Odpovedi

Lov divokých holubů: holub hřivnáč, holub lesní, hrdlička, hrdlička – výběr zbraní a taktiky

Každý den v každém městě můžete vidět holuby – tyto malé ptáky s krásným šedomodrým peřím, kteří odvážně pobíhají mezi lidmi při hledání potravy.

Navzdory častým setkáním s těmito vybíravými ptáky vás často nenapadne, že holubice je prastarý pták, starý 5 tisíc let! A také velmi blízké člověku: poštovní holubi sloužili lidem jako vynikající komunikační prostředek před vynálezem komunikačních technologií.

Odrůdy divokých holubů

Při pohledu na městského skalního holuba byste si mysleli, že je divoký? A zdaleka ne jediný. V přírodě existuje více než 290 druhů holubů, nepočítaje ozdobné a naváděcí – jejich počet přesahuje 800 druhů.

Divocí holubi jsou vynikající lovnou zvěří a jejich maso je pochoutkou. Široké rozšíření těchto ptáků z nich navíc dělá dostupný a oblíbený cíl pro lovce.

V oblastech Ruska převládá 12 druhů holubů, z nichž nejběžnější jsou:

  • holubice;
  • holub skalní;
  • hrdlička;
  • clintukh.

Vyakhir

Tento druh je považován za jednoho z nejkrásnějších a největších zástupců. Má také jiná jména, například vityuten. Délka těla dosahuje 45-50 cm, ocas – 15-17 cm a hmotnost – až 650 g Pták má značné rozpětí křídel 70 cm, které při vzletu hlasitě tleskají.

Holub hřivnáč je běžný pták, žije v jehličnatých, listnatých a smíšených lesích a občas se objeví i ve městech.

Po zimním období se holubi hřivnáči rozdělí do párů a staví si hnízda nad zemí. Tito divocí holubi jsou ostražití a velmi ostražití. Pokud pocítí nebezpečí v blízkosti svých hnízd, okamžitě je opustí a s největší pravděpodobností navždy. Lov holubů hřivnáčů proto není snadný.

Mimo období hnízdění žijí v hejnech.

Lov holubů hřivnáčů se provádí v blízkosti sklizně obilí a obdělávaných polí. Tito ptáci se živí obilím, červy a housenkami. Milují hřady v dubech v hejnech a hodují na žaludech. V létě a na podzim upřednostňují bobule, ptáky najdeme mezi vinicemi, šípky a hlohy.

Lov na holuba hřivnáče je nejžádanější, protože je největší z holubích trofejí.

Holubice

Jedná se o stejného holuba, který se vyskytuje na každém kroku ve městech. Jeho opeření je přirozeně šedé. Navenek je podobný svému lesnímu protějšku, i když jeho ocas je tmavší.

Zpravidla vede sedavý způsob života. Hnízda hnízdí v dostatečné výšce – v lesních oblastech jsou to skály a hory, ve městech volí střechy a podkroví.

Strava se skládá převážně ze semen rostlin.

Turtledove

Krásný a půvabný druh holuba lze právem nazvat hrdličkou – majitelkou šedohnědého peří s výraznými černými liniemi na zadní straně krku a světlým lemováním ocasu.

Hrdlička je velmi malá, váží 150-200 g a je asi 30 cm dlouhá.

Žijí v lesích a v blízkosti zemědělských pozemků. Dávají přednost rostlinné potravě.

Clintuh

Jedná se převážně o holuba hřivnáče. Vyznačuje se bohatým modrým opeřením s krásným modrozeleným nádechem na krku.

Hnízda hnízdí v dutinách stromů; místo k hledání clintuha je v lipovém lese nebo bukovém háji.

Velmi opatrný je i holub hřivnáč. Když je ohroženo, okamžitě vzlétne a skryje se.

Vlastnosti lovu holubů

Přestože mnoho lovců lov holubic kvůli vysoké spotřebě střeliva nemá v oblibě, je to vzrušující a náročná činnost.

Takovou zvěř lze střílet po celém Rusku, protože holubi neustále létají. Pravda, omezeno normami stanovenými regionem, od 5 do 15 ptáků na jedné kartě lovce.

