Horská ovce – vzácný obyvatel horských štítů – vše o chalupě, zahradě, zeleninové zahradě a pěstování rostlin
Argali neboli horská ovce (Ovis ammon) je velmi krásný a majestátní artiodaktylový savec patřící do čeledi bovidů a řádu artiodaktylů. Tento vzácný savec je také známý jako argali.
Obsah článku:
- Popis horské ovce
- Rozsah a stanoviště
- Přirození nepřátelé horských ovcí
- Dieta toho, co jí argali
- Rozmnožování a potomci
- Stav a ochrana populace
- Video o horských ovcích
Popis horské ovce
Argali je zdaleka největším zástupcem patřícím do kategorie divokých ovcí. Latinské druhové jméno ammon sleduje jméno boha Amona. Podle mýtu silný strach z Typhona donutil nebešťany proměnit se v různá zvířata a Amon na sebe vzal podobu berana. V souladu s prastarou tradicí byl Amon zobrazován jako muž s velkými a stočenými beraními rohy.
Poddruh horské ovce
Druhy argali nebo horských ovcí zahrnují několik poddruhů, které jsou docela dobře studovány a liší se vnějšími charakteristikami:
- Altajský beran nebo Ovis amonný amon;
- Anatolský muflon nebo Ovis ammon anatolica;
- ovce Bukhara nebo Ovis ammon bosharensis;
- Kazašský argali nebo Ovis ammon colium;
- Gansu argali nebo Ovis ammon dalailamae;
- tibetská horská ovce nebo Ovis ammon hоdgсonii;
- Severočínská horská ovce nebo Ovis ammon jubata;
- Tien Shan horská ovce nebo Ovis ammon karelini;
- Kozlovi argali nebo Ovis ammon kozlovi;
- horská ovce Karatau nebo Ovis ammon nigrimontana;
- kyperský beran nebo Ovis ammon orhion;
- horská ovce Marco Polo nebo Ovis ammon rolii;
- horská ovce Kyzylkum nebo Ovis ammon severtzоvi;
- Muflon Urmiy nebo Ovis ammon Urmiana.

Zvláště zajímavý je poddruh argali – horská ovce Altaj nebo Tien Shan. Tento artiodaktylový savec patřící do čeledi bovidů má nejsilnější a velmi těžké rohy. Průměrná hmotnost rohů dospělého samce často dosahuje 33-35 kg. Výška zralého samce v kohoutku se může pohybovat mezi 70-125 cm, s délkou těla až dva metry a hmotností mezi 70-180 kg.
Délka ocasu je 13-14 cm Všichni zástupci poddruhu O.ammon se vyznačují přítomností spíše podsaditého těla a tenkými, ale velmi silnými končetinami. Konec tlamy zvířete je světlejší než jeho hlava a hřbet. Populace altajských horských ovcí může být zastoupena dvěma hlavními skupinami: samice s mladými jedinci a dospělí samci.
Neméně zajímavá je hora Kyzylkum ovce nebo Severcovův argali. Tomuto endemickému druhu Kazachstánu v současnosti hrozí úplné vyhynutí a počet tohoto poddruhu nepřesahuje sto jedinců. Ovis ammon severtzovi je uveden v Červené knize platné na území Kazachstánu.
Vzhled argali
Délka těla dospělého argali je 120-200 cm, s výškou v kohoutku 90-120 cm a hmotností 65-180 kg.. V závislosti na poddruhu se liší nejen velikost, ale i barva těla, ale dnes je největší pamir argali neboli horská ovce Marco Polo, která dostala své jméno na počest slavného cestovatele, který poprvé popsal tento savec artiodactyl zvíře.
Samci a samice tohoto poddruhu se vyznačují přítomností velmi dlouhých rohů. Samec horské ovce má větší, působivější rohy, jejichž hmotnost často tvoří téměř 13 % celkové tělesné hmotnosti zvířete. Rohy, až 180-190 cm dlouhé, spirálovitě stočené, s konci vytočenými ven a nahoru.
Je to legrace! V průběhu let byly parohy horských ovcí extrémně oblíbené u lovců a často stojí několik tisíc dolarů.
Zbarvení těla savce s hovězím rohem artiodaktyla se může výrazně lišit, což je určeno vlastnostmi poddruhu. Nejčastěji je barva prezentována ve velmi široké škále od světlých pískových odstínů až po tmavě šedohnědou barvu.
Spodní část těla se vyznačuje světlejší barvou. Po stranách těla horské ovce jsou tmavě nahnědlé pruhy, které velmi zřetelně vizuálně oddělují tmavší horní část těla od světlé spodní. Oblast tlamy a ocasu je vždy zbarvena ve světlých barvách.

