Co je to řepka: popis rostliny, pěstitelské vlastnosti, hospodářský význam

Svět planých i pěstovaných rostlin je bohatý a rozmanitý a většina lidí jejich významnou část v životě neviděla, to platí i o řepce. I když si mnozí pamatují, jak vypadá jeho nejbližší příbuzný, řepka. Právě ona kvete pevným žlutým kobercem na loukách a polích má podobné květenství. Mnoho vysvětlujících slovníků uvádí, že řepka je olejnatá rostlina z čeledi brukvovitých. Zkusme přijít na to, co je to řepka a jak se používá olej z ní získaný.
Řepka, botanická charakteristika

Bylinná jednoletá řepka patří do rodu zelí z čeledi brukvovitých (zelí). Na rozdíl od mnoha pěstovaných příbuzných nemá řepka ani jednoho divokého předka. Genetické studie ukázaly, že řepka je přirozený hybrid, který obsahuje kompletní, diploidní sady chromozomů z rodičovských forem. Pro něj je to řepka a zelí. Existují dvě formy, zimní a jarní. Kořeny ozimé řepky pronikají do půdy tři metry a jarní řepky dva metry. Přibližně v hloubce 40 cm se začíná kůlový kořen větvit a růst vodorovně. Nadzemní části rostliny mají výšku jeden až dva metry. Stonky jsou rovné, kulaté a u některých odrůd až tři centimetry v průměru.
Video: Malinová odrůda Polka
Od stonku vybíhají dvě až tři desítky větví prvního řádu. Stonky jsou pokryty voskovým povlakem a mají zelenou nebo namodralou barvu. Řepku lze snadno odlišit od ostatních příbuzných z čeledi brukvovitých podle listů. Na stonku jsou tři druhy listů. Spodní listy, silně řezané, se zaoblenou horní částí, mají řapíky a shromažďují se v bazální růžici. Střední listy jsou dlouhé a kopíovité. Listy jsou umístěny na vrcholu rostliny, přisedlé, kopinaté, s pevným okrajem a rozšířenou bází. Listy mají voskový povlak a jsou zelenomodré nebo fialové barvy. Existují odrůdy s velkým počtem listů a slabým olistěním. Květy jsou žluté, shromážděné v corymbech. Plodem je lusk, dlouhý až 10-12 cm, rozdělený po celé délce blanitou přepážkou. Každý lusk obsahuje asi tři desítky kulovitých tmavě zbarvených semen. Je pozoruhodné, že semena řepky jsou extrémně malá. Položíte-li na váhu tisíc jarních semen řepky, jejich hmotnost nepřesáhne pět gramů a u ozimé řepky – sedm gramů Řepka se množí semeny, která neztratí klíčivost až šest let.
Proč a jak se řepka pěstuje

- výroba technických olejů a biopaliv
- výroba pracích prostředků a kosmetiky
- získávání jedlého rostlinného oleje
- příprava zeleného krmiva
- použít jako základ krmiva
Video: Výměna domácí chemie za ekologické produkty: 10 tipů
- Jubileum
- Dublyanský
- Kyjev 18
- Nemerchansky 2268
- Mytnický 2
- Lvov
- Kuban
- Vasilkovský
- Východní Sibiř
Řepkový olej jako potravinářský výrobek

Během druhé světové války Kanada na žádost spojeneckých zemí zvětšila plochy pod řepkou, ze které se vyrábělo palivo a maziva pro vojenskou techniku.
Technické oleje z něj vyrobené dobře přilnuly ke kovovým dílům, což snížilo spotřebu technických kapalin a zvýšilo životnost zbraní a výstroje. Ale během let míru se asijští producenti řepky vrátili na trh a poptávka po řepkovém oleji pro technické účely klesla. Co bylo vhodné pro železné stroje, nebylo příliš vhodné pro lidi. Pokusy o výrobu potravinářského řepkového oleje byly neúspěšné. Olej se ukázal jako zelený, s hořkou pachutí a nepříliš dobrou vůní. Kupující to vytrvale ignorovali.
Řepkový olej měl navíc negativní vliv na srdce a cévy. Všechny nežádoucí vlastnosti jsou spojeny s velkým množstvím chlorofylu, kyseliny erukové a glykosinolátů.
Genetici stáli před nelehkým úkolem vyvinout odrůdy v semenech, jejichž obsah těchto látek by tíhl k nule. Zároveň byla potřeba poměrně vysoká zimní odolnost. Výsledkem této práce byla registrace řepkového oleje v Kanadě pod ochrannou známkou Canadian Oil, Iow Acid, což v překladu znamenalo kanadský olej s nízkou kyselostí, zkráceně canola. Olej, který neobsahoval více než dvě procenta kyseliny erukové, by se dal nazvat řepkou. V současné době pokračují debaty o přínosech a škodlivosti rostlinného oleje z této plodiny pro lidské zdraví. Je velmi často obsažen v margarínech a používá se při přípravě rychlého občerstvení, polotovarů, cukrovinek, chipsů, popcornu a dokonce i dětské výživy. Etikety přitom ne vždy obsahují informaci o obsahu řepkového oleje ve výrobcích a název řepka neznají všichni spotřebitelé. Odpůrci řepkového oleje jako potravinářského produktu tvrdí, že je nemožné ho zcela odstranit z těla, zanechává stopy na srdci a cévách. Zastánci trvají na tom, že výhodou řepkového oleje je jeho vysoký obsah kyseliny olejové, díky čemuž je podobný olivovému oleji. Dnes na spotřebitelském trhu tvoří přibližně 14 % všech rostlinných olejů řepkový olej a výběr je vždy na spotřebiteli. Video o setí řepky:

