Trendy

Divoký králík (evropský králík) – Zooveterinární portál Běloruska

Králík divoký (králík evropský) je malé zvíře dlouhé asi 31-45 cm Tělesná hmotnost je 1,3-2,5 kg. Uši jsou malé – 6-7 cm na délku. Délka uší je asi 6 cm Tlapky jsou pýřité, drápy dlouhé a rovné. Barva těla je hnědošedá, s načervenalým nádechem. Špička ocasu je černá nebo šedá. Na hřbetě je patrné tmavě hnědé pruhování, které je tvořeno konci chlupů strážců. Na špičkách uší jsou černé okraje a na krku za ušima žlutohnědé skvrny. Po stranách těla se táhne matný světlý pruh, který končí u stehna. Břicho je natřeno bílou nebo světle šedou barvou, ocas je nahoře hnědočerný a dole bílý. Barva se během roku nemění. K prolévání dochází dvakrát ročně: na jaře – od března a na podzim – od září. Línání pokračuje asi 1,5 měsíce. U samců se srst obnovuje pomaleji.
Králík divoký původně žil pouze v jižní Evropě na Pyrenejském poloostrově, v izolovaných oblastech jižní Francie a severozápadní Afriky. Ale díky lidské činnosti se králík dostal na všechny kontinenty s výjimkou Antarktidy. Králík divoký se ve středověku rozšířil po celé Evropě. V současné době žijí divocí králíci ve většině regionů západní a střední Evropy, Skandinávie, jižní Ukrajiny, Krymu, severní Afriky a také v Jižní Africe, na ostrovech Středozemního moře, Tichého a Atlantského oceánu (Azory, Kanárské ostrovy, Ostrov Madeira, Havajské ostrovy), Chile, Argentina, Nový Zéland, Austrálie a USA (ostrov San Juan, stát Washington).
Průměrná délka života je 12-15 let.
Populace králíka evropského podléhá významným změnám a někdy může dosáhnout velmi vysokých úrovní. Když se zvířata rozmnožují ve velkém počtu, způsobují škody v lesnictví a zemědělství. Divoký králík je důležitou lovnou zvěří a hraje také zásadní roli v potravním řetězci.

Divocí králíci se raději usazují v oblastech s křovinatým porostem a členitým terénem. Jsou to rokle, strmé břehy moří a ústí řek, opuštěné lomy. Někdy se divoký králík vyskytuje v lesních pásech, zahradách, parcích a orných polích. Králíci mohou žít i v blízkosti lidí – na okrajích osad. Králík evropský se nevyskytuje nad 600 metrů nad mořem. Velký význam má povaha půdy vhodné pro kopání jam. Mohou to být lehké písčité nebo hlinitopísčité půdy. Divoký králík hrabe drápy díry. Aktivita zvířete závisí na míře úzkosti. Pokud králík není rušen, je zpravidla aktivní během dne. Když je pronásledován, je noční. V tomto případě je králík aktivní od 23 hodin do východu slunce. Evropský králík vede sedavý způsob života, zabírá plochy asi 0,5-20 hektarů. Zvíře si značí své teritorium zvláštním pachovým sekretem z kožních žláz (inguinální, anální, mentální). Přitom králík je kolektivní zvíře. Na rozdíl od zajíce si králík hrabe hlubší a složitější nory, kde tráví většinu života. Existují dva typy nor: rodinné a plodové. Rodinné nory jsou určeny pro dospělá zvířata (do 70 jedinců). Obvykle mají několik vchodů a východů. Hrudní nory vytvářejí samice v určité vzdálenosti od rodinných nor. Hrudní nory jsou menší velikosti a mají pouze jeden vchod a východ, který je po krmení zasypán zeminou. Některé nory může využívat několik generací králíků. Postupem času se tyto stavby promění v celé labyrinty o rozloze až 1 hektar. Nory se zpravidla nacházejí ve vyvýšených oblastech, ve skalních puklinách, ve starých lomech a pod základy budov. Evropští králíci žijí v rodinných skupinách 8-10 dospělých. V takových skupinách existuje poměrně složitá hierarchická struktura. Dominantní samec a samice se svými potomky okupují hlavní noru. Podřízení dominantní samice žijí a vychovávají potomstvo v oddělených norách. Dominantní samec má v období rozmnožování výhodu. Většina samců evropských králíků je polygamních, nicméně někteří jedinci jsou monogamní a žijí na území jedné samice. Samci také společně brání kolonii před cizími lidmi. Příslušníci populace se v případě nebezpečí ohrožujícího kolonii vzájemně informují klepáním zadními nohami o zem.

