Co jí divočák a jak ho krmit doma
Pokud chováte prasata, pravděpodobně vás bude zajímat, čím se živí divočák – vůdce jejich stáda. Zveme vás, abyste se naučili, jak co nejúčinněji organizovat výživu domácího kance a jaká by měla být jeho přibližná strava.
Co jedí kanci?
Strava dospělého kance je poměrně rozmanitá a bohatá. Divočák v přírodě i v domácnosti žere velké porce, neustále hladový. Jako všežravec jí dokonce i maso, nepohrdne zbytky jídla ze stolu majitelů a má velmi rád sladké ovoce a zeleninu, umí i sladké.
Ve volné přírodě
Divoké prase žere velmi rozmanitě a často, téměř stále, pokud nespí, hledá potravu a jí, potravu hledá na polích, v lesích, u jezer či řek. Rostlinnou stravu tvoří převážně nadzemní části rostlin. Ochotně jí divočák, vojtěšku, pampelišky, listy i květy, divoké obiloviny, rákos, cesmínu. Zvíře také s oblibou pojídá neloupané žaludy, ignoruje ořechy a kaštany, kterých je na podzim dostatek.

Bohatá je i květnová a červnová potrava divočáka, který konzumuje všemožný hmyz a dokonce i drobné polní a lesní hlodavce (pokud má velký hlad). Hladový kanec se dá snadno nakrmit bramborami, kukuřicí a řepou. Zvláštní pochoutkou pro divočáka jsou červi a hlemýždi, ale i všemožní brouci a kobylky. Ale zvíře obchází houby, ale miluje hlodat dubovou a jehličnatou kůru.
V letech hladomoru může být potrava divočáka monotónní, pojídá především ze soukromých políček nebo pozemků malých i velkých družstev. Prasata vytahují kopyty ze země hlízy brambor, řepu, mrkev a ohlodávají také kukuřičné klasy a hrachové lusky. Lesníci i soukromí zemědělci se snaží divočáka zaplašit, protože je tradičně považován za škůdce polí. Škody způsobené kontrolovanou populací těchto zvířat jsou však spíše malé.

Divoký kanec se může na krátkou dobu stát i mrchožroutem. Požírá zbytky kostí velkých lesních zvířat. V místě nálezu mršiny může rodina divočáků žít dlouhou dobu, dokud nejsou zdechliny ohlodány na kost. Poté zvířata požírají i kosti a zajišťují si vápník, kterého je nedostatek zejména na jaře a v zimě.
Vytlačujeme weby do TOPu pomocí Sledgehammeru – Unikátní příležitosti od SeoHammeru
Každý odkaz je analyzován pomocí tří hodnotících balíčků: SEO, návštěvnost a SMM. SeoHammer usnadňuje a zpřehledňuje propagaci webových stránek. Odkazy, trvalé odkazy, články, zmínky, tiskové zprávy – využijte maximální potenciál SeoHammeru k propagaci vašich webových stránek.
Co umí SeoHammer
— Propagace jedním kliknutím, inteligentní výběr vyhledávacích dotazů, nákup nejlepších odkazů s vysokou úrovní kvality z nejlepších odkazových burz.
— Pravidelná kontrola kvality odkazů u více než 100 ukazatelů a denní přepočet ukazatelů kvality projektu.
— Všechny známé formáty odkazů: pronajaté odkazy, trvalé odkazy, publikace (zmínky, názory, recenze, články, tiskové zprávy).
— SeoHammer ukáže, kde dochází k růstu nebo poklesu, a také dotazy, které vyžadují pozornost.
SeoHammer také poskytuje technologie Posílit, urychluje postup desítkykrát a první výsledky se objevují již během prvních 7 dnů.
Zaregistrujte se a začněte propagovat
Z rostlin, které jsou pro nás neobvyklé, prase divoké preferuje dvouděložné a třezalky, oddenky horalky, požírá květy sasanek a aktivně požírá larvy. V mrazivých obdobích dokáže trhat půdu a ohlodávat kořeny keřů borůvek. Divoce rostoucí ovocné stromy v létě doplňují jídelníček divočáků třešněmi, třešněmi, hruškami a jablky. V různých oblastech Ruska tato zvířata jedí odlišně kvůli rozdílům v přirozené flóře.

