinců. Vydávají se hledat potravu od úsvitu a vedou je až do západu slunce, často kolem poledne, pokud je horko, dávají pauzu. Téměř celou dobu se pohybují na zemi, i když několikrát za den se krůta dokáže vznést do vzduchu – obvykle pokud zahlédne něco obzvláště chutného nebo pokud je v nebezpečí. I když ve druhém případě se pták nejprve snaží utéct – běží rychle, rychlostí až 50 km / h, takže často uspěje.
Krůty jsou navíc odolné a schopné běhu po dlouhou dobu, i když je dravec již vyčerpaný, a také dokážou velmi rychle změnit směr běhu, což pronásledovatele mate: proto je obtížné i pro jezdec na koni, aby je chytil. Vzlétnou, až když je jasné, že je pronásledovatel málem dostihl, a nebude možné uniknout. Krůta dokáže uletět sto metrů, výjimečně i několik set, načež skončí na stromě nebo pokračuje v běhu. Ale i když nedostala příležitost létat, alespoň jednou denně to udělá – když se usadí na noc na stromě.
Během dne pták cestuje na velké vzdálenosti, ale obvykle se nevzdaluje ze svého obvyklého prostředí, ale chodí v kruzích. Mohou se pohybovat pouze při zhoršení životních podmínek, obvykle najednou s celou skupinou. Ke vzájemné komunikaci používají krůty různé zvuky a jejich sada je poměrně rozsáhlá. Tito ptáčci rádi “mluví” a když je klid, můžete je slyšet, jak si vyměňují zvuky. Ale když se hejno uklidní, znamená to, že jsou ve střehu a poslouchají – to se obvykle stává, pokud je slyšet cizí zvuk.
Krůta žije ve volné přírodě v průměru tři roky. Ale v zásadě je tak krátký život způsoben tím, že jí hrozí mnoho nebezpečí a téměř nikdy se jí nepodaří zemřít stářím. Nejmazanější, nejopatrnější a nejšťastnější ptáci mohou žít 10-12 let.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Krůtí kuřátka
Každé hejno krůt žije na svém území, které je poměrně rozsáhlé – přibližně 6-10 kilometrů čtverečních. Koneckonců, za den urazí velkou vzdálenost a je důležité, aby na své cestě ostatní krůty nejedli všechny lahodné věci – proto potřebují vlastní půdu. Když začíná období páření, dříve osamělí samci – nazývaní také „tomové“ – začnou volat samice hlasitými zvuky. Pokud mají zájem, měli by reagovat podobnými. Peří tomů se mnohem rozjasní a začne se třpytit v různých barvách a ocas se roztáhne jako vějíř. Tento čas přichází na začátku jara. Krůty se nafukují, snaží se vypadat větší (odtud výraz „nafoukaný jako krocan“) a potulují se a předvádějí samicím své krásné peří. Někdy mezi nimi dokonce vypuknou boje, i když nejsou přehnaně kruté – poražený pták je obvykle jednoduše poslán do jiné oblasti.
Když jsou samice poblíž, bradavice na krku kocourů zčervenají a otečou a začnou vydávat bublavý zvuk ve snaze přilákat samičku. Krása opeření a aktivita ptáků hrají důležitou roli – největší a nejhlasitější ptáci přitahují více samic. Krůty jsou polygamní – v jednom období páření se samice může pářit s více samci. Po období páření přichází doba hnízdění, každá samice samostatně hledá místo pro hnízdo a zařizuje je. I když se stává, že dva leží najednou v jednom hnízdě. Samotné hnízdo je prostě díra v zemi pokrytá trávou. Krůta se nijak neúčastní procesu, stejně jako líhnutí a následného krmení mláďat – to vše dělá samice sama. Obvykle snáší 8-15 vajec a inkubuje je po dobu čtyř týdnů. Vajíčka jsou velké velikosti, tvarem připomínají hrušku, barva je žlutavě kouřová, nejčastěji s červenými skvrnami.
Při líhnutí jsou světlé barvy pro krůty prospěšné: pro dravce je obtížnější si jich všimnout. Aby zůstali bez povšimnutí, snaží se také hnízdit na místech pokrytých vegetací. Během inkubační doby sami jedí málo, snaží se trávit veškerý čas na vejcích, ale jejich hnízdo je prakticky bezbranné: samotná krůta proti velkým predátorům nic nezmůže. Mohou malé odhánět od hnízda, ale mohou počkat, až odejde, aby se najedli a zničili ho.