Přečtěte si více
Alergie na med | Enterosgel

Jídlo

  • Kde koupit jídlo
  • Konzultace s veterinářem

Strava králíků není dostatečně pestrá, protože zvířata se při krmení nepohybují více než 100 metrů od svých nor. V létě králíci jedí zelené části bylin; na polích a zahradách hodují salátem, zelím, různou kořenovou zeleninou a obilninami. V zimě králíci kromě suché trávy často vyhrabávají podzemní části rostlin. Hlavní roli v zimním jídelníčku hrají výhonky a kůra stromů a keřů. Při nedostatku potravy jedí králíci vlastní exkrementy (koprofágie).

Chov

  • Kde se léčit
  • Konzultace s veterinářem

Divocí králíci jsou velmi plodní. Hnízdní období trvá většinu roku. Během tohoto období mohou samice porodit 2 až 4krát, každá 2-12 králíků. V jižní Evropě hnízdění trvá od března do října, v severní části areálu v červnu až červenci. Populace žijící na jižní polokouli se za příznivých podmínek množí po celý rok. Těhotenství trvá 28-33 dní. V průměru se ve vrhu ve volné přírodě narodí 4 až 7 králíků. Během několika hodin po porodu jsou samice připraveny se znovu pářit. Během sezóny může jedna samice přinést 20-30 mláďat. Obecně platí, že počet králíků ve vrhu přímo závisí na věku králičí samice. Samice do 10 měsíců rodí v průměru 4,2 mláďata, dospělá samice rodí 5,1. Od 3 let se plodnost samic znatelně snižuje. Stojí za zmínku, že asi 60 % těhotenství nekončí porodem. Embrya se spontánně rozpouštějí. Před porodem si samice v noře postaví hnízdo, jehož dno je od břicha izolováno vlastní srstí. Na rozdíl od zajíců se králíci rodí slepí a absolutně bezmocní. Tělesná hmotnost novorozenců je pouze 40-50 g Oči mláďat králíků se otevírají po 10 dnech. Do 25. dne života mláďata již začínají vést nezávislý životní styl, přestože je samice krmí mlékem až do 4 týdnů. Puberta nastává v 5-6 měsících. Proto se králíci z prvních vrhů mohou koncem léta začít rozmnožovat. Navzdory této možnosti se králíci ve volné přírodě jen zřídka začínají množit v prvním roce života, na rozdíl od jedinců chovaných v zajetí. Navzdory vysoké porodnosti 40% mladých zvířat zemře v prvních 3 týdnech života a v prvním roce – 90%. Jen malá část králíků se dožívá 3 let. Hlavními příčinami úmrtí jsou kokcidióza a dešťová voda, která zaplavuje nory.

Zajímavá fakta

Evropský králík byl domestikován během římských dob a králíci jsou chováni dodnes, a to jak pro maso a kožešinu, tak jako domácí mazlíčci.
V průběhu historie byli králíci zavlečeni do velkého počtu izolovaných ekosystémů, jako je Austrálie, kde narušení přirozené rovnováhy vedlo k ekologické katastrofě.

Divoký (neboli evropský) králík je malé zvíře z řádu Lagomorpha, jehož stanovištěm byla v historických dobách původně jihozápadní část Evropy (a možná i severozápad afrického kontinentu). Králíci jsou znatelně (jeden a půl až dvakrát) menší velikosti než zajíc polní, mají „kulatější“ tvar a jsou schopni kopat díry v zemi.

