Recenze

LOVĚK A MEDVĚD (Pro myslivce, geologa, turistu, sběrače lesních plodů, rybáře a všechny, kdo se mohou setkat s medvědem) ČÁST 1. KDO JE TO?

Medvěd hnědý Ursus arctos. V rámci střední Sibiře patří k poddruhu U.a.jeniseensis. Nachází se všude v lesní zóně, méně často v lesní tundře a často vstupuje do tundry. Jeden z největších zástupců řádu dravců. Morfologické znaky turukhanských medvědů jsou následující: hmotnost dospělých samců je 189 kg (110-264), dospělých samic 111 kg (103-125). Pravděpodobně stejnou hmotnost mají jedinci žijící dále na sever – v pásmu horské tajgy Norilských jezer, náhorní plošiny Putorana a lesní tundry. Vizuálně jsou zaznamenáni spíše velcí samci. Dožívají se až 30-40 let.

Hnědý medvěd Ursus arctos. V rámci střední Sibiře patří k poddruhu U.a.jeniseensis. Nachází se všude v lesní zóně, méně často v lesní tundře a často vstupuje do tundry. Jeden z největších zástupců řádu dravců. Morfologické znaky turukhanských medvědů jsou následující: hmotnost dospělých samců je 189 kg (110-264), dospělých samic 111 kg (103-125). Pravděpodobně stejnou hmotnost mají jedinci žijící dále na sever – v pásmu horské tajgy Norilských jezer, náhorní plošiny Putorana a lesní tundry. Vizuálně jsou zaznamenáni spíše velcí samci. Dožívají se až 30-40 let.

Setkání medvědů hnědých v taimyrské tundře je známo již od dob Middendorfu (polovina 1. století). Od 1920. let 1960. století. Začali se objevovat ve všech oblastech Taimyru. Pro období 2020-XNUMX. Máme vlastní pozorování predátorů vstupujících do zóny tundry Taimyru.

Nejčastější návštěvy medvědů hnědých jsou zaznamenány v západním Taimyru, kde podél řeky. Každoročně probíhá hromadný odstřel divokých jelenů na vodních přechodech na řece Pyasina a jejích přítocích. Na severu se dravci pravidelně dostávají do dolních toků řek Pura, Tareya a Verkhnyaya Taimyr. V této zeměpisné šířce (73 0 – 73 0 30 1 ) se dotýkají hranice pravidelných návštěv dvou druhů medvědů – hnědého a polárního. Je znám jeden případ, kdy se medvěd hnědý dostal do Jenisejského zálivu do oblasti Dikson – do řek Efremova a Lemberova. V centrálním Taimyru, v údolí řeky. Fadjukuda je místo, kde je zaznamenán nejvzdálenější vstup predátora do zeměpisné šířky (74°).

Ze 17 setkání s medvědem hnědým v tundře bylo 14 svobodných, většinou dospělých jedinců, a 3 samice s jedním nebo dvěma mláďaty. Na horním toku řeky. V Gorbitě (Central Taimyr) byla v srpnu 1979 nalezena celá rodina medvědů – dva dospělí a dvě mláďata. Jejich zimoviště se zřejmě nacházelo 150 km jižně, v lesním pásmu Ust-Avam, Volochanka. V srpnu-říjnu 2004 na středním toku řeky. Pyasina podél přítoků Khatystakh, Yakim, Dudypta, kde se nacházejí lovecké základny pro jeleny, byli registrováni na různých místech 4 medvědi, včetně jedné samice s mládětem a dvou zvířat samostatně, pravděpodobně samců.

Za 50 let mého výzkumu bylo v tundře zaznamenáno 24 medvědů hnědých. Dalších 18 jedinců s potomky bylo nalezeno v lesní tundře a severní tajze. Většina z nich byla pozorována v červenci až srpnu a jen několik v červnu a říjnu. Ve východním Taimyru jsme jen zřídka pozorovali predátory vstupující do tundry.

Přečtěte si více
Můžete žehlit polyesterovou kravatu? Tipy a triky, jak udržet vaši kravatu v dobrém stavu - Novinky z oboru - Novinky

Na rozsáhlém území (především na náhorní plošině Putorana) o rozloze 110 tisíc km2 se počet medvědů hnědých odhaduje na cca 770 kusů, což je v průměru 0,7 jedince na 100 km2.

Návštěvy medvěda hnědého na severnějších územích Taimyru se vysvětlují globálním oteplováním. Jak se ukazuje, v létě se teplota v Taimyru zvyšuje o 2,8° oproti průměrným dlouhodobým hodnotám. To je hodně. Zima se také zmírnila. V tomto ohledu zvířata, zejména medvědi, vyhledávají pohodlné a známé zimovací podmínky: silnou vrstvu sněhu a dobrou zásobu potravy. Proto migruje dále na sever. Jestliže dříve žil v severní tajze, kde mohl najít doupě, nyní nachází potravu v zóně tundry. Dynamika zásobování potravinami se také změnila: dříve sobi nikdy nezimovali v zóně tundry na Taimyru; existovaly pouze jednotlivé místní skupiny. A teď jsou tady desítky tisíc hlav.

