Recenze

Hyena skvrnitá | Tento. Co je to hyena skvrnitá?

Hyena skvrnitá [1] (lat. Crocuta crocuta ) je savec z čeledi hyenovitých. Jediný druh rodu Crocuta.

Внешний вид

Dosahuje délky až 1,3 m, s výškou ramen 86 cm; srst je kratší než u jiných druhů, našedlá barva s hnědými skvrnami na bocích a horních částech nohou. Srst je hrubá a štětinatá. Hlava je hnědá, s načervenalým nádechem na lících a zadní straně hlavy, ocas má hnědé kroužky a černou špičku; konce nohou jsou bělavé. Barva se liší, je světlejší a tmavší. Kvůli vyšším hladinám testosteronu než u mužů se u žen vyvíjejí falešné mužské orgány.

Biotopy a distribuce

Hyena skvrnitá žije v jižní a východní Africe, od Mysu Dobré naděje po přibližně 17° severní šířky. sh., vytlačující hyenu pruhovanou v místech, kde se často vyskytuje. V Habeši a východním Súdánu se vyskytuje s posledně jmenovaným na stejných místech, ale na jih je stále početnější a hyena pruhovaná postupně mizí. V Habeši se hyena skvrnitá tyčí v horách do výšky 4000 m.

Jídlo

Hyeny skvrnité ve 4 případech z 5 loví samy sebe, méně často požírají mršinu. Kořist se nachází pomocí zraku a sluchu. Čelisti vytvářejí nejsilnější tlak mezi savci, 70 kg/cm2, což jim umožňuje žvýkat kosti. Po vyhození kořisti ji hyeny skvrnité okamžitě začnou jíst (umírá rychleji než udušením). Trávicí trakt je delší než u jiných predátorů této velikosti – potrava je zcela strávena a trus téměř nehnije, vypadá jako křída a skládá se převážně z fosforečnanu vápenatého.

Drsný jazyk jako u kočky pomáhal jejich předkům s méně silnými čelistmi škrábat maso z kostí.

V přírodní rezervaci Luangwa, která se živila hrochy, kteří zemřeli v roce 1987, se hyeny přemnožily a udržely své počty díky pravidelnému lovu.

Chování

Svým životním stylem je podobný ostatním hyenám, ale svou velikostí a silou je nebezpečnější než oni. Vytí hyeny skvrnité je podobné smíchu. Ocas ukazuje sociální status: zvednutý ocas znamená vysoké sociální postavení, snížený ocas znamená nízký. Zápach hyen je způsoben především sekrecí žláz sloužících ke komunikaci. Zobrazení genitálií slouží ke snížení agresivity.

Hyeny skvrnité žijí v rodinných skupinách – klanech. V klanech panuje přísná hierarchie. I ty nejníže položené samice a mláďata jsou vyšší než samci. Dcery, vyrůstající, obvykle zaujímají pozici vedle své matky. Dospělí samci se stěhují do jiného klanu.

Boj o moc mezi hyenami začíná v dětství. Pak se pustí do bojů, ale ne pro zábavu, ale s fatálními výsledky. Slabší žena zemře a ta silnější má možnost dalšího života. Novorození samci zase nejsou samicemi nikdy pronásledováni.

Reprodukce

Porod nastává 14 týdnů po početí. Fena přináší až 7 štěňat, ve střední Africe na začátku období dešťů, na severu – na jaře; mláďata jsou umístěna v jeskyních nebo vykopaných dírách. Mláďata se rodí vidoucí a se zuby. Jejich matka je něžně miluje a odvážně je chrání a přestává se o ně starat, když stárnou. Mláďata jsou pokryta krátkou, jednobarevnou srstí; žádné skvrny. Mléko je tak výživné, že mláďata vydrží bez jídla až týden. Hyeny krmí pouze své vlastní potomky.

Přečtěte si více
Chryzantéma je zlatem vaší zahrady! Chryzantémy. Výsadba, péče, množení. Fotografie — Botanichka

Vztah s konkurenty

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení to nejsou hyeny, kdo se snaží převzít lví kořist, ale lvi často berou kořist hyenám. Pokud je jen jedna lvice a je tam mnoho hyen, mohou se ji pokusit odehnat, ale několik lvic nebo dokonce jediný samec lva může odehnat celý klan hyen od kořisti. Lvi také často zabíjejí hyeny a jejich mláďata. Na druhou stranu staří lvi často nacházejí svou smrt v zubech hyen.

Leopardi sežerou část ulovené kořisti a zbytek vytáhnou na stromy, aby ji ochránili před lupiči. Často kořist visí o něco výše, než hyena dosáhne. V okolí Luangwy, kde je příliš mnoho hyen, leopardi raději zabíjejí malou kořist, aby ji okamžitě vytáhli na strom a tam jedli. Leopardí mláďata by si měla dávat pozor i na hyeny.

Divocí psi loví na stejných místech jako hyeny skvrnité a pro stejnou kořist, ale loví trochu organizovaněji. Na druhou stranu mají hyeny ve stravě více mršin a jsou méně náchylné k viru vztekliny. Tito dva dravci často zabijí sebe navzájem i mláďata konkurentů.

Hyeny často odebírají svou kořist jiným predátorům, pokud ji mají na jídelníčku, a loví svá mláďata a někdy i sebe. Hyeny mohou liškám odebrat díru a využít ji jako školku.

Pokud se klan hyen skvrnitých setká s hyenami hnědými u mršin, může mezi oběma druhy vypuknout boj, ve kterém zvítězí větší a silnější hyeny skvrnité. V takových šarvátkách jsou vedeni kolektivním úsilím a vzácnou důmyslností. Ale poté, co se zmocnila kořisti, každá z „vítězných“ hyen se snaží sníst mnohem více masa a co nejrychleji, než to ostatní členové klanu předběhnou.

См. также

  • Hyena jeskynní je vyhynulý poddruh hyeny skvrnité.

Poznámky

  1. ↑Sokolov V.E. Pětijazyčný slovník jmen zvířat. Savci. Latina, ruština, angličtina, němčina, francouzština. / za generální redakce akad. V. E. Sokolová. – M.: Rus. yaz., 1984. – S. 107. – 10 000 výtisků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button