Například v blízkosti Volhy zvířata aktivně jedí rákos, orobinec a také chilim – vodní kaštany. A divoká selata mají velmi ráda rostliny, jako je šípek – preferují hlízy a deštník susak. Tito živočichové kupodivu jedí i ryby, zejména v období tření nebo na místech, kde se kormoráni živí. Mimochodem, divočák žere sarančata, což velmi přispívá ke kontrole jeho populace.
Doma
Domácí mazlíček jí mnohem „ušlechtileji“ a rozhodně ne kosti a zbytky zdechlin. Divočák na nádvoří preferuje kvalitní krmivo, sežere hodně – až 5 kilogramů krmiva denně. V současné době majitelé prasat stále častěji přecházejí na krmné směsi a koncentráty a také krmí své mazlíčky potravinovým odpadem. Na vesnicích vaří kaši po staru, dávají prasatům kaši z brambor, chleba a otrub. Povinná zelená čerstvá tráva, minerální vrchní obvaz.

Hlavní domácí stravou kance jsou obiloviny (oves, pšenice), obiloviny (nutně kukuřice, hrách, ale ne moc), čerstvé zelené potraviny (v létě). Různá zelenina, ovoce, vrcholky rostlin, ale i posekaná čerstvá tráva (jetel, ohnivá tráva). Domácí i divoká prasata se dobře vyznají v bylinkách a nikdy nebudou jíst jedovatou rostlinu a nebudou žvýkat lopuch. Euphorbia a pampelišky mají tato zvířata velmi v oblibě, ale quinoa, kterou dospělé prase ochotně sní, by se selatům neměla dávat, mohou se otrávit.
Živočišná strava
Obecně platí, že strava divočáků by měla být pestrá a výživná. V chovech krmení chovného kance přímo ovlivňuje kvalitu jeho potomstva. Proto ho začnou krmit a zavádět do stravy minerály a vitamíny minimálně 3 měsíce před pářením s prasetem. Pokud však vychováváte šampiona, můžete ho vždy držet na super výživné a vyvážené stravě.

Letní dieta
Letní strava divočáka by měla zasytit, ale ne těžit na žaludek. Vlhká a pevná strava je nutností. Základem stravy jsou luštěniny (alespoň 20 % hrách nebo sója), mikrobiální bílkoviny (asi 30 %, zaváděné v suché formě), dále zelené krmivo (10 %) a vláknina (asi 2 %). Zbytek jídelníčku připadá na obiloviny, neboť slouží k přibírání na váze.
Online rezervační služba na vašem vlastním telegramovém robotu
Vyzkoušejte online rezervační službu VisitTime založenou na vašem vlastním Telegram botu:
— Uleví mistrovi, specialistovi nebo firmě od pracovní zátěže;
— Umožňuje flexibilní řízení harmonogramu a pracovní zátěže;
— Zasílání oznámení o nových službách nebo akcích;
— Umožňuje přijímat platby na kartu/peněženku/účet;
— Umožňuje vám přihlásit se na skupinové i individuální návštěvy;
– Pomůže získat zpětnou vazbu od klienta o jeho návštěvě u vás;
— V ceně je zahrnuta služba spropitného.
Pro nové uživatele je první měsíc zdarma.
Zaregistrujte se ve službě
V létě se divočáci krmí třikrát, ráno a večer dostávají měkčí potravu, tedy kaši, a přes den nejhutnější bílkovinnou potravu (pokud je zvíře všežravé). Býložravá plemena jsou v létě chována převážně na obilném krmivu s přídavkem zeleniny, trávy, bylinek a samozřejmě speciálních krmných směsí pro býložravá plemena. Prasata by měla mít volný přístup k vodě po celé léto.

Zimní dieta
Zimní potrava divokých prasat by se měla skládat z koncentrátů, šťavnatého krmiva, krmiva pro zvířata a travní moučky. Přibližný procentuální poměr: koncentráty – 60%, šťavnaté – 30%, zvířata – 5%, bylinná mouka – 5%. Za nejlepší jídlo na zimu je považována směs luštěnin a obilovin s minerálními a vitamínovými doplňky. V zimě je jídlo také třikrát denně, ale kaše se dává večer. Další dvě metody jsou obiloviny s přísadami.
Video „Divočáci jedí z vašich rukou“
Video ukazuje muže, jak ručně krmí divoké prase a jeho děti.

KANĚ nebo divoké prase (Sus scrofa), patří do podřádu nepřežvýkavců (Suiformes) z čeledi prasat (Suidae). Toto zvíře je velké, silné a docela schopné se bránit, dosahuje celé délky 2 m nebo délky 1,8 m délky těla, 25 cm délky ocasu, s výškou 95 cm v zádi; váží 150-200 kg.