V roce 2009 jsme na řece Shrenk poblíž pobřeží Karského moře potkali medvědici se dvěma mláďaty. To je 74 stupňů severní šířky, velmi daleko od jeho obvyklého stanoviště. Za druhé, v posledních letech došlo k nárůstu počtu medvědů. V populační dynamice těchto velkých predátorů existuje přirozená cykličnost. Během let kvantitativního růstu se snaží vyhýbat podmínkám, které jsou pro ně nepříjemné, a rozšiřují svá stanoviště.

S příchodem mrazů a hustého sněžení se medvědi ukládají k zimnímu spánku. V našich zeměpisných šířkách je to obvykle prvních deset dní v říjnu. Ale samotná doba výskytu může být dlouhá kvůli globálnímu oteplování. Takže tato zvířata jsou zatím aktivní, protože úkolem medvěda je v této době nashromáždit určitou vrstvu tuku, aby si mohl lehnout do doupěte a přezimovat. Hladoví medvědi, kteří nemají čas nahromadit dostatek tuku, nejdou do doupat, ale pokračují v putování při hledání potravy. Říká se jim ojnice.

Medvědi jsou extrémně nebezpeční, vysoce agresivní a často specificky loví lidi a jsou vystaveni ničení. V některých případech se může obranný útok změnit v dravý. Nejčastěji jsou takové konflikty pozorovány při setkání s medvědicí matkou a jejími mláďaty. Obranné chování může být omezeno na ostré, děsivé výpady vůči osobě. Pokud člověk před útočícím zvířetem uteče, vyprovokuje to medvěda k pronásledování a pokusu uprchlíka chytit. Prchající člověk je obětí každého predátora.

Je zaznamenán nárůst populace druhu. Pokud jde o tundrovou zónu Taimyr, zimování medvědů hnědých zde není vyloučeno. Při expedičních pracích jsme na středním toku Pury narazili na dospělého medvěda začátkem června 1979, kdy byla téměř celá tundra pokryta sněhem. Vše nasvědčovalo tomu, že zvíře trávilo zimu v závějích pod pobřežními útesy.

Leso-tundra a pás řídkých lesů na jihu Taimyru je zónou trvalého osídlení a úkrytu medvěda hnědého, včetně území Velkých Norilských jezer, přilehlých území obydlených oblastí a velkých měst. Zde se objevil problém vztahu člověka a medvěda hnědého, který existoval od počátku průzkumu těchto území průkopníky. Ke zostření konfliktních situací však došlo v nedávné minulosti, kdy se jasně projevila expanze člověka a jeho infrastruktury spojené s ekonomickou činností do leso-tundrových území, které zaujímají příznivá stanoviště pro medvěda hnědého. Historicky byli lidé a medvědi konkurenty v oblasti přírodních zdrojů a území (stanoviště). A medvědi tento boj prohráli. A v naší době špičkových technologií se všechny konflikty s medvědy nejčastěji řeší ve prospěch lidí – „vinní“ medvědi jsou jednoduše zastřeleni.

Přečtěte si více
Tvorba topiárních tvarů z listnatých keřů a stromů

V současné fázi v souvislosti s rozvojem dopravního vodního a suchozemského cestovního ruchu v regionu, zejména v průmyslovém regionu Norilsk, prudce vzrostl na obou stranách intenzivnější rekreační rozvoj území, nízká úroveň znalostí obyvatel v oblasti bezpečnosti při kontaktu s velkými predátory, počet konfliktních případů, kdy se setká člověk a medvěd, často s fatálními následky. Stejná situace nastala u ledního medvěda.

Některé knihy se zaměřují na etologii, konkrétně na komplex behaviorálních reakcí zvířete, které vznikají v okamžiku jeho setkání s člověkem nebo výsledky lidské činnosti.

Analýza výzkumů našich domácích i zahraničních kolegů nám umožnila dospět k závěru, že většině medvědích útoků na člověka se dalo předejít, pokud by na taková setkání byli lidé připraveni a svými nešikovnými činy šelmu neprovokovali. Nebo by se alespoň počet nehod způsobených útoky zvířat na člověka snížil na minimum, pokud by lidé při setkání s medvědem hnědým dodržovali bezpečnostní pravidla.

Na území sousedícím s průmyslovým regionem Norilsk dochází v období jarní migrace po opuštění brlohu k antropogennímu tlaku jak na stanoviště medvědů, tak na zvířata samotná. To bylo zaznamenáno v rekreačních střediscích a osadách Dudinka a Oganer. Jde o odpadky a plýtvání potravinami, nízkou úroveň ekologického povědomí, nepravidelný turismus. To zdaleka není úplný seznam faktorů, které vedou ke srážce medvěda a člověka.

Zvláště je třeba zdůraznit, že chování medvěda je téměř nepředvídatelné. Každý jedinec je individualita, která je schopna reagovat na každou situaci jinak. Člověk se může vyhnout hlavním problémům, které vznikají při setkání s medvědem (pokud existují nějaká doporučení, jak se chovat v případě agrese).

Nutno přiznat, že v oblasti, kde medvědi žijí, jsou setkání s nimi nevyhnutelná. Člověk stále více zasahuje do jejich světa, přebírá původní medvědí biotopy pro průmyslová zařízení, silnice, chaty, osady a. skládky jejich odpadu. (Pokračování)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button