Otazky

Sexuální vztahy u primátů. Gorily | Chovatelské stanice, chovatelé psů, ovčáci, teriéři, čivavy a jezevčíci »

GORILY (Gorilla), rod savců z čeledi Pongidae řádu primátů. Největší z lidoopů, jeden z nejbližších příbuzných člověka.

Také na téma:
SAVCI

Jediným druhem je gorila obecná (Gorila gorila) je snadno rozpoznatelný mezi ostatními primáty, mezi které patří poloopice (jako jsou lemuři), opice a lidé. Gorila je tichý, neagresivní vegetarián, který útočí na jiná zvířata pouze v případě bezprostředního nebezpečí.

Na základě paleontologických a genetických důkazů se předkové goril a šimpanzů oddělili od evoluční linie, která vedla k lidem, asi před 5–10 miliony let, tj. mnohem později, než se oddělila větev orangutanů, jediných neafrických lidoopů. Gorily a šimpanzi jsou nám tedy blíže než kterákoli jiná moderní zvířata.Podívej. LIDSKÁ EVOLUCE.) To potvrzují jejich biologické vlastnosti, jako je tvar paží a nohou, fyziologie rozmnožování a vývoj mláďat, a také vysoká úroveň inteligence. Zatímco šimpanzi v experimentech snáze řeší instrumentální problémy, gorily prokazují schopnost symbolické komunikace.

Novorozené gorily váží asi 2 kg. Samice dorůstají průměrné výšky 1,5 m a hmotnosti asi 90 kg, samci 1,8 m a váží 140–180 kg. Srst je obvykle černá, někdy hnědočerná, u pohlavně dospělých samců s šedou spodní částí zad. Dospělí jedinci mají velkou hlavu, široký plochý nos se zdánlivě rozšířenými nozdrami, dlouhé paže s mohutnými předloktími, krátké silné nohy a vyčnívající břicho. Oči, uši a genitálie jsou ve srovnání s celkovou velikostí těla malé.

Gorily jsou převážně suchozemská zvířata. Pohybují se po čtyřech a opírají se přední částí těla o interfalangeální klouby rukou. Mladí a malí jedinci tráví většinu času v korunách stromů; zbytek však dělá totéž v místech, kde je mnoho ovocných stromů. Obvykle šplhají pomalu a opatrně, i když někdy používají brachiaci, tj. pohybují se po větvích visících na rukou.

Také na téma:
KOMUNIKACE SE ZVÍŘATY

Na rozdíl od jiných lidoopů se gorily toulají, krmí, hrají si a spí ve stabilních rodinných skupinách. Typická rodina se skládá z jednoho nebo dvou dospělých samců, tří nebo čtyř nepříbuzných samic a jejich potomků. První 3–4 roky života je mládě zcela závislé na matce, která ho krmí mlékem, přikrývá ho rukama před chladem a špatným počasím a v noci ho bere spát do svého hnízda. Po dosažení pohlavní dospělosti mláďata obvykle rodinu opouštějí. Samci zůstávají sami, dokud se jim nepodaří přilákat samice z jiných skupin a založit vlastní rodinu, a mladé samice se připojují k existujícím skupinám nebo k jednotlivým samcům.

Samice pohlavně dospívají přibližně v 9 letech, kdy začínají estrální cykly trvající 26–30 dní. Mládě (nebo někdy dvojčata) se narodí po 8,5–9 měsících březosti, v průměru jednou za 4 roky. Ačkoli se délka života goril odhaduje na přibližně 40–50 let, předpokládá se, že samice rodí potomky pouze 3–6krát. Většina dospělých samic je k sobě poměrně tolerantní a agrese mezi nimi je vzácná.

Gorily tráví většinu dne krmením, přičemž jedí hlavně listy, mladé výhonky a plody. Mezi krmeními se toulají po území skupiny a denně urazí vzdálenosti od několika set metrů do jednoho a půl kilometru i více. Za soumraku se skupina usazuje na noc na stejném místě, kde se dříve krmila. Ohýbáním tenkých větví si gorily staví individuální hnízda ve formě elastické podlahy na zemi nebo na stromě. Velikost oblasti, kde se rodina živí, pohybuje a spí, se pohybuje od 5 do 30 km².

Přečtěte si více
Jak sušit muchomůrky doma

Gorily nemají prakticky žádné nepřátele kromě lidí. Občas se vyskytnou jedinci, které leopardi zranili. Dospělá zvířata, zejména samci, se při útoku snaží nepřítele zahnat křikem, vrčením a bušením pěstmi do hrudi a nakonec zaútočí, pokud nepřítel neustoupí. Gorily jsou k lidem extrémně tolerantní, pokud se k nim přiblížíte s patřičným „respektem“.

Jediný druh rodu se vyskytuje pouze v tropické Africe a je chráněn všude. Zahrnuje tři poddruhy: gorilu západní nížinnou neboli pobřežní gorilu, která se vyskytuje především v Gabonu, Kongu a Kamerunu; gorilu východní nížinnou ve východním Zairu; a gorilu východní horskou podél hranic mezi Zairem, Rwandou a Ugandou. Ačkoli je západní poddruh v zoologických zahradách běžnější, horské gorily jsou z ostatních nejznámější díky dlouhodobému vědeckému studiu. Tento poddruh je obzvláště ohrožený, ačkoli i další dva mohou vyhynout v důsledku kácení a degradace tropických lesů, ve kterých žijí, a také v důsledku pytláctví a odchytu pro maso, lovecké trofeje a prodej mláďat.