Pokud byla všechna nebezpečí zažehnána a mláďata se vylíhla, nemusí nosit potravu: jsou téměř okamžitě připravena následovat matku v hejnu a sama ji klovat. Od narození mají kuřata dobrý sluch a rozlišují hlas své matky od ostatních. Rostou velmi rychle a již ve věku dvou týdnů se začínají učit létat a do tří týdnů ovládají let – do té míry, že je pro krůtu obecně přístupný. Matka nejprve tráví noc na zemi se svým potomstvem, a jakmile se naučí létat, začnou všichni v noci létat společně ke stejnému stromu. Když je mláďatům jeden měsíc, matka se s nimi vrací do svého stáda. Skupina, která se na jaře postupně rozprchla, se tedy v létě shromažďuje zpět a stává se mnohem větší. Prvních šest měsíců kuřata chodí s matkou a poté se zcela osamostatní. V příštím období páření již mají svá mláďata.
Přirození nepřátelé krůt

Foto: Jak vypadá krocan
Následující mohou chytit dospělé krůty nebo kuřata a zničit jejich hnízda:
Jde o rychlé a obratné dravce, kterým těžko konkuruje i velká krůta a před ptáky neuteče ani na stromě. Pro každého z výše uvedených je krůta lahodným pokrmem, takže to jsou jeho nejhorší nepřátelé. Má ale i menší odpůrce – obvykle neloví dospělé ptáky, ale mohou si pochutnat na kuřatech nebo vejcích.
Je jich mnohem více než velkých dravců, a proto je pro mláďata mnohem obtížnější přežít, a to i přesto, že matka je zpočátku vždy s nimi. Méně než polovina mláďat přežije první týdny – období, kdy ještě vůbec nemohou létat a jsou v největším nebezpečí. A konečně, mezi nepřáteli krůty bychom neměli zapomínat na lidi – ti tohoto ptáka lovili odedávna, dělali to i Indiáni, a poté, co Evropané osídlili kontinent, začal být lov mnohem aktivnější, což téměř vedlo k vyhubení druhu. To znamená, že někteří lidé zabili více krůt než všichni ostatní predátoři dohromady.
Zajímavý fakt: Španělé přivezli krůty do Evropy a postupně se rozšířili do dalších zemí. Lidé často vůbec nevěděli, odkud se tito ptáci vzali. V Anglii tedy dostal název turkey, tedy turecký, protože se věřilo, že byl přivezen z Turecka. A angličtí osadníci, kteří připluli do Ameriky, si s sebou vzali krůty – nevěděli, že plují do své historické vlasti.
Stav populace a druhů

Foto: Pár krocanů
Navzdory tomu, že se v Americe masově chovají krůty domácí, mnoho lidí loví ty divoké. V USA je tedy během zvláštních období lov všude povolen, protože populace tohoto druhu je velká a nic ji neohrožuje. Celkový počet těchto ptáků je asi 16-20 milionů. Nebylo tomu tak ale vždy: díky aktivnímu lovu byli divocí krocani do 1930. let téměř vyhubeni. V celé Severní Americe jich nezbylo více než 30 tisíc. V mnoha státech se přestaly vůbec vyskytovat a přežily pouze v nejřidčeji osídlených částech Spojených států.
Opatření však byla přijata včas na ochranu druhu a krůty samotné se ukázaly být ptáky, kteří se v příznivých podmínkách rychle rozmnožují. Do roku 1960 se jejich rozsah vrátil na historický rozsah a v roce 1973 jich bylo ve Spojených státech 1,3 milionu. Nyní může být populace větší než kdykoli předtím kvůli jeho uměle rozšířenému rozšíření na sever. A přesto, aby se neopakovala situace z první poloviny XNUMX. století, probíhá nyní pečlivá kontrola počtu tohoto ptáka, eviduje se každý jedinec zabitý při lovu. Lovců je každý rok poměrně dost a loví pomocí zbraní a pastí. Tvrdí se, že maso divokých krůt je chuťově lepší než maso domácí.
Turecko a nyní žije stejným způsobem jako dříve. Kolonizace Ameriky Evropany tento druh vážně zasáhla, takže téměř vyhynul. Naštěstí tento druh již není ohrožený a je ještě častější než dříve a lov krocanů zůstává v Severní Americe stále populární.