Svět planých i pěstovaných rostlin je bohatý a rozmanitý a většina lidí jejich významnou část v životě neviděla, to platí i o řepce. I když si mnozí pamatují, jak vypadá jeho nejbližší příbuzný, řepka. Právě ona kvete pevným žlutým kobercem na loukách a polích má podobné květenství. Mnoho vysvětlujících slovníků uvádí, že řepka je olejnatá rostlina z čeledi brukvovitých. Zkusme přijít na to, co je to řepka a jak se používá olej z ní získaný.
Řepka, botanická charakteristika

Bylinná jednoletá řepka patří do rodu zelí z čeledi brukvovitých (zelí). Na rozdíl od mnoha pěstovaných příbuzných nemá řepka ani jednoho divokého předka. Genetické studie ukázaly, že řepka je přirozený hybrid, který obsahuje kompletní, diploidní sady chromozomů z rodičovských forem. Pro něj je to řepka a zelí. Existují dvě formy, zimní a jarní. Kořeny ozimé řepky pronikají do půdy tři metry a jarní řepky dva metry. Přibližně v hloubce 40 cm se začíná kůlový kořen větvit a růst vodorovně. Nadzemní části rostliny mají výšku jeden až dva metry. Stonky jsou rovné, kulaté a u některých odrůd až tři centimetry v průměru.
Video: Malinová odrůda Polka
Od stonku vybíhají dvě až tři desítky větví prvního řádu. Stonky jsou pokryty voskovým povlakem a mají zelenou nebo namodralou barvu. Řepku lze snadno odlišit od ostatních příbuzných z čeledi brukvovitých podle listů. Na stonku jsou tři druhy listů. Spodní listy, silně řezané, se zaoblenou horní částí, mají řapíky a shromažďují se v bazální růžici. Střední listy jsou dlouhé a kopíovité. Listy jsou umístěny na vrcholu rostliny, přisedlé, kopinaté, s pevným okrajem a rozšířenou bází. Listy mají voskový povlak a jsou zelenomodré nebo fialové barvy. Existují odrůdy s velkým počtem listů a slabým olistěním. Květy jsou žluté, shromážděné v corymbech. Plodem je lusk, dlouhý až 10-12 cm, rozdělený po celé délce blanitou přepážkou. Každý lusk obsahuje asi tři desítky kulovitých tmavě zbarvených semen. Je pozoruhodné, že semena řepky jsou extrémně malá. Položíte-li na váhu tisíc jarních semen řepky, jejich hmotnost nepřesáhne pět gramů a u ozimé řepky – sedm gramů Řepka se množí semeny, která neztratí klíčivost až šest let.
Proč a jak se řepka pěstuje

- výroba technických olejů a biopaliv
- výroba pracích prostředků a kosmetiky
- získávání jedlého rostlinného oleje
- příprava zeleného krmiva
- použít jako základ krmiva
Video: Výměna domácí chemie za ekologické produkty: 10 tipů
- Jubileum
- Dublyanský
- Kyjev 18
- Nemerchansky 2268
- Mytnický 2
- Lvov
- Kuban
- Vasilkovský
- Východní Sibiř
Řepkový olej jako potravinářský výrobek

Během druhé světové války Kanada na žádost spojeneckých zemí zvětšila plochy pod řepkou, ze které se vyrábělo palivo a maziva pro vojenskou techniku.
Technické oleje z něj vyrobené dobře přilnuly ke kovovým dílům, což snížilo spotřebu technických kapalin a zvýšilo životnost zbraní a výstroje. Ale během let míru se asijští producenti řepky vrátili na trh a poptávka po řepkovém oleji pro technické účely klesla. Co bylo vhodné pro železné stroje, nebylo příliš vhodné pro lidi. Pokusy o výrobu potravinářského řepkového oleje byly neúspěšné. Olej se ukázal jako zelený, s hořkou pachutí a nepříliš dobrou vůní. Kupující to vytrvale ignorovali.
Řepkový olej měl navíc negativní vliv na srdce a cévy. Všechny nežádoucí vlastnosti jsou spojeny s velkým množstvím chlorofylu, kyseliny erukové a glykosinolátů.
Genetici stáli před nelehkým úkolem vyvinout odrůdy v semenech, jejichž obsah těchto látek by tíhl k nule. Zároveň byla potřeba poměrně vysoká zimní odolnost. Výsledkem této práce byla registrace řepkového oleje v Kanadě pod ochrannou známkou Canadian Oil, Iow Acid, což v překladu znamenalo kanadský olej s nízkou kyselostí, zkráceně canola. Olej, který neobsahoval více než dvě procenta kyseliny erukové, by se dal nazvat řepkou. V současné době pokračují debaty o přínosech a škodlivosti rostlinného oleje z této plodiny pro lidské zdraví. Je velmi často obsažen v margarínech a používá se při přípravě rychlého občerstvení, polotovarů, cukrovinek, chipsů, popcornu a dokonce i dětské výživy. Etikety přitom ne vždy obsahují informaci o obsahu řepkového oleje ve výrobcích a název řepka neznají všichni spotřebitelé. Odpůrci řepkového oleje jako potravinářského produktu tvrdí, že je nemožné ho zcela odstranit z těla, zanechává stopy na srdci a cévách. Zastánci trvají na tom, že výhodou řepkového oleje je jeho vysoký obsah kyseliny olejové, díky čemuž je podobný olivovému oleji. Dnes na spotřebitelském trhu tvoří přibližně 14 % všech rostlinných olejů řepkový olej a výběr je vždy na spotřebiteli. Video o setí řepky: