Jak se bobři starají o svá mláďata? Kde bobři žijí a co jedí ve volné přírodě?
Co jsou to zvířata jako bobři? Jaké jsou jejich druhy? Co bobři jedí ve volné přírodě? Kde tato malá zvířátka žijí? Jak se bobři starají o svá mláďata? O tom všem bude pojednáno v naší publikaci.
Přehled

Bobr je největším hlodavcem v našich zeměpisných šířkách. Délka těla dospělých jedinců může dosáhnout více než metru. Zároveň může bobr vážit asi 30 kilogramů.
Zvířata mají podsadité tělo, které je podepřeno krátkými tlapkami s plovacími blánami a silnými drápy. Bobři mají mohutnou hlavu s tlustým krkem. Uši jsou malé a krátké. Široká čelist a dvojice velkých řezáků jim umožňují prokousávat se kmeny velkých stromů. Bobři vynikají svým velkým plochým ocasem, který vzdáleně připomíná pádlo. Povrch ocasu obsahuje zrohovatělé šupiny.
Odrůdy

Čeleď bobrovitých zahrnuje pouze dva druhy zvířat – bobra evropského a bobra kanadského. Zvířata první kategorie jsou největšími hlodavci žijícími v Evropě. Obývají řeky, kde proud není příliš rychlý. Občas je lze spatřit v jezerech a zavlažovacích kanálech, jejichž břehy jsou bohatě porostlé keři a malými stromy.
Pokud jde o kanadské bobry, tito živočichové se od svých evropských protějšků liší zkrácenou tlamou, méně protáhlým tělem a velkými ušima. Vyskytují se téměř na celém území Severní Ameriky, s výjimkou suchých oblastí.
Kde žijí bobři?

Oblíbeným stanovištěm těchto zvířat jsou mělké vodní plochy s mírným proudem. Tato zvířata se raději usazují mimo velké civilizace. Hlavní podmínkou pro ně je přístup k hojnosti dřeva, které jim slouží nejen jako potrava, ale také jako materiál pro stavbu domů.
Za zmínku stojí, že na začátku minulého století byli bobři na pokraji vyhynutí. Důvodem bylo nekontrolované vyhlazování těchto velkých hlodavců ve snaze o cennou kožešinu. Naše země nebyla výjimkou. Naštěstí se Rusku podařilo s problémem rychle vyrovnat, což usnadnilo politikou zaměřenou na ochranu těchto zvířat. V současné době se bobři volně usazují v domácích zeměpisných šířkách. Největší populace jsou dnes pozorovány v evropské části Ruska, na západě Sibiře, v povodí řeky Jenisej a na Kamčatce.
Život

Bobři jsou vynikající plavci. Jsou schopni potopit se do hlubin vodních ploch a na dlouhou dobu zadržet dech. Dospělý bobr dokáže pod vodou zůstat 10–15 minut. Zvířata se potápějí nejen za potravou, ale také při prvním náznaku nebezpečí. Když si bobři všimnou predátora, aktivně plácnou ocasem o vodu. Hlasité zvuky varují jejich příbuzné před blížícím se predátorem.
Bobři jsou známí jako zruční stavitelé. Jejich jedinečné domky z větví, pahýlů a kmenů stromů je chrání před přirozenými nepřáteli, jako jsou vlci, medvědi a rosomáci. Bobří domov poskytuje vynikající ochranu, když nastane chladné počasí. I v nejchladnějším počasí si jejich domky udržují příjemnou úroveň tepla.
Bobři tráví většinu dne sháněním potravy, stavbou hrází a přístřešků. Zvířata dávají přednost práci za soumraku. Jejich práce končí, jakmile se rozední.
Péče o potomky

