Veverka obecná
veverka obecná — je tak běžná, že ji snadno pozná většina lidí, kteří toto zvíře alespoň jednou viděli v lese. Délka těla veverky je 19–28 cm, ocas je 14–25 cm, což je více než polovina délky těla, a váží 200–500 g. Zadní končetiny jsou znatelně delší než přední. Barva svršku v létě je červená až hnědohnědá, v zimě popelavě šedá s červenou na hřbetě. V zimě se na uších vyskytují dlouhé střapce chlupů. Břicho je bílé.
- Biotop biotopu. Různé druhy lesů, parků.
- Co to jí. Semena jehličnanů, houby, pupeny, žaludy, ořechy, hmyz, ptačí vejce, kuřata, myši.
- Ekologie druhu. Aktivita je denní. Velmi dobře šplhá a skáče po stromech. Usazuje se v dutinách. Nejčastěji si hnízdo, nazývané hromádka, staví sama. Na zimu si dělá zásoby – suší houby, zahrabuje žaludy, ořechy. Ranně má 1-2 hnízda.
Veverka je typickým lesním obyvatelem. Volně se pohybuje po větvích a snadno skáče ze stromu na strom, jezdí „na koni“, jak říkají lovci. Zároveň při hledání potravy a při dlouhých přechodech často sestupuje. Její stopy se v lese neustále nacházejí, a to nejen v zimě ve sněhu, ale i v létě na mokrých nebo prašných cestách. Tyto stopy je velmi snadné rozpoznat.
Spodní povrch předních (a) a zadních (b) tlapek veverky v zimě
Přední tlapka veverky je znatelně menší než zadní a má 4 poměrně tenké prsty s krátkými (až 5 mm) drápy. Na spodní ploše tlapky jsou jasně viditelné konvexní mozoly. Na jasnějších otiscích jsou vidět v podobě 5 prohlubní. Zadní tlapka je větší a pětiprstá, 1. (vnitřní) prst je znatelně kratší než ostatní. V zimě chodidla tlapek více zarůstají srstí. Velikost otisku přední tlapky je asi 4 × 2, zadní 6 × 3,5 cm.
Na zemi nebo na lehkém sněhu se veverka pohybuje lehkými skoky, jako by hrála na skákání. Opírá se o krátké přední tlapky, zadními se odráží a nese je rozkročené daleko vpřed. Otisky větších zadních tlapek na stopách veverky jsou tedy téměř vždy před otisky předních tlapek. Zároveň jsou prsty zadních tlapek mírně otočené ven a nacházejí se ve stejné úrovni, jako by se zastavily na neviditelné čáře.
Zvíře klade přední tlapky blízko sebe a také na stejné úrovni. Délka skoků veverky se může značně lišit v závislosti na rychlosti pohybu. Při běžném, klidném pohybu, po zemi nebo v mělkém sněhu je délka skoků 66-86 cm. Délka skupiny otisků je přibližně 12 cm, šířka stopy je 11 cm.
Stopy po skoku veverky na jemném sněhu
V hlubokém sněhu veverka skáče kratšími skoky, dlouhými asi 43 cm. V tomto případě jsou všechny 4 otisky umístěny mnohem blíže k sobě a často se otisky zadních a předních nohou splývají. Šířka stopy se v tomto případě zmenšuje na 8 cm. A pouze při nejkratších skocích, když zvíře hledá něco v lesním odpadu nebo opatrně skáče do louže, aby se napilo, mohou být otisky předních tlapek na stopách o něco vyšší než otisky zadních.
Jakmile se člověk naučí bezchybně rozpoznávat stopy veverek, není těžké najít další stopy po jejich aktivitě. V první řadě se jedná o ohlodané šišky jehličnanů, jejichž semena slouží jako hlavní zimní potrava pro většinu veverek. Zvířata začínají ohlodávat šišky brzy, v létě. Podívejte se koncem léta pod ovocné stromy a uvidíte tam mnoho šupin borových nebo smrkových šišek, které ještě nejsou zcela zralé a mají nazelenalou barvu.
V Rusku je veverka rozšířená v celém lesním pásmu, od západních hranic až po východní okraj. Proto v závislosti na oblasti pozorování a sklizni určitých jehličnanů můžeme nalézt šišky různých stromů ohlodané veverkou. Patří sem různé druhy smrků a borovic, jedle, modřín a cedr a na jihu, poblíž Černého moře, cypřiš. A vždy, bez ohledu na semena, kterého stromu veverka snědla, lze šišky ohlodané touto veverkou snadno odlišit od šišek zpracovaných jinými konzumenty jehličnanů – křížovkami, datly, louskáčky, myšovitými hlodavci.