Kanci žijící na bažinatých místech jsou obvykle vyšší než ti, kteří žijí na suchých místech; ti, kteří žijí na ostrovech Středozemního moře, nejsou jako ti, kteří žijí na kontinentech. Zbraně na obranu, kly, jsou větší a ostřejší. Barva srsti je různorodá. Jejich selata jsou pruhovaná: na šedočerveném pozadí mají žluté pruhy, které probíhají zcela pravidelně zepředu dozadu; Toto pruhování mizí již v prvním měsíci jejich života. Vlasová linie se skládá z tvrdých, dlouhých, často roztřepených, špičatých štětin. Mezi nimi v závislosti na ročním období vyrůstá více či méně hustá měkká podsada zvaná prasečí peří. Na spodní části krku a na zadní straně břicha jsou štětiny nasměrovány dopředu, na zbývajících částech těla – zpět, na zádech tvoří štětiny jakýsi hřeben nebo hřívu. Jejich obvyklá barva je černá, ale konce štětin jsou žlutošedé, v důsledku čehož se celková barva jeví světlejší. Uši jsou tmavě hnědé, ocas, konec tlamy, spodní části nohou a kopyta jsou černé.
Kanci se vyskytují především v celé Evropě a byli nalezeni ve střední části téměř stejně často jako na jihu. Oblast jejich rozšíření nezasahuje severně od 55 stupňů severní šířky. Jako společenská zvířata žijí divočáci ve stádech, která jsou vždy organizována takto: královny chodí odděleně se svými selaty, s nimi mladí a slabí kanci; zvláště silní divočáci si často vybírají samostatné stádo dospělých samic; Staří kanci žijí většinou jako poustevníci a ke stádům se připojují až při páření. Většinou přes den stádo leží líně natažené v pelíšku a večer všichni vylezou a jdou se pást. Nejprve se, jak myslivci vyjadřují, „jdou hrabat“ do lesů a luk, kde čumákem rozhrabávají zem nebo spěchají k nejbližší louži, ve které půl hodiny leží. Poté, co se všichni uklidní, jdou kanci pást na pole a není snadné je odehnat z místa, kde se kdysi usadili. V lesích a na loukách hledají divočáci v půdě potravu, totiž housenky, hmyz a všelijaké červy; na podzim a v zimě – žaludy, bukvice, jednoduché lísky, kaštany a na polích – obilná zrna, brambory, řepa a další zelenina. Jedí všechny druhy potravy, rostlinnou i živočišnou říši; mrtvá zvířata a ptáci, dokonce i mrtvoly jejich bratrů, se v některých případech stávají dravými zvířaty, protože útočí na mladé jeleny, pronásledují a zabíjejí jeleny, daňky a srny, kteří byli zastřeleni nebo oslabeni nedostatkem potravy a v v případě velkého hladu dokonce sežerou svá mláďata. Pokud je zima krutá a je nedostatek potravy, pak někdy migrují, někdy dokonce podnikají docela dlouhé cesty.
Všechna divoká prasata jsou opatrná a pozorná, i když ne zbabělá. Vidí velmi špatně, ale slyší a cítí velmi dobře; Jejich čich není vyvinutý o nic hůře než u jelenů, protože cítí přiblížení člověka na 500-600 kroků. Nedá se říci, že by jejich chuť byla špatně vyvinutá. Doba páření začíná koncem listopadu a trvá od 4 do 6 týdnů. Pokud se divoké prase omylem sele dvakrát ročně, naznačuje to, že bylo kdysi domestikováno a náhodně přemístěno do lesa, zatímco divoká selata seláta pouze jednou. Jak se blíží čas zamilovanosti, bývalí poustevníci se vracejí do stád, opět přebírají vedoucí roli, vyhánějí slabé kance ze stáda a dvoří se samicím, dokud nedosáhnou svého cíle. 18-20 týdnů po páření se vepřům rodí selata, přičemž slabé matky rodí 4 až 6 selat a zdravé 11-12 selat. Po 14 dnech prase vezme svou rodinu z brlohu a naučí je kopat. Královny důležitě vykročí a selata srkajíc a chrochtajíc pobíhají za rodiči, někdy ve skupině, někdy roztěkaná. Osmnácti až devatenáctiměsíční divoká prasata již dosáhla pohlavní dospělosti, pětiletá až šestiletá jsou považována za dospělá a dožívají se 20-30 let. Divoká prasata jsou velmi málo náchylná k nemocem. Našimi úhlavními nepřáteli divokých prasat jsou vlci a rysi, někdy se dokonce kmotřička liška rozhodne ukrást sele; v jižních zemích loví tuto chutnou hru velké kočky jako tygr. Jejich úhlavním nepřítelem je ale stále člověk, protože lov na kance byl odedávna považován za nejušlechtilejší a nejodvážnější zábavu. V dnešní době to není nic jiného než hra a ne souboj mezi lovci a zvířaty. Ne nadarmo je maso divokých prasat tak ceněné, protože se v něm snoubí chuť zvěřiny s chutí vepřového masa.