Než se dozvím, jak se bobři starají o svá mláďata, rád bych poznamenal, že období páření u těchto zvířat začíná v únoru. Samice nosí potomstvo až do začátku léta. Kolik mláďat má bobr? Obvykle se narodí 2–4 mláďata. Ve vzácných případech se narodí ještě jedno mládě.
Od prvních dnů života mají bobří mláďata vynikající zrak a orientaci v prostoru a jejich těla, stejně jako těla dospělých, jsou pokryta hustou srstí. Jak se bobři starají o svá mláďata? Samice projevují ke svým potomkům uctivý postoj a snaží se je naučit užitečným dovednostem. Zpočátku musí bobří matka mláďata doslova vytlačit z jejich teplého, útulného úkrytu do vody. Takový postoj však potomkům jen prospívá. Koneckonců, bobří mláďata musí v prvních týdnech života prostě umět dobře plavat a potápět se.
Jak se bobři starají o svá mláďata? Samice krmí mláďata mateřským mlékem několik měsíců, pečlivě jim češou srst a nenechají si od příbuzných ublížit. Bobři postupně přesouvají svá mláďata na rostlinnou potravu. Zpočátku se mláďatům nabízejí všechny druhy řas. Poté přinášejí pevnější potravu, zejména mladé výhonky stromů, listoví a lekníny.
Do věku jednoho roku jsou mláďata v plné péči dospělých příbuzných a zřídka opouštějí úkryt. Jak rostou, začínají se spoléhat na shánění potravy a posilování úkrytu. Protože se však bobři o svá mláďata starají nejdéle, i po osamostatnění se nemusí mláďata obávat nedostatku potravy a vlastní bezpečnosti.
Mladí bobři žijí v úkrytu svých rodičů až do věku dvou let. Během této doby se jim podaří výrazně zvětšit a získat několik desítek kilogramů živé hmotnosti. Jakmile se mladí jedinci naučí tajemství získávání potravy, ochrany před nepřáteli, stavby přehrad, stavby chatrčí a zařizování skladovacích prostor, jsou nuceni opustit „otcův dům“. Rozloučí se s rodinou, odejdou do značné vzdálenosti od místa narození a obsadí nová území, kde si staví vlastní chatrče a nacházejí partnera pro pokračování rodové linie.
Jak se jmenuje mládě bobra?

Mláďata těchto zvířat se tradičně nazývají bobři. Lidé jim však často říkají koťata. Proč se na mláďata těchto zvířat vztahuje tak zvláštní definice? Důvodem jsou pravděpodobně poněkud neobvyklé zvuky, které mladí jedinci vydávají. Jejich křik vzdáleně připomíná tlumené mňoukání. Novorození bobři navíc vypadají jako koťata.
Co jedí bobři ve volné přírodě?
Bobři jsou vegetariáni. Základem jejich stravy je kůra různých stromů. Zvířata mají obzvláště ráda břízu, vrbu a osiku. V nádržích bobři konzumují značné množství pobřežní vegetace, zejména orobinec, kosatec, lekníny a rákos.
Bobři jsou šetrná zvířata. Připravují si potravu na budoucí použití a ukládají ji do spíží poblíž svých domovů. Zde se jídlo postupně hromadí, dokud nenastane chladné počasí. Když tedy nastanou mrazy, bobří domov se stává nejen úkrytem, ale i jakousi jídelnou.
Bobři zpravidla shánějí potravu v bezprostřední blízkosti svého vlastního úkrytu. Často se však stává, že jejich zásoby jsou odplaveny a odneseny proudem řeky. V takových situacích se zvířata musí dostat do určité vzdálenosti od břehu nádrže, aby se nasytila kůrou stromů. Protože jsou bobři na souši poměrně pomalí a nemotorní, často se stávají snadnou kořistí predátorů.

Bobr je největší hlodavec v Karélii. Jeho délka těla je 70-100 cm, ocas 20-25 cm, hmotnost 15-30 kg. Tělo bobra je mohutné, nemotorné, s tlustým, krátkým krkem. Hlava je velká, kulatá, s tupým čenichem a malým, chlupatýma ušima.
Bobr je dokonale přizpůsoben životu ve vodě. Ocas má charakteristický lopatkovitý tvar a je pokryt velkými rohovitými šupinami. Při plavání a potápění slouží jako kormidlo, a když je bobr na souši, funguje jako opora pro udržení těla ve svislé poloze (při okusování stromů nebo vláčení potravy na předních tlapách). Přední tlapy jsou vyzbrojeny velkými silnými drápy uzpůsobenými k hloubení nor a větší zadní končetiny mají plovací blány a fungují jako vesla.
Srst bobra je velmi hustá, s nadýchanou a měkkou podsadou a lesklou, hrubou srstí. Jeho barva se mění od světle hnědé po téměř černou.
V minulosti bobři hojně obývali celou lesní zónu Ruska, včetně území moderní Karélie. Dokládají to dochované legendy, názvy vesnic a nádrží, starověké záznamy a archeologické vykopávky. Dravý lov bobrů však vedl k tomu, že již ve druhé polovině 19. století byla tato cenná kožešinová zvířata v Karélii zcela vyhubena. Stejný osud potkal bobry v mnoha dalších regionech Ruska. Po říjnové revoluci byla přijata opatření na ochranu a obnovu bobří populace a začalo se pracovat na jejich osídlování nových území („reaklimatizace“). Tyto práce také zahrnovaly všechny regiony sousedící s Karélií: Murmansk, Archangelsk, Vologda, Leningrad, aniž by se dotkly území republiky, stejně jako Karelian Isthmus.
Bobři se ale objevili i v Karélii. Přišli k nám z Finska, kde byli propuštěni ve 30. letech. První bobří osady v oblasti Sortavala jsou známy z let 1952-1953 (poblíž vesnic Taunan a Kurkiyoki, jezera Korasyarvi, řeka Kittenyoki), později byly objeveny v oblastech Segezha a Suoyarvi (jezero Nola, jezero Motko, řeka Evzhezero a další místa, Tumba). V současné době je v Karélii asi 240 bobřích osad, které obývá 1100 1200–XNUMX XNUMX zvířat. Výzkumy prokázaly, že patří ke kanadskému druhu, který se od evropského liší mohutnější stavbou, černýma ušima a vyvinutějšími stavebními instinkty.

O něco později, na konci 60. let, vstoupili do Karélie evropští bobři, kteří se usadili z přilehlých území Leningradské, Vologdské a Archangelské oblasti. Jejich rozšíření je omezeno na čtyři nejjižnější regiony – Olonetsky, Pryazhinsky, Prionezhsky a Pudozhsky a jejich celkové počty jsou malé. Bobři se usazují na březích lesních řek a jezer s houštinami osiky, vrb, břízy a jiné dřevité a keřovité vegetace, jejíž větve a kůra jim v zimě slouží jako hlavní potrava. Bobří biotopy lze snadno rozpoznat podle pařezů ohlodaných stromů a charakteristických staveb – chatrčí, nor, přehrad a kanálů.
V Karélii je hlavním typem bobřího obydlí „chata“. Navenek to vypadá jako kuželovitá hromada klestu a tenkých kmenů, držených pohromadě trávou, řasami a pokrytá zeminou a bahnem.
Když to povaha břehů dovolí, bobři si vyhrabávají nory, které jsou poměrně dlouhé a složité. Vchod do nory se nachází pod vodou a hnízdní komora je nad vodní hladinou, několik metrů od vchodu. Nora má často několik větví nebo nor. Život bobrů v norách je pro Karélii poměrně vzácným jevem (asi 25 % z celkového počtu evidovaných obydlí). Dá se pozorovat pouze tam, kde jsou břehy vysoké a suché.
Bobři žijí v rodinách. Rodina se skládá ze starých a mladých zvířat narozených letos a loni a obvykle čítá 5 až 8 zvířat. Každá rodina má své vlastní stanoviště s vlastními chatami, norami, cestami a přehradami.
V létě se bobři živí především šťavnatými částmi vodních a pobřežních bylin a jejich oddenky, na podzim, v zimě a brzy na jaře se živí především mladou kůrou a výhonky různých listnatých dřevin.
Bobři se rozmnožují jednou ročně. Bobří mláďata se rodí vidoucí, fyzicky vyvinutá a pokrytá hustou tmavě hnědou srstí.
Předpokládaná délka života bobra je až 20 let. Bobr má mnoho nepřátel. Nebezpeční jsou pro něj zejména vlci, rosomáci, rysi, lišky, vydry a toulaví psi. Mladá zvířata, která jsou méně opatrná než dospělí, jsou častěji zabíjena predátory.
- Obecné informace o dovolené v Karélii
- Hlava republiky Karelia
- Příroda Karélie
- Historická a kulturní území
- Kulturní tradice
- Lidové umění
- Fotoreportáže