V Jižní a Střední Americe existuje několik druhů opic, které se duševním a fyzickým vývojem podobají opicím Starého světa, ale samci amerických opic zcela postrádají ty agresivní a despotické vlastnosti, které ze sexuálního života asijských opic dělají napjatý řetězec událostí. Averzi amerických opic k bojům dobře demonstruje chování dospělých samců, kteří oddělí dvě bojující mláďata, jakmile jejich boj nabere vážný spád a hrozí zraněním jedné ze stran. Samozřejmě, mezi sousedními rodinami dochází k nedorozuměním, ale řeší se pouze hlasitým křikem bez boje zblízka. Gorily mají také něžné sexuální vztahy. Jsou inteligentnější a v žádném případě ne bojovnější tvorové než opice Nového světa. Až donedávna se o nich vědělo jen málo a teprve nedávno popsal pozorný biolog George Schaller ve své knize „Horská gorila“ detaily života goril v africké divočině. Téměř dva roky byl Schaller skutečně s jednou či druhou skupinou těchto obrovských zvířat (samci goril váží až dvě stě padesát kilogramů), která byla doposud považována za nejstrašnější ze všech opic. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení se Schaller domnívá, že gorily jsou docela přátelská zvířata. Spal vedle nich ve vzdálenosti menší než deset metrů a nikdy nebyl ve vážném nebezpečí. Od místního obyvatelstva Schaller slyšel, že gorily zřídka útočí na lidi a možná nikdy neútočí, pokud je lidé neohrožují. Ale i když na člověka zaútočí, nesnaží se ho zabít – gorila může svého soupeře kousnout pouze „jako trest“ a poté odejde. Někdy je takové kousnutí smrtelné (ale nejčastěji ne). Ve svých vnitřních vztazích projevují gorily stejnou úžasnou toleranci. Žijí v malých skupinách sestávajících z jednoho dominantního samce, několika podřízených samců, několika samic, které nikomu nepatří, a mláďat. Kromě zvláštního postavení vedoucího skupiny je hierarchický žebříček ve skupině poněkud vratký a je postaven spíše na osobních vlastnostech jednotlivců než na jejich síle či růstu. Právo na dominantní postavení se nejčastěji projevuje v pořadí následování při pohybu po cestách nebo při obsazování nejlepšího místa během dešťů. Pokud se podřízené zvíře dostatečně rychle nezvedne z místa, které „nelegálně“ obsadilo, bude mu jeho podřízenost připomenuta lehkým úderem do hřbetu ruky. Schiller jednou pozoroval, jak samice během bouřky obsadila suchý úkryt obsazený mládětem, ale dominantní samec ji vyhnal ven do deště. Možná to nebylo provedeno rytířským způsobem, ale bylo to provedeno bez zlé úmysly. V některých případech, když gorily považují situaci za ohrožující, začnou se bít do hrudi a hlasitě křičet. Vedoucí skupiny to dělá hlasitěji a déle než ostatní a snaží se různými technikami ukázat svou odpovědnost za ochranu rodiny. Dominantní samec se nejčastěji nachází poněkud stranou skupiny. Je úžasné, kolik známek náklonnosti k němu jeho podřízení projevují. Mláďata si hrají nejen vedle něj, ale doslova na něm (Schaller jednou pozoroval, jak mládě šlo k odpočívající hlavě rodiny, lehlo si vedle něj a opřelo si hlavu o jeho obrovskou ruku). Samice často sedí nebo spí vedle něj, nebojácně se o něj opírají a někteří samci se usazují poblíž. Dominantní samec gorily je vůdcem, ale ne despotou. Když jde na nové místo hledat potravu, ostatní členové rodiny se okamžitě seřadí do řetězce za ním.
On. Vůdce nezasahuje do jednání členů své rodiny: Schaller dvakrát pozoroval páření samic s jinými samci jen pár kroků od sebe a neprojevil sebemenší známku žárlivosti nebo protestu (samozřejmě není pánem harému; u paviánů je vůdce také hlavou harému). Samice gorily není samci napadána, a proto se nemá čeho bát. V zajetí, stejně jako ve volné přírodě, dominantní samec projevuje ctnosti svého charakteru, pokud se s ním jen dobře zachází. Je velmi stálý ve svých náklonnostech (vědecká literatura o gorilách uvádí, že je „velmi připoután ke svým druhům“). Schaller studoval jedenáct samostatných skupin nebo klanů goril. Podle jeho svědectví skupiny zřídka zahrnují více než šestnáct dospělých a mladých zvířat, i když jejich počet se může neustále měnit. Do skupiny se může zvenčí připojit jedna nebo více goril a starší členové mohou odejít, ale vůdce skupiny, dokud je v nejlepších letech a síle, zůstává trvale. Společenský život goril je obzvláště zajímavý, protože tyto lidoopy nesměšují sexuální vztahy s otázkami vedení ve skupině. Navzdory dodržování hierarchických požadavků, založených u samců na něčem jako vůli a u samic na věku jejich nejmladšího dítěte, se gorily ve svých sexuálních vztazích nespoléhají na dominanci jednoho zvířete nad druhým. Protože páření pro ně obsahuje prvky vzájemného potěšení, je jednoduché a dobrovolné, na rozdíl od toho, co se děje u šimpanzů. Na základě materiálů
S. Carriger „Divoké dědictví přírody“

Přečtěte si více
Jak čistit kořen petrželky? Průvodce zahradničením

Více k tématu: gorila, opice, sex |

Žádné komentáře přidat ↓

Zanechat komentář

Chcete -li přidat komentář, musíte být přihlášeni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button