LOV NA KANCE
Kanec je velmi houževnatý na rány, zvláště na podzim, kdy se na něm vytvoří vrstva tuku až dva palce silná. Výbušná kulka někdy exploduje v silné vrstvě tuku, aniž by pronikla do masa. Kulky Berdanka velmi zřídka zabijí divočáka přímo a je třeba střílet buď expresní, nebo štípané, nebo ještě lépe výbušné. Nejlepší je střílet z pistole s hladkým vývrtem (samozřejmě na blízko) losováním. Nejlepší je mířit pod lopatku. Divoké prase, lehce zraněné na břiše, si lehne do vody a louží a po ulehnutí jde hodně daleko. Při procházce kolem divočáků byste měli být ještě opatrnější než při procházce kolem losů. Kruh je potřeba udělat ještě větší, protože kanci jsou citliví a extrémně opatrní. Neradi zůstávají dlouho na jednom místě, pokud je nezadrží hluboký sníh, ale takový sníh se stává velmi zřídka.
Lov na divočáky je nesmírně rozmanitý. Mlátili je puškami při náhodném setkání, mlátili je i schválně, chodili po nich a často sami. Tento poslední lov se odehrává spíše na hřebenech a obecně tam, kde se zvířata často krmí. Je jasné, že se to provádí číháním nebo ukrýváním zvířat. Ale to nestačí; hlídat zvíře v místech, kde se přichází najíst, není záludné, stačí znát čas jeho návštěvy a cestu, po které jde, ale připlížit se ke kanci, aby neslyšelo lovce je věc jiná, je to složitější: zde potřebujete znát charakter šelmy, její způsoby, musíte znát speciální techniky používané místními průmyslníky na základě četných experimentů aplikovaných na život šelmy. Na zcela čistém místě je nesmírně obtížné, ba nemožné ukrást kance; není to srnec, myslivce pozná hned na první pohled, který na něj hodí, ale to nestačí – je to dokonce nebezpečné, protože kanec se může na člověka snadno vyřítit a ten mu neuteče na čistém lučním místě před svými hroznými tesáky. Vždy byste se k němu měli přiblížit na místě, kde můžete doufat, že se před ním v případě potíží schováte. Samozřejmě je potřeba přistupovat proti větru a hlavně pozorovat pohyby zvířete. Jí-li kanec a vrtí ocasem, jděte směle; pokud přestane jíst a nevrtí ocáskem, znamená to, že poslouchá, pak klidně zůstaňte a nehýbejte se, ani nemrkejte. Pokud nejí, ale vrtí ocasem, také poslouchá, také musíte být socha a nehýbat se: kanec okamžitě zaznamená sebemenší pohyb a uteče nebo se vrhne na lovce. Když začne znovu hýbat ocasem, můžete se znovu přiblížit, ale po výstřelu z toho místa okamžitě utíkáte a schováte se, protože zraněný kanec jako medvěd někdy okamžitě vyběhne vstříc kouři a neopatrného střelce zachytí. Mnohem snazší je ukrást královnu s prasátky: kolem ní pobíhající a chrochtající selata jí brání v poslechu a přehlušují mírný šelest z kroků plížícího se lovce.