Jakmile se veverka dostane k semenům, začne okusovat šupinu za šupinou a ostrými zuby je odřezává u samé základny. Nakonec zůstane jen holé jádro šišky s malou shlukem drobných šupin na samém konci, kde nejsou žádná semena. Na podzim, když ještě není sníh nebo je mělký, zvíře často šišky ohlodává a sedí na zemi nebo na pařezu. Po takovém jídle zůstanou jádro a ohlodané šupiny na místě v podobě malé kompaktní hromádky. Když napadne hluboký sníh, veverka se živí stromy a poté pod jedlí nebo borovicí, kde se dlouho vykrmovala, najdeme jádra použitých šišek a celé roztroušené šupinky.
Šišky ohlodané veverkou: a – smrk; b – modřín; c – borovice; d – sibiřský cedr
V místech krmení různých zvířat obvykle zůstává spousta trusu. Veverka se v tomto ohledu liší od ostatních a i na těch místech, kde se neustále živí, je těžké vidět její trus, malé tmavé nerovné kuličky o průměru asi 3-4 mm.
Další typické stopy po krmení veverek lze nalézt na začátku zimy pod lískovými keři. Pokud byla úroda lískových ořechů dobrá, téměř vždy narazíme na celou řadu vykopávek, které zvíře vytvořilo hledající spadané ořechy. Uvidíme sníh shrabaný až k zemi, suché listí a mech tmavnoucí na dně díry. Pokud se veverčin ponor do sněhu povedl, pak si na okraji trychtýřů všimneme skořápek ořechu nerovnoměrně rozdělených na dvě části. Zde můžete narazit i na vykopávky opeřených milovníků ořechů – louskáčků a sojek. Čerstvé otisky tlapek nám neomylně ukážou, který z lesních obyvatel ořechy hledal. Ale i když v blízkosti díry nejsou žádné otisky tlapek viditelné, lze podle jiných znaků zjistit, komu vykopávka patří. Veverka, která hrabe sníh, ho hrabe pod sebe.
Pták hází sníh svým silným zobákem napravo a nalevo od díry. Jakmile se vyhrabe až na dno, hází na sníh listí a mech. Pokud najde ořech nebo žalud, nevykluje ho hned na místě, ale odnese ho na silnou větev nebo pařez a tam ho rozláme údery zobáku. Skořápky rozbitého ořechu poblíž vykopané díry tedy neomylně naznačují, že se tam krmila veverka. Veverka také ohlodává žaludy. V chudých letech, kdy je šišek málo, zvířata hladoví a jsou nucena živit se smrkovými pupeny. V takových zimách se pod jedlemi hromadí velké množství krátkých smrkových větví s okousanými pupeny a po dlouhém tání se zdá, že paty velkých jedlí jsou pokryty zeleným štětinatým kobercem.
Je známo, že na podzim si veverky dělají zásoby žaludů, ořechů nebo suchých hub a věší je na větve. Ale jak tato zvířata sbírají a kde si potravu schovávají, je těžké sledovat. Jednoho tichého říjnového rána jsem odpočíval na pařezu v lese nedaleko Moskvy. Najednou zašustilo spadané listí a já jsem uviděl veverku, jak se ke mně blíží. V zubech, jako velký doutník, měla za samou špičku sevřenou smrkovou šišku. Veverka se třikrát zastavila a pokusila se svůj nález zasunout do suchého listí, ale téměř okamžitě si to rozmyslela a skočila dál. Nakonec pod malou, tenkou jedlí úspěšně zasunula šišku pod suché dubové listí, střídavými pohyby předních tlapek listí ze stran shrabala ze všech stran, zcela ho zakryla, a odskočila pryč.
Na kloboucích hub někdy najdete stopy po zubech veverek. Tato kousnutí lze snadno rozlišit od poškození způsobeného zuby hrabošů podle šířky rýh, které zuby zanechávají. Je však třeba si uvědomit, že s růstem houby roste i poškození jejího povrchu. Seznam druhů hub, které veverky konzumují, je poměrně dlouhý. Ve středním pásmu jsem nejčastěji narazil na trubkovité houby okousané veverkami – hřiby osikové, hřiby březové, hlívy máslové.
