Cistus: popis rostliny, fotografie, vlastnosti, kde a jak roste
Botanický rod „rockrose“ (Cistus), který má asi 20 druhů, je rozšířen po celém Středomoří, na jižním Krymu a na západním Kavkaze. Již v roce 1000 př.n.l. E. keře „rockrose“ (Cistus ladaniferus L.) a „cistus cretanus“
(Cistus creticus L.) se používal k získávání vonné pryskyřice, pálené v náboženském kadidlu místo drahého arabského kadidla.
V 16.-17. stol. V Evropě se stal známým esenciální olej cistus, destilovaný z pryskyřice vodní párou. Od počátku tohoto století začala také extrakce listů cistus uhlovodíkovými rozpouštědly nebo alkoholem.
Cistusový esenciální olej
Olej z Labdanum (anglicky), essense de ladanum (francouzsky), Ladanumol, Labdanumharzol (německy), oleum ladani (lat.).
Zdrojem silice je pryskyřice (míza) obsažená v listech a vrcholcích větví keře vytrvalého cistusu. Od pradávna se tato pryskyřice získávala vařením čerstvých nebo suchých listů a větví ve vodě. Pryskyřice vyplavala a ztuhla do polotuhé tmavě hnědé hmoty. Při hoření vytvářel voňavý kouř podobný tomu skutečnému kadidlu. Používal se také pro lékařské a kosmetické účely.
A nyní ve Španělsku a Francii se tato pryskyřice vyrábí pod názvem „Labdanum“. Jeho výnos závisí na druhu cistus, době sběru (jaro nebo podzim) a stupni suchosti listů. V nejlepším případě dosahuje 15-18 % hmotnosti suroviny.
Z pryskyřice se destilací vodní párou získává silice s výtěžkem 1-2 %. Tento olej má obchodní název Labdanum Oil. Vyrábí se v relativně malých množstvích do 1 t/rok a má tyto technické ukazatele:
hustota 0,905-0,993,
index lomu 1,492-1,507,
číslo kyselosti 18-86,
éterické číslo 31-86.
Tato žlutá viskózní kapalina se silným, přetrvávajícím balzámovým zápachem s tónem jantaru, jak uvádí G. Oloff (Riechstoffe, 1990, s. 177-180), se skládá z asi 250 složek, z nichž mnohé výrazně neovlivňují charakter vůně oleje. Jantarový tón vůni přináší přítomnost 0,7% ambroxidu a jeho oxo derivátu. Vůně kůže je dána skupinou substituovaných fenolů (1,5 %). Přítomnost oxidu růže, eugenolu, fenyletylalkoholu a několika nenasycených delta-laktonů má znatelný vliv na vůni oleje.

Akutní toxicita silice cistus je podle RIFM (1976) orálně LD5o 9,0 g/kg (krysy), derm. LD50 >5 g/kg (králíci). Ve formě 8% roztoku ve vazelíně nezpůsobuje během 48 hodin podráždění lidské pokožky ani senzibilizační reakce. Olej nemá žádná omezení IFRA pro použití v parfumerii a kosmetice.
Pokusy získat esenciální olej parní destilací nikoli z pryskyřice, ale přímo z listů, vedou k oleji, jehož vůně je pro parfumerii méně zajímavá.
Cistus extrakt
V Rusku se cistusový extrakt nazývá produkt získaný extrakcí listů a mladých větví této rostliny pomocí ethylalkoholu. Pokusy o zavlečení skalníku nebo, jak se mu také říká, „ušlechtilého“ (Cistus ladaniferus L.) na Krym skončily neúspěchem, protože nevydrží mráz. K získání extraktu proto více než 30 let používali místní odrůdu skalníku krymského (Cistus tauricus Prese), který divoce roste na pobřeží jižního Krymu.
Skalník krymský je nízký keř dosahující výšky 0,5-1 m, s lila-růžovými květy o průměru 4-5 cm.
Obsah pryskyřice v listech je 2-4 %, což je výrazně méně než u cistu ušlechtilého.
Aby nedošlo ke zničení přírodních rezervací skalníku krymského a s cílem vytvořit produktivnější odrůdu, Botanická zahrada Nikitsky Akademie věd provedla řadu selekčních prací a prací na mezidruhové hybridizaci skalníku (V. I. Mashanov et al., New Essential Oil Crops, Tavria Publishing House, 1988, s.). V 54. letech vzniklo několik domácích pěstovaných odrůd skalniček s mohutnou vegetací, bílými květy a výškou keře až 70 m. Tyto odrůdy jsou odolné vůči mrazu a suchu. Listy a vrcholy mladých větví se odstraňují dvakrát ročně: v květnu – začátkem června a koncem září – začátkem října.