Lov se psy; Kančí psi jsou mezi průmyslníky vysoce ceněni a mají své zvláštní výhody. Mnoho divokých psů se divokých prasat strašně bojí. Sehnat dobré psy je těžké a ještě obtížnější je předem odhadnout, že štěně bude šikovné na lov divočáků, ale řada průmyslníků si nějak vybírá a málokdy chybuje. Je nutné, aby psi, kteří řídili zvíře, jej chytili za uši, stehna, boky; ty, co chytají přímo za nos, jsou dobré pro selata, ale nevhodné pro sekáčky, protože sekáček takových psů udělá akorát od každého dva. Proto se myslivci po stopách divočáků v první řadě snaží zjistit, zda je ve stádě sekáček nebo ne. Pokud ano, nikdy nepustí dovnitř ty psy, kteří se chytají za nos a naopak. Samotný lov spočívá v tom, že průmyslníci, kteří v zimě vystopovali divočáky a dozvěděli se, že už jsou blízko, okamžitě vypustí psy, kteří zvířata štěkotem odhánějí, ale když se k nim dostanou, popadnou, co se dá a tím je zastavit. Průmyslníci, slyšíce známý štěkot psů, se na něj bezhlavě řítí na koni nebo pěšky a pomáhají porazit hrozné bojovníky s puškami, kopími, sekerami a častěji jednoduchými loveckými noži.
leden
Žijí v rákosinách a lesích ve stádech. Koncem měsíce začnou prasata (na dolním toku Volhy) prasat. Lov na koni v rákosí.
Únor
Žije ve stádech. V lesích se zdržuje spíše na jižní straně. V Astrachani (a na Kavkaze) jsou většinou prasata selata.
březen
Samci se oddělují od stáda; prasata (v jihozápadních oblastech Ruska a Polska) selata (4-6). Na dolním toku Volhy (a místy na Kavkaze) se divočáci živí kořeny (Typha). Čekají na prasata se selaty ve výkrmu.
duben
Prasata sele (mladé) a zůstaňte blízko brlohu. Jednoroční selata chodí ve stádech v lesních bažinatých houštinách, v trní nebo v rákosí; dospělí samci (sekáčci) jsou početnější v bažinách. Lov s náhodným přístupem: sledování selat s honiči.
květen
V horách přechází v nížiny. Na dolním toku Volhy migruje do míst nezaplavených vodou. Prasata (mladá) pokračují v prasátku (na západě). Lov stealth. V Astrachani se střílí na slané lizy, kde se shlukují divočáci, vyhnáni z rákosí povodní.
červen
V horských oblastech (na Kavkaze, jižní Sibiři a Turkmenistánu) vystupuje do hor; ve stepních oblastech žije v rákosinách a bažinatých houštinách. Na dolním toku Volhy si divočáci tvoří (koncem měsíce) doupata v jámách („baldachýnech“) a loví raky žijící v bahně. V tuto chvíli jsou skryté.
červenec
Prase se selaty se drží na okrajích lesa. Ve stádech se potulují sekáči s ročními mláďaty. V jihozápadních oblastech a Polsku začínají vycházet (v noci) do bramborových polí. Koncem měsíce se divočáci na dolním toku Volhy živí chilimem (Trapa natans) a dalšími kořeny vodních rostlin a hledají je v bahně podél vysušených stromů ilmen. Čekání v noci na výkrmnách. Lov za měsíčních nocí s pochodněmi (v Litvě). Lov se psy a zátah.
Augustus
Žije v houštinách poblíž polí a lesních bažin nebo v rákosí. Prasata se selaty často cestují odděleně, jalová a roční – ve stádech; dospělí muži zůstávají sami. V deltě Volhy se často vykrmují v bažinách, kde se živí plody chilim (vodní rostlina). Pozorování na polích (brambory, proso) a bažinách. V druhé polovině někdy začíná hon s loveckými psy a srazem.
Září
V západním Rusku, místy na Kavkaze přechází v rozsáhlé nebo dubové lesy. Na dolním toku Volhy, na Kubáně a obecně v nížinách to žije tam, v rákosí. Slídění na polích končí. Lov se psy.
Říjen
Žije v lesních oblastech v bukových a dubových lesích, ve stepních oblastech – v rákosinách. Prasátka zčernají. Na dolním toku Volhy a Kubanu začíná estrus (ruika). Lov se psy a zátah. Ztloustne a ztvrdne na ráně.
listopad
Procházky v malých stádech; v Astrachani si dělá zimní doupě (gaino) v rákosí. Koncem listopadu začíná říje. Lov se psy; Na některých místech pád na led.
prosinec
Estrus (na Kavkaze) pokračuje. Na jejím konci jdou samci do opory a rákosí. Ve velkých mrazech spí divočáci (v Astrachani) v goinech. Jízda hlubokým sněhem (v dolním toku Volhy).