Základní techniky lovu holubů:

  • u napajedla;
  • v místě krmení;
  • z přístupu;
  • nápor na dovolenou;
  • s krupicí;
  • s plyšákem.
Přečtěte si více
Akustické panely: použití, vlastnosti a oblíbení výrobci

Trénink

Aby byl lov holubů zajímavý a produktivní, je třeba věnovat dostatek pozornosti přípravné fázi.

Než začnete lovit, musíte věnovat čas identifikaci oblastí, kde žijí ptáci. Zpravidla se vyskytují v blízkosti polí s obilovinami, na loukách a farmách. Dále byste měli zjistit, v jakém režimu se holubi létají krmit a odpočívat a kde holubi nocují. Navíc také nemá cenu tato pozorování prodlužovat, protože divocí holubi často mění místa krmení a nocoviště a pak budete muset začít znovu.

Pro pozorování budete potřebovat dalekohled a monokulár.

Při výběru pozorovacího místa vezměte v úvahu polohu slunce a dráhu letu ptáků. Optimálně – když slunce dopadne do zad a kolem jsou keře, stromy a lesy. Pokud je oblast rovná, můžete se schovat do vykopané díry.

Kamufláž je pečlivě vybrána, protože tito ptáci jsou velmi opatrní a plachí. Nejen tělo, ale i obličej by měl být pokryt maskováním.

Šanci na bohatý úlovek zvýší práce na vycpaných zvířátkách, které se v prodeji těžko shánějí, a tak si je mnozí myslivci vyrábí sami.

Výběr zbraně a střeliva

Pro holuba hřivnáče bude použito drobné střelivo – č. 5-6. Je lepší střílet na hrdličku č. 8-9. Zvolená zbraň je flexibilní a lehká, protože holubi jsou velmi rychlí a i když jsou zraněni, jsou schopni náhle změnit svou trajektorii.

Pokud vezmete pneumatiku, pak se nejlépe hodí 22. ráže (5,5 mm).

Také přes určitou skepsi je lov prakem velmi efektivní a vzrušující.

Druhy lovu

Hlavní způsoby lovu divokých holubů byly zmíněny výše. Nyní se na ně podíváme podrobněji.

U napajedla

Mezi východem slunce a osmou hodinou ranní opouštějí ptáci svá hnízdiště a míří k vodním plochám. Mohou si přitom vybrat jak otevřenou vodu, tak louži.

Pokud se vám podaří toto místo najít, musíte si tam pro lovecké účely zařídit úkryt a schovat se předem, než dorazí ptáci. Holubi pijí vodu velmi opatrně a zdržují se na otevřených prostranstvích. Efektivní je použití vycpaných nebo dříve zastřelených ptáků.

Dobrý nápad je také lovit u večerního napajedla.

V žádném případě nemá smysl střílet holuby na jednom místě déle než 2 dny: jsou velmi plachí a jistě si najdou jinou vodní plochu.

V místě krmení

Po uhašení žízně jde divoký holub pro potravu. Preferuje obilná pole a sýpky, zejména slunečnici, hrách a pšenici. Vyskytuje se i na loukách a starých zahradách.

Je bezpodmínečně nutné provést přepadení podél okraje pole a ne uvnitř, protože v této oblasti mohou být i jiní lovci a nevědí, že jsou přítomni lidé. Vždy byste měli pamatovat na to, že v blízkosti mohou být lidé a hospodářská zvířata.

Pokud umístíte návnady blíže k hranici, bude střelba snazší. Holubi nepoletí do středu pole, ale když uvidí plašiče, sestoupí k nim.

Musíte střílet v úkrytu na létající ptáky. Nezapomeňte, že divocí holubi i se smrtelnými zraněními jsou schopni uletět ještě půl kilometru. Vždy mějte po ruce dalekohled, abyste mohli sledovat, kam vaše kořist padla.

Z přístupu

V tomto případě se lov divokých holubů nejlépe provádí buď s partnerem, nebo dokonce sám. Vycvičený pes by také neuškodil.

Holubi jsou extrémně opatrní a plachí. Musíte se plížit tiše a pomalu, bez náhlých pohybů.

Přečtěte si více
Krmení koz

Zastřeleného ptáka je těžké najít. Pokud nemáte psa, doporučuje se zavěsit orientační bod na vysokou rostlinu v přibližném místě pádu a chodit kolem něj v kruzích, čímž se vzdálenost zvětšuje. Tímto způsobem bude kořist nalezena.

S náporem na dovolené

Po denním krmení holubi rádi odpočívají na větvích stromů, čistí si peří a pozorují okolí.

Tento druh lovu provádí skupina 4-6 osob. Musíte se rozdělit do dvojic a projít se podél odpočívadel. Někteří lovci stojí na konci přistání, kam budou ptáci nahnáni.

Holubi nelétají, když vidí první jezdce. Schovávají se, čekají a lámou se, jen když projdou kolem. Zde na ně vystřelí druhý lovec z dvojice.

S návnadou

Zkušený lovec nepotřebuje k reprodukci tryleků holuba žádné další nástroje: z dlaní si vyrobí megafon a z hlubin hrtanu vydává holubí houkání.

Pro začátečníky jsou přijatelnější vnady. Zvuk v nich je regulován upnutím a uvolněním speciálního otvoru.

Je lepší lákat ptáky ráno, před 8 hodinou nebo po 4 hodině odpoledne. Musíte si vybrat vhodné místo přepadení, blíže k osamělým stromům, protože pokud je návnada úspěšná, divoký holub sedne na větve. Zároveň byste se neměli skrývat přímo pod stromem – za listy a korunou neuvidíte létající ptáky.

Musíte střílet ty, kteří se blíží. Ptáky sedící na stromě nebudete moci zasáhnout, protože je velmi obtížné je spatřit.

S plyšákem

Holub je hejnový, společenský pták. Když vidí své příbuzné, snaží se přiletět blíž a posadí se.

Na jednoho myslivce stačí 3-4 plyšáci. Mohou být umístěny v místech napájení, krmení a odpočinku. Obecně platí, že kdekoli jsou instalovány, divocí holubi k nim přiletí, pokud jsou spatřeni.

Vycpaná zvířátka musí být jasná, jinak ptáčci proletí. Umístěte je nosem do větru a za svítání ve vzdálenosti 20 metrů od úkrytu.

Tipy od zkušeného střelce

Pokud najdete holuby sedící u napajedla nebo krmiště, nedívejte se na ně přímo. Je lepší pozorovat periferním viděním nebo pořizovat krátké pohledy, dokud neuzavřete zaměřovací vzdálenost.

Lov prakem nevytváří zbytečný hluk a nevyplaší veškerou zvěř.

Když se plížíte k ptákům, musíte být připraveni rychle se přikrčit, pokud se holubi leknou. Po nějaké době čekání můžete pokračovat. Ještě lepší je jít k nim po čtyřech. Holubi poznají lovce a rychle odletí, když si ho všimnou. Pokud jde o ostatní živé bytosti, ty na ně sotva reagují.

Upřednostňuje se lovit holuby v létě a začátkem podzimu.

Video

Z našeho videa se dozvíte o tajemství lovu divokých holubů vábením.

Parky a náměstí různých obydlených oblastí jsou často plné ptáků, mezi nimiž je nejčastější holub skalní. Tito ptáci jsou součástí početné rodiny holubů. Mnoho z jejich divokých druhů vyhynulo, ale některé druhy se dokázaly dobře přizpůsobit životu po boku lidí. Ale někteří z nich, jako například Vityutni, se snaží držet dál od lidí a dávají přednost přírodním podmínkám volné přírody.

Ptáci z rodiny holubů žijící v přírodních podmínkách

Divoká plemena holubů se od sebe liší některými vnějšími vlastnostmi a vlastnostmi chování. Většina z nich si staví hnízda mezi lesy, horami, na těžko přístupných skalách a říčních útesech. Ptáci žijí v celých koloniích a k lidským stanovištím se přibližují pouze v nezbytně nutných případech. Rozpadají se do párů a líhnou 2-3 vejce najednou.