Pro získání cistusového extraktu se rozdrcená surovina extrahuje trojnásobnou infuzí ethylalkoholem při teplotě 60-70C. Po oddestilování alkoholu se zbytek promyje teplým solným roztokem, čímž se získá komerční produkt – tmavě zelená mastovitá hmota s přetrvávající balzamikovou vůní s jantarovým nádechem. Podle technických specifikací nesmí být množství těkavých látek v komerčním produktu, s výjimkou alkoholu, nižší než 3,5 %. Aby byla konzistence extraktu mobilnější, je povoleno obsahovat až 10 % alkoholu.
V Evropě se k získání podobného produktu používají dvě technologické možnosti:
1) ošetření cistusové pryskyřice („labdanum“) alkoholem,
2) klasická verze extrakce rostlinných surovin uhlovodíkovým rozpouštědlem pro získání tzv. „betonu“ a jeho následná přeměna na absolutní ropu.
Chemické složení těkavé části extraktu cistus je podobné jako u esenciálního oleje vyrobeného destilací vodní párou. Tento extrakt se používá ve špičkové parfumerii, aby parfémům dodal exotické tóny a dlouhotrvající vůni.
Podle literárních údajů (JG Montero, Chem. Abstr. 1952, 46, 331) lze extrakt z cistusu použít ve farmacii jako antiseptický a hemostatický prostředek, posilovač vlasů a také k léčbě vředů a abscesů.
Někteří průvodci aromaterapií doporučují používat esenciální olej cistus pro různé kožní stavy. Zaznamenány jsou také příznivé psychofyziologické účinky oleje.
Tento článek používá materiály z knih:
Esenciální oleje pro parfumerii a aromaterapii. Voitkevich S.
Katalog
- Vše pro výrobu mýdla
- Vše pro výrobu krému
- Přírodní kosmetika a ruční práce
- Základové oleje
- Kupte si esenciální oleje
- Sada na výrobu mýdla, krému
- Laboratorní sklo a nástroje
- Láhve a sklenice
- Literatura o výrobě mýdla a krému
- Vše pro bublající koule
- Vše pro gelovou svíčku
- Vše pro domácí čokoládu
- Dárkové balení
- Štítky (samolepicí listy)
- Chemie pro hobby
- Kurzy a mistrovské kurzy výroby mýdla a krému
- Malý velkoobchod

Mezi víceleté plodiny, které potěší svou dekorativní hodnotou během kvetení, jsou takzvané exotické odrůdy, jejichž pěstování v klimatických podmínkách naší země je spojeno s určitými obtížemi. Patří mezi ně cistus, který lze pěstovat v zimní zahradě nebo skleníku, stejně jako v jižních oblastech.
Co je to?
Cistus je významným představitelem stejnojmenné rodiny cistusů. Mnoho zkušených zahradníků zná kulturu pod jinými názvy – skalník, skalník, labdanum a cistus. Rostlina se nazývá skalní růže kvůli podobnosti jejích květinových vzorků s květy šípků.
Jako zahradnická a okrasná plodina se trvalka začala masově využívat v Evropě v první polovině 19. století. Postupem času se naučili pěstovat plodinu na jiných kontinentech. Dnes se cistus používá k dekoraci předzahrádek a záhonů a používá se také v různých odvětvích. To stojí za to zdůraznit Některé druhy cistus jsou zahrnuty v Červené knize.
Botanický popis
Cistus je nízký keř nebo keř, jehož výška nepřesahuje 60-100 cm. Jen několik druhů dorůstá do 150-200 cm Životní cyklus rostliny dosahuje 20-25 let. Intenzita vývoje je dobrá. Kultura se vyznačuje silnými, pružnými výhonky, náchylnými k silnému větvení, pokrytými hustým okrajem, dobrým olistěním se středně velkými listovými deskami umístěnými naproti, stejně jako vyvinutým oddenkem. Právě tato pubescence na stoncích, sestávající z četných žláznatých, korymbózních a hvězdicovitých chlupů, je schopna vylučovat aromatickou pryskyřici.