Přečtěte si více
Léčba paranoie u žen a mužů v Petrohradě. Příznaky

Právě tento druh byl domestikován lidmi před několika tisíci lety a stal se předkem v současnosti existujících plemen domácích králíků. Následně se díky lidské činnosti toto zvíře v domestikované i divoké podobě extrémně rozšířilo. Jeho podoba přitom měla na některých místech katastrofální dopad na zavedené ekosystémy. Nejznámějšími příklady tohoto druhu jsou Austrálie a Nový Zéland, kde o problému přemnožení králíků slyšel snad každý. Ve snaze vyřešit tento problém lidé používali různé metody, od nejjednodušších (jako je přímý odchyt a střelba, stavba mnohakilometrových plotů atd.) až po použití „biologických zbraní“ (ve formě viru myxomatózy) a „systémových ekologických opatření“ v podobě osídlování území predátory, kteří se specializují na pojídání králíků.

Přes všechna přijatá opatření je problém na některých místech stále akutní. V mnoha zemích je králík divoký i běžným loveckým druhem, jehož těžba se praktikuje nejrůznějšími způsoby, od nočního odstřelu s využitím specializovaných přístrojů (termokamery a noční optiky) až po tak exotické způsoby, jako je lov nory s využitím domácí fretky.
Donedávna se roční objemy produkce tohoto zvířete v některých evropských zemích odhadovaly na miliony.

Ani naše země nezůstala ušetřena opatření na umělé přesídlení divokých králíků. Existují informace o pokusech „soukromě“ zavést tato zvířata do černomořských stepí, sahající až do 19. století. Nejkomplexněji a cíleně se však takové akce prováděly již ve 20. století, kdy se sovětský stát aktivně angažoval v „obohacování fauny“ a nemohl tak potenciálně atraktivní lovecký druh ignorovat.
Pokud vezmeme RSFSR konkrétně, pak od roku 1959 do roku 1982 byli divocí králíci vypuštěni nejméně ve čtyřech regionech: Kabardino-Balkaria, Krasnodar a Stavropol Krais a také Rostovská oblast.

Výsledky událostí byly různé – někde „osadníci“ umírali velmi rychle, jinde se podařilo vytvořit poměrně stabilní místní populace, které existovaly jednu až dvě desetiletí. Výsledek je však podobný – dnes neexistuje žádný důkaz o existenci plnohodnotné populace divokých králíků ani v Rostovské oblasti, ani v Krasnodarském kraji. Pokud jde o regiony severokavkazského federálního okruhu, existují určité údaje o izolovaných setkáních s divokými králíky za poslední desetiletí, ale jsou tak vzácné a kusé, že nemá smysl hovořit o nějaké stabilní populaci těchto zvířat.

V polovině 1980. let XNUMX. století vědecký svět oficiálně nastolil otázku nežádoucího masového výskytu invazního druhu podobného králíkovi v zemích naší země, poté aktivity pro jeho vysazení ustaly. Mimochodem, kromě skutečných divokých králíků se do volné přírody pokoušely vypustit i jejich domácí protějšky. Navíc k tomu občas docházelo na dosti exotických místech (jaké jsou například vypouštění černočervených králíků a králíků činčil na Sosnovy ostrově na řece Angaře a také na ostrově Anuchin, který patří do Malých Kuril). Ve všech případech však tato zvířata zopakovala osud svých divokých introdukovaných bratří a zmizela, přestože někde dokázala existovat poměrně dlouhou dobu, několik let či dokonce desetiletí.

Přečtěte si více
Kupte si sazenice půdopokryvných růží s doručením bez platby předem

Jaké faktory vedly k neúspěchům při pokusech o vytvoření stabilních populací divokých (či divokých) králíků v naší přírodě?
Hlavními limitujícími faktory byli predátoři, nepříznivé povětrnostní podmínky a různé choroby (především stejná výše zmíněná myxomatóza). Někde zřejmě přispělo i pytláctví.

Navzdory skutečnosti, že divoký králík v Rusku je zákonem „o lovu“ zařazen do loveckých zdrojů, ve skutečnosti je dnes samotná existence populací tohoto zvířete v naší zemi, které by stálo za to lovit, velmi pochybná. A dodnes jsou informace, které se pravidelně objevují v různých zdrojích o existenci takových populací na území Krasnodar a Rostovské oblasti, zjevně zastaralé.

Text Michaila Sidorova, herního biologa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button