V jiných regionech mohou veverky preferovat jiné druhy. Je třeba říci, že ve středním pásu, například v Moskevské oblasti, tato zvířata jen zřídka skladují houby, takže nejsem vždy nakloněn připisovat houby visící na větvích aktivitě veverek. Možná jsou to jen vtipy lidí. Je jisté, že na jaře a začátkem léta veverky hledají hnízda malých ptáků, pijí vejce a jedí kuřata. Stopy takové aktivity jsou však velmi vzácné.
Ve středním pásmu, za chladných zimních nocí a za obzvláště mrazivých nebo zasněžených dnů, veverky sedí v kulatých hnízdech z tenkých větviček – gain. Do takového hnízda se předem vtáhne velké množství zeleného mechu nebo lipového lýka, takže i za silného mrazu je hnízdo veverek docela teplé a útulné. Někdy se zvířata usadí v blízkosti lidského obydlí a vystýlají svá hnízda neobvyklým materiálem – vatou, koudelí nebo něčím jiným, co najdou na zahradě.
Jednou jsem viděl hnízdo, které spadlo z jedle, jehož celá výstelka byla ze skelné vaty. Nevím, jak útulně se veverky na této podestýlce cítily. Když jsem si všiml lípy v lese, z jejíchž suchých větví byly utrženy dlouhé pruhy lýka, není těžké uhodnout, že někde poblíž je veverčí hnízdo.
Veverky často, zejména na jaře, využívají k bydlení různé dutiny. Mohou to být praskliny v kmenech, shnilé dutiny ve dřevě nebo staré dutiny vydlabané velkými datly, ne menšími než strakapoud velký. Znám starou lípu naklánějící se nad lesní roklí, v jejíž velké a hluboké dutině několik let po sobě hnízdili holubi dřevníci a poté se usadily veverky. Není známo, kolik generací holubů a veverek v této dutině vyrostlo, než starý strom zlomila bouře. Stává se, že se zvířata někdy usadí někde na půdě dachy sousedící s lesem nebo jiné budovy v lese.
Veverky mají mnoho nepřátel. Jsou to orel skalní, orel křiklavý, sokol lesní a káně lesní. V praxi je však vzácné vidět zvířata zabitá predátorem nebo najít pozůstatky veverek na místě, kde se predátor najedl. V průběhu let jsem našel místo, kde veverku zabila liška. Na ledě malé říčky poblíž liščích stop jsem viděl krevní skvrny a náhodně zbývající kousek veverčího pysku. Na stejném místě, v Kostromské oblasti, jsem na konci podzimu viděl veverku v zubech velké domácí kočky, jak přechází potok po kmeni padlé jedle. V hnízdech jsem našel pozůstatky veverek zabitých kunou. V peletách sov obecných jsem našel veverčí kosti a srst. Ale úmrtí veverek na jestřába lesního jsem zaznamenal nejméně 10krát.
![]()
Veverka je velmi aktivní, malé zvíře s nadýchaným ocasem a krásnou srstí. Ve městech lze veverky vidět častěji než jakékoli jiné divoké zvíře. Do čeledi veverkovitých patří také svišti, prérijní psi a veverky.
Království: Zvířata
Třída: savci
Řád: Hlodavci
Rodina: Veverka
Rod: Veverky
![]()
popis
Veverky mají dlouhé, protáhlé tělo. To jim umožňuje snadno se prodírat mezi větvemi a šplhat po kmenech stromů. Délka těla je 20-30 cm, ocas 13-20 cm. Hmotnost je až 300 g.
Veverčí uši jsou dlouhé s nadýchanými střapci. Oči jsou velké a černé.
Veverka má citlivé vousy na obličeji, břiše a tlapkách.
Línání
Veverky se svlékají dvakrát ročně – na jaře a na podzim.
Svlékání veverek je spojeno se změnou ročních období a délkou denního světla.
Během jarního pelichání se srst veverky zkrátí a ztuhne a chomáčky na uších se stanou neviditelnými. Barva srsti se mění na červenou a hnědou.
Během podzimního pelichání, kdy se veverka připravuje na zimu, se srst prodlužuje, je měkčí a nadýchanější a chomáčky na uších se stávají znatelnějšími. Barva srsti se mění na šedou se stříbrnými a hnědými odstíny.