Od starověku byli tito ptáci používáni k odesílání dopisů na velké vzdálenosti, s ohledem na jejich rychlost letu, vytrvalost, pohodlný čas ve vzduchu a prostorovou orientaci.

Tyto vlastnosti určovaly relevanci ptačí pošty, která se aktivně používala až do konce druhé světové války. Z volně žijících druhů ptáků, kteří dnes přežívají, si zvláštní pozornost zaslouží klaun ocas, vityuten, holub skalní a holubice.

Přečtěte si více
Péče o jezdce rudého: Kompletní průvodce pro začátečníky

Holub hřivnáč je velký holub hřivnáč

Pro svůj jedinečný vzhled a vlastnosti jsou někteří divocí ptáci chováni jako domácí mazlíčci. Pro svou vnější atraktivitu a velikost si holub hřivnáč získal největší oblibu mezi holubáři. Je to jeden z největších druhů z čeledi lesních holubů.

Tento pták má jiné jméno – vituten. Jeho tělo dosahuje délky 45 cm, rozpětí křídel může přesáhnout 75 cm, ocas 66-77 cm a jeho hmotnost je 690-930 g.

Pro jedince obou pohlaví je charakteristické zbarvení šedivých a šedých květů s načervenalými odstíny v oblasti krku a hrudníku a tyrkysové oříznutí. Tito ptáci mají narůžovělý zobák se žlutou špičkou.

Holub hřivnáč žije v jehličnatých, smíšených a listnatých lesích mimo dosah člověka, protože tento druh holuba je často loven. Někdy se v západoevropských zemích vyskytuje ve městech.

Vityuten je stěhovavý pták, který přilétá z teplých míst na konci března a přezimuje v říjnu. Nejčastěji holubi zimují na pobřeží Středozemního moře, někdy se stěhují i ​​do Alžírska a Maroka. Po návratu ze zimoviště zůstávají ptáci nějakou dobu v hejnu a poté se rozpadnou do párů, kde si postaví hnízda a přivedou na svět mláďata.

Hnízda těchto holubů se skládají z pečlivě vybraných větviček, které jsou umístěny ve vidlicích větví stromů ve výšce 10-12 m, mimo přístup predátorů a lidí. Dosahují velikosti 32 cm v průměru.

Násadová vejce a krmení kuřat

Jakmile je hnízdo postaveno, holubice snese nejprve jedno vejce, pak druhé. Poté se ptáci začnou líhnout jeden po druhém. Holub tráví tímto procesem méně času, protože také hlídá své živé území. Tito ptáci mají jen 1-2 snůšky za rok.

Asi po dvou týdnech inkubace se kuřata vynoří z vajec. Proces jejich krmení holuby trvá asi 40 dní. Rodiče svá mláďata nejprve krmí sekrety z vlastních plodin, které představují tzv. „ptačí mléko“. Miminka si postupně zvykají na jiné druhy stravy a seznamují se s její širokou rozmanitostí. V článku „Holubí mláďata“ se můžete dozvědět další podrobnosti k tomuto tématu.

Během období krmení se mladí holubi naučí létat a poté začnou samostatný život. Jeho trvání je cca 16 let.

Obvyklá strava ptáků v lese

Tento velký holub hřivnáč divokého původu se živí převážně rostlinnou potravou. Holub hřivnáč se živí stromy častěji než ostatní zástupci čeledi holubů. Požírá bobule, ovoce, ořechy, poupata a listy. Aby dosáhl zvoleného předmětu, tento pták často visí hlavou dolů. Na druhou stranu sluka lesní v případě potřeby nalézá potravu na zemi, sbírá obilí, ovoce, ořechy, kluje borůvky, borůvky a brusinky.

Kromě toho jsou pro tohoto holuba přijatelnou potravou žížaly a housenky. Ptáci tohoto druhu jsou velmi opatrní, proto nejčastěji vylétají ke krmení v ranních nebo podvečerních hodinách.

V létě jsou ptáci velmi opatrní a schovávají se při sebemenším podezření na nebezpečí. Když přijde podzim, holubi se shromažďují v hejnech a létají do otevřených prostor.

Přečtěte si více
Jak jsem pila pštrosí vejce | Pikabu

Zvláštní pochoutkou jsou pro ně zrna pšenice a luštěnin, které po sklizni zůstaly na polích. Toto krmivo má pro holuby vysokou energetickou hodnotu. V blízkosti lidských sídel může ptáky přitahovat plýtvání potravinami.

Právě v tomto období jsou holubi nejzranitelnější, protože se s větší pravděpodobností stanou kořistí lovců.

Hlavní nepřátelé holubů hřivnáčů

Největší nebezpečí pro jestřába šupinatého ve volné přírodě představují dravci. Kromě jestřábů a sokolů trpí holuby vrány kápací, straky, sojky a veverky, které jim ničí hnízda a vejce. Kuna může holuba hřivnáče lovit, protože se může volně pohybovat mezi korunami stromů.

Vzhledem ke své velké hmotnosti a velikosti nemohou tito ptáci vzlétnout velmi rychle, takže při přistání na zem jsou vystaveni nebezpečí od lišek a jezevců.

Spolu se všemi přírodními faktory je počet volně žijících holubů lesních přímo ovlivňován člověkem, který tento druh ptáků považuje za škůdce a masově je ničí. V některých regionech se navíc prosadil především sportovní lov holubů hřivnáčů. K zastřelení holuba používají lovci sofistikované metody, návnady a pasti.

Důsledkem takových akcí je často snížení populace těchto ptáků na kritickou úroveň. Spolu s přírodními katastrofami tyto faktory holubům hřivnáčům škodí.

Nejběžnější plemeno

Nejběžnějším divokým zástupcem čeledi holubovitých, který dostal své jméno podle barvy opeření, je holub skalní. Latinsky se toto oblíbené plemeno nazývá columba livia.

Před mnoha staletími byli tito ptáci zkroceni lidmi. Právě díky migraci lidí se holubi rozšířili do různých zemí a celého kontinentu. Od pradávna se divocí zástupci tohoto druhu stali vizitkami mnoha měst a vesnic.

Tito ptáci se usazují na pobřežních skalách, strmých březích řek a uvnitř horských soutěsek. Často preferují blízkost zemědělské půdy, husté křoviny a výsadby. V různých obydlených oblastech se holub skalní snaží vybudovat si hnízdo pod střechami budov nebo na půdách.

Samec najde hnízdiště a stavební materiál z větví a trávy, samotnou stavbu provádějí holubice. Jeden pár holubů columba livia se může vylíhnout 3 až 5 snůšek v jednom hnízdě za rok.

Vnější znaky, stravovací návyky, líhnutí kuřat

Nejoblíbenější zástupce čeledi holubů se živí převážně rostlinnou potravou. Holub skalní nejvíce miluje zrna pšenice a ječmene. Po skončení sklizně se hejna těchto ptáků stěhují na pole, sbírají zbytky obilí ze země a čistí zemědělské plochy. Kromě toho holubi milují bobule, ovoce, slunečnicová semena, kukuřici, zbytky jídla a pečivo.

Hnízda ptáků druhu columba livia jsou stavby ze stonků a větviček, které jsou nedbale vyskládány. Samice obvykle snáší dvě vajíčka a inkubuje je 15-17 dní.

Holubi krmí svá mláďata výživnou směsí z jejich plodin. Díky tomu už pár dní po narození miminka bez problémů jedí změklé zrno. Po nějaké době se mohou sami nakrmit. Po 30–40 dnech mláďata odlétají z hnízda a dospělí ptáci kladou nová vejce.

Typičtí představitelé tohoto plemene holubů jsou charakterizováni následujícím popisem:

  • šedivá barva se zeleným, měděně červeným, fialovým nádechem na krku;
  • délka těla do 35 cm, hmotnost v rozmezí 260-380 g;
  • dva plné černé pruhy na zadní ploše šedého křídla a jeho téměř bílé vnitřní straně;
  • lehká spodní část zad;
  • oranžová duhovka;
  • Velikost křídel u samců je 220 mm a u samic 215 mm.
Přečtěte si více
INKY HERBICIDU NA PLNĚNÉ ROSTLINY

Předpokládá se, že všechna moderní plemena domácích zástupců rodiny holubů pocházejí z holuba skalního.

