Navody

Od obřího hmyzu k rezavému kočkovi: Nejpodivnější zvířata Indie – BBC News Russian Service

Tento tajnůstkářský tvor (na obrázku nahoře) žije na stromech a je noční. Jak již název napovídá, indický obří létavce (Petaurista philippensis) má mezi předními a zadními končetinami kožní membrány, které mu umožňují tiše klouzat korunami stromů.

Lov a ničení stanovišť vedly k poklesu počtu těchto létajících veverek v Indii.

Nezaměňovat s indickou obří veverkou (Ratufa indica) – to je jiné zvíře.

Gangetický delfín

Delfín gangský (Platanista gangetica), neboli susuk, žije v jedné z nejhustěji osídlených oblastí naší planety. Odborníci se domnívají, že jich ve volné přírodě nezůstalo více než dva tisíce.

Nejoblíbenější

Gangský delfín má charakteristický dlouhý a úzký zobák s ostrými zuby. Jeho oči jsou malé a téměř k ničemu, protože žije v bahnitých vodách ústí řeky.

Susuk detekuje intenzitu světla a umístění jeho zdroje, ale nerozlišuje tvar objektů.

Asijský obří sršeň

Největší sršeň na světě žije v Indii, dosahuje délky pěti centimetrů.

Asijský sršeň obrovský (Vespa mandarinia) žije i v dalších zemích jihovýchodní Asie a na jeho uštknutí lidé pravidelně umírají (nebezpečný je zejména pro alergiky na vosí jed).

Jed tohoto sršně je velmi toxický a může zničit tělesnou tkáň.

Indický černý škorpión

Indický černý štír dosahuje délky 10 centimetrů a ostatní štíři mu v tomto parametru jen stěží mohou konkurovat.

Podle jedné studie může mít jeho jed protirakovinné vlastnosti.

Jeho příbuzný, indický červený štír, je mnohými odborníky považován za nejjedovatějšího štíra na světě, ale většinou bodne jen za účelem sebeobrany.

Obří vodní brouk

Obří vodní štěnice jsou jedny z největších štěnic na světě. Například druh Lethocerus indicus se vyskytuje v záplavových oblastech v severní Indii.

Dospělí jedinci často přesahují délku 8 centimetrů a mohou bolestivě kousat.

Jsou tak velké, že často loví obratlovce – ryby, obojživelníky, hady a mladé želvy.

Žralok velrybí

Tato impozantní stvoření jsou největšími rybami v oceánech naší planety. Vyskytují se ve všech teplých a tropických mořích (s výjimkou Středozemního), ale zvláště často doplouvají k břehům Indie, kde mají nyní statut chráněného druhu.

Navzdory své působivé velikosti těla mají žraloci velrybí menší játra než většina ostatních žraloků.

Rezavá kočka

Indie je domovem mnoha majestátních kočkovitých šelem, včetně královského bengálského tygra, asijského lva, sněžného leoparda a leoparda.

Vyskytují se zde i menší kočky: karakal, rys, kočka pralesní a kočka stepní.

A kočka rezavá, blízká příbuzná Bengálska, je obecně jednou z nejmenších divokých koček: je výrazně menší než průměrná kočka domácí.

Gangetický gharial

Zevně je gharial (Gavialis gangeticus) jedním z nejzajímavějších zástupců řádu krokodýlů. Má úzké a dlouhé čelisti, poseté ostrými zuby.

Pomocí výrůstku na konci čenichu vydávají samci chrochtavé zvuky, které přitahují samice a odstrašují konkurenty.

Gharialové mohou dorůst až šesti metrů.

Před sto lety byly nalezeny v řekách na celém severním indickém subkontinentu. Jejich počet ve 1970. století prudce klesl a do 200. let minulého století odborníci odhadují, že ve volné přírodě zůstalo jen XNUMX jedinců.

Přečtěte si více
Instalatér: Jak vypočítat vzdálenost mezi kanalizačními šachtami

V roce 1975 indické úřady vyvinuly program ochrany gharialů.

Malá panda

Panda červená žije ve východních Himalájích. Toto malé, roztomilé a zvláštní zvíře máta vědce už dlouho: nemohli se rozhodnout, ke kterým savcům jsou pandy červené příbuzné.

V moderní vědecké klasifikaci jsou zařazeni v rodině mývalů do podčeledi pand. Nejsou příbuzní pandám velkým, ale stejně jako tato velká zvířata mají „palec“, což je vlastně prodloužení zápěstní kosti.

Malé pandy jsou dravci, ale živí se převážně zelení, především listy bambusu, jeho výhonky (ve vhodné sezóně), čas od času plody, květy a občas i vejci a ptáčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button