![]()
Habitat
V Rusku je veverka obecná rozšířená v lesích evropské části, Uralu, Sibiře, Dálného východu, Kamčatky, Krymu a Kavkazu.
V každém prostředí mají veverky svou vlastní barvu srsti. A podle této vlastnosti se dělí na 39 poddruhů.
Veverky žijí v lesích, kde je pro ně dostatek potravy. Jsou to smíšené lesy – jehličnato-listnaté, borové lesy, smrkové lesy, cedrové lesy. Na Krymu a Kavkaze se veverky usazují v zahradách a vinicích.
Veverky se vyskytují i ve velkých městských parcích. Zvyknou si na lidi a nebojí se brát potravu – semínka, ořechy. V parcích se často usazují v hnízdech vran a strak a mohou obsadit i ptačí budky.
![]()
Život
Veverky se pohybují převážně mezi stromy. Jejich silné zadní nohy a houževnaté drápy jim pomáhají skákat mezi stromy 3–4 metry. Jejich ocas slouží jako kormidlo.
Na zemi se veverky pohybují skokem až do výšky 1 metru. Když vycítí nebezpečí, rychle vylezou do výšky a schovají se v koruně stromu.
V zimě veverky neupadají do zimního spánku, jako některá zvířata. Za silných mrazů nemusí opustit svá teplá hnízda několik dní. V jednom hnízdě nebo dutině může žít pohromadě i několik veverek.
V létě žijí veverky samy. Hnízda si staví na stromech a vystýlají je listím a trávou. Mohou se také usadit v již připravené dutině.
Veverky si mohou stavět hnízda ve tvaru koule (gaino) ze suchých větví. Průměr takového hnízda je 25-30 cm.
Veverky si staví několik domovů a často je mění. Samci si hnízda nestaví, ale usazují se v prázdných hnízdech samic nebo strak a vran.
![]()
Výživa veverek v přírodě
Veverky nacházejí dostatek potravy v jehličnatých a smíšených lesích. Základem stravy jsou semena jehličnatých a listnatých stromů, pupeny.
Kromě toho veverky jedí houby, bobule, výhonky rostlin, hlízy, oddenky, ořechy, žaludy. Neodmítají hmyz a mohou zničit ptačí hnízda.
Veverky jsou hlodavci. Jejich zuby se opotřebovávají, ale neustále znovu dorůstají.
Šetrné veverky se připravují na zimu tím, že do hnízd, dutin a štěrbin stromů dávají šišky, ořechy a žaludy. Suší houby na větvích stromů. Často však zapomínají na místa, kde mají uložené zásoby, a později je náhodou najdou. Tyto zásoby využívají jiné veverky, ptáci a hlodavci.
![]()
Reprodukce
Samice může rodit až dvakrát ročně. Rodí se 3–9 slepých veverek.
Po měsíci začnou mláďata opouštět hnízdo. Osamostatní se stávají ve věku 2 měsíců.
Veverka často mění hnízda a nosí mláďata v zubech.
![]()
Neobvyklá zvířata – létající veverky
Poletuchy se velmi liší od obyčejných veverek. Jsou menší, nemají střapce na uších a jejich srst je šedá a nadýchanější. A mezi předními a zadními tlapkami mají kožní záhyby pokryté srstí.
Před vzletem se veverka odrazí silnými zadními nohami, rozevře záhyby-blány a uletí na značnou vzdálenost.
Poletuchy jsou mnohem vzácnější než veverky obecné. V některých oblastech jsou uvedeny v Červené knize.
![]()
Zajímavá fakta o bílkovinách
- Velké oči pomáhají veverkám spatřit predátory, když lezou po stromech.
- V přírodě můžete najít veverky s neobvyklým zbarvením. Úplně černobílé (albíni).
- Veverky mají v přírodě mnoho nepřátel. Jsou to kuna, sobol, velká sova, jestřáb lesní a liška.
- Veverky samotné mohou představovat pro les vážnou hrozbu. Když se jejich počet výrazně zvýší, vážně poškozují stromy a ničí ptačí hnízda.
- Veverky mohou migrovat a přesouvat se mnoho kilometrů. To se děje v chudých letech. Pak si musí hledat nová místa k potravě.
- Veverka se nedožívá dlouho – od 2 do 5 let. V zajetí se za dobrých podmínek může veverka dožít až 15 let.