Ptáci ze společenství holubů, náchylní k samotě v horách

Odrůdou columba livia je holubice skalní, která je vzhledově velmi podobná holubici skalní. Charakteristickým rysem těchto ptáků je široký bílý pruh na ocase a tmavě zbarvená hlava. Nazelenalé, lesklé kovové odstíny jsou přítomny ve zbarvení krku, předhrudí a obilí, zadní část hřbetu holuba je bílá.

Černý zobák, červené nohy a oranžové duhovky dotvářejí image typického zástupce tohoto druhu. Holub váží asi 280 g, má velikost křídel 210-245 mm, ocas 115-135 mm.

Sedavými stanovišti divokého holuba skalního jsou jílovité zlomy, útesy, strmé srázy řek a jezer. Tento pták se instinktivně snaží skrýt před osobou, které nedůvěřuje.

V některých případech se ptáci mohou stále usazovat ve městech a vybírají si střechy výškových budov, které se nacházejí v klidných oblastech. Žijí v malých koloniích, vylétají společně za potravou.

Hlavní potravou zástupců druhu holub skalní jsou v přírodních podmínkách semena kulturních i planých rostlin, za kterými létají na velké vzdálenosti z hnízdišť. Při hledání potravy v zimě se tito divocí ptáci často přibližují k lidským obydlím. Při krmení často tvoří smíšená hejna s holuby skalními, která se pak rychle rozpadají. Přitom v mezidruhovém boji má „modrá holubice“ jasnou výhodu.

Hrdličky často v březnu snášejí tři vejce a již začátkem května mláďata opouštějí hnízdo. Tito ptáci vylíhnou dvě mláďata ročně.

Dove elegance, ladnost a krása

Ideální podobu a ladnost ztělesňuje divoká hrdlička, která žije v lesostepních zónách Ukrajiny, Moldavska a jihoevropských zemí. Tento pták má hnědou barvu s šedými odstíny, s výrazným černým pruhem na zadní straně krku. Vyznačuje se vrkáním podobným lidskému smíchu.

Délka těla ptáků je 27 cm a jejich hmotnost je 200 g. Mají klínovitý ocas, červené nohy bez peří a špičatá křídla s bílými pruhy.

Zástupci tohoto holubího plemene dobře létají a rychle se pohybují po zemi. Hrdličky jsou stěhovaví ptáci, kteří preferují zimu v teplých oblastech blíže rovníku.

Svá hnízda si rádi staví mezi keři u vodních ploch. Na druhou stranu se takoví ptáci nebojí lidí, takže se usazují blízko nich. Teplé období je pro mnoho lidí spojeno s ranním vrkáním těchto divokých holubů. Pokud vás tato funkce zaujala, přečtěte si článek „Vrkání holubů“.

Krásný divoký pták, který žije v dutinách stromů

Namodralé opeření s malachitovým nádechem na krku charakterizuje holubice – nejopatrnějšího a nejtajemnějšího zástupce holubů, kteří si hnízda staví raději v dutých stromech. Oblíbeným biotopem je lipový háj a bukový les.

Tento divoký holub se vždy schová mezi hustými stromy a při sebemenším nebezpečí rychle zmizí. Krásný atraktivní vzhled absolutně neodpovídá charakteru těchto ptáků.

Snaží se neukazovat se ve vnějším světě, staví si hnízda v dutinách stromů daleko od lidí. Hrdlička žije v odlehlých oblastech Číny, Sibiře, Kazachstánu, Turecka a Afriky. Tito volně žijící ptáci se vyhýbají jakémukoli kontaktu s lidmi.

Považujete divoké holuby za jedinečné ptačí plemeno, které pomáhá lidské civilizaci přežít? Pokud vás informace v tomto článku zajímají, sdílejte je prosím na sociálních sítích.

Dejte like a zanechte své komentáře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button