Listy jsou elipsoidní nebo kopinaté. Většina z nich je zpravidla bez palistů. Barva listových čepelí se liší od jasně olivové po světle smaragdovou. Pokud se listu dotknete, cítíte příjemnou lepivost. Rostlina se stává neuvěřitelně dekorativní na konci jara, kdy začíná cyklus květu. Úplně první kvetení je obvykle pozorováno ve druhém roce po výsadbě. Miniaturní poupata se začínají probouzet koncem května a proces končí v srpnu, někdy na začátku září. Květy na keři jsou tvořeny převážně jednotlivě, velké, výrazné – 8-9 cm v průměru Květina má jednoduchou strukturu, skládající se z 5 široce otevřených okvětních lístků, které ukazují jádro. Barva květů může být různá – jemně růžová, nebesky bílá, lila, citronově žlutá a červená.
Zvláštností je, že každá květina kvete pouze jeden den – brzy ráno se otevře, ukáže vrásčité okvětní lístky, pak se vyhladí a večer jednoduše opadnou. Kvetoucí keř vyzařuje příjemnou vonnou vůni. Kvetoucí vzor je svěží, dlouhotrvající, hojný, což vytváří efekt souvislého květinového plátna, které pokrývá keř. Po dokončení květu začíná období plodů.
Plody cistu jsou ve formě kožovitých tobolek, které se otevírají se 3 nebo 5 štěrbinami. Uvnitř krabic je mnoho malých semen.
Rozdělovací oblast
Vzhledem k tomu, že vytrvalá rostlina nemá vysokou odolnost proti chladu, je její distribuční oblast poněkud omezená.. Pěstitelskými zónami jsou Středomoří, Kanárské ostrovy, Západní Zakavkazsko, Írán a také jižní část Krymu.
Největší koncentrace cistusových výsadeb je soustředěna v Maroku a na Pyrenejském poloostrově. Dnes se tato krásná trvalka úspěšně pěstuje v jižních oblastech Ruska, kde teplota v zimě neklesne pod -12. 10 stupňů. Kromě toho se ve sklenících, sklenících a zimních zahradách vysazují okrasné keře.
Podmínky pro růst a vývoj
Pokud je možné pěstovat cistus v otevřeném terénu, musíte si vybrat dobře osvětlené, teplé a slunné místo, chráněné před průvanem a nárazovým větrem. Půda v květinovém lůžku je dobře vykopaná a nasycená užitečnými složkami. Pro sazenice jsou připraveny mělké jamky o rozměrech 30×30 cm Dno musí být vyloženo drenážní vrstvou a polovina jamky je vyplněna půdní směsí písku, vápna, kompostu a listové zeminy.
Kultura se pohodlně vyvíjí v lehkých, výživných, prodyšných půdách – vhodné jsou písčité a vápenaté půdy, ale i štěrkovitý substrát. Při výsadbě do nádoby si půdu připravte sami nebo použijte zakoupenou zeminu. Dno musí být pokryto drenážní směsí. Nádobu s rostlinou se doporučuje umístit na místo, kde je dostatek slunce a ochrana před průvanem. Pokud nádoba stojí na čerstvém vzduchu, pak je v období podzim-zima zcela zabalena do polyethylenu a na jaře, s příchodem tepla, je film odstraněn.
Zpravidla Výsadba trvalky je plánována na podzim: konec října – polovina listopadu. Péče o plodinu zahrnuje standardní postupy: zalévání podle potřeby, hnojení každé 2 týdny, sanitární prořezávání a také pravidelné přesazování z menšího květináče do většího.
V mladém věku je nutné ořezat plodinu a také vytvořit keř.
Použijte v designu krajiny
Cistusové keře jsou krásné jak v jednotlivých výsadbách, tak ve skupinových výsadbách. Plodina je široce používána pro terénní úpravy, stejně jako pro zlepšení domácích oblastí, květinových záhonů a venkovských pozemků.
Ekonomický význam
Cistus není jen okrasná rostlina, je to druh suroviny pro výrobu lékařských a kosmetických produktů. Velmi cenná je pryskyřice rostliny, připomínající aroma ambry. Z nadzemní části rostliny se navíc vyrábí esenciální olej, který se používá jako antiseptický, zklidňující a hřejivý prostředek. Aroma oleje může zmírnit zánět močového měchýře a normalizovat krevní oběh. Spolu s tím se v posledních letech začal cistus používat v potravinářském průmyslu (ochucení nápojů a cukrářských výrobků).
V kosmetologii se cistus dobře osvědčil jako vlasový přípravek, který odstraňuje lupy a obnovuje strukturu vlasového folikulu.
strom 303 keř 210 podkeř 18 keř 12 rostlina podobná liáně 23 bylina 24 palma 5