Charakteristickým rysem barvy samce horské ovce je přítomnost velmi charakteristického prstenu, reprezentovaného světlými vlasy a umístěného kolem krku zvířete, stejně jako přítomnost prodloužených vlasů v oblasti zátylku. Tento sudokopytný artiodaktyl savec líná několikrát do roka a zimní srst je světlejší a má maximální délku ve srovnání s letní srstí. Nohy horské ovce jsou poměrně vysoké a velmi štíhlé, což je spolu se spirálovitými rohy hlavní druhovou odlišností od horské kozy (Carra).
Důležité! Dospělé zvíře začne při ohrožení života velmi aktivně a dost hlasitě funět a mláďata bečí jako jehňata od domácích ovcí.
Životní styl a chování
Horské ovce patří do kategorie zvířat, která se vyznačují sedavým způsobem života. V zimě a v létě provádějí bovidní artiodaktylští savci takzvané vertikální migrace. S nástupem léta se horské ovce argali spojují do relativně malých stád, skládajících se z maximálně třiceti hlav, a v zimě se takové stádo výrazně zvětšuje a může zahrnovat několik stovek zvířat různého věku.
Skupinu horských ovcí může reprezentovat jak sdružení samic a mláďat, tak samostatné skupiny mládenců. Velcí dospělí samci jsou schopni se pást odděleně od celého stáda. Jak ukazuje dlouhodobá praxe, ovce sdružené v rámci jednoho stáda se k sobě chovají vcelku tolerantně a vcelku přátelsky.
Je třeba poznamenat, že dospělí berani zpravidla neposkytují pomoc svým příbuzným, ale charakteristiky chování každého člena stáda jsou pečlivě sledovány a za přítomnosti poplašného signálu vydaného jedním beranem je celá stádo zaujímá vyčkávací nebo obrannou pozici.
Divoké horské ovce jsou charakterizovány jako velmi obezřetní a vcelku inteligentní savci, schopní téměř neustále sledovat celou situaci kolem sebe. Když se objeví úplně první známky nebezpečí, argali ustoupí směrem, který bude pro nepřátelské pronásledování nejméně dostupný. V horolezeckých schopnostech je horská ovce velmi mírně horší než horská koza.
Tento artiodaktyl není schopen se pohybovat po strmých plochách a může také méně aktivně a snadno skákat přes skalnaté oblasti. Průměrná výška skoku však dosahuje několika metrů a délka může být asi pět metrů. Maximální aktivita bovidních horských ovcí je pozorována v časných ranních hodinách a v poledne si zvířata hromadně odcházejí odpočinout, kde v leže přežvykují. Argali se raději pase v chladných ranních a večerních hodinách.
Kolik let žije argali?
Průměrná délka života horské ovce nebo argali se může značně lišit v závislosti na mnoha vnějších faktorech, včetně oblasti distribuce. V přirozených podmínkách však spárkatý savec zpravidla nemůže žít déle než deset nebo dvanáct let.

Rozsah a stanoviště
Horští argali žijí zpravidla v podhůří a horských oblastech střední a střední Asie, tyčící se do výšky 1.3–6.1 tisíc metrů nad mořem. Hovězí savec obývá Himaláje, Pamír a Tibet a také Altaj a Mongolsko. Relativně nedávno byl rozsah takových artiodaktylových zvířat mnohem širší a argali horští byli masově nalezeni v jižní části západní a východní Sibiře a také v jihozápadní části Jakutska.
V současné době stanoviště argali do značné míry závisí na vlastnostech poddruhu:
- poddruh Ovis ammon se vyskytuje v horských systémech Gobi a Mongolského Altaje a také na jednotlivých hřebenech a masivech na území východního Kazachstánu, jihovýchodního Altaje, jihozápadní Tuvy a Mongolska;
- poddruh Ovis ammon colium se vyskytuje v Kazašské vysočině, v severní oblasti Balchaš, Kalbinskij Altaj, Tarbagatai, Monrak a Saur;
- poddruh Ovis ammon hоdgсonii se vyskytuje na Tibetské náhorní plošině a Himalájích, včetně Nepálu a Indie;
- poddruh Ovis ammon karelini se vyskytuje v Kazachstánu, stejně jako v Kyrgyzstánu a Číně;
- poddruh Ovis ammon rolii obývá území Tádžikistánu a Kyrgyzstánu, Čína a také Afghánistán;
- poddruh Ovis ammon jubata obývá rozlehlou tibetskou plošinu;
- poddruh Ovis ammon severtzоvi obývá západní části pohoří v Kazachstánu a také některé oblasti v Uzbekistánu.
Horské ovce preferují poměrně otevřená prostranství, která jim umožňují toulat se po stepních horských svazích a podhorských skalnatých oblastech, stejně jako travnaté alpské louky, dobře zarostlé listnatými keři. Artiodactyl bovid savec se často vyskytuje ve skalních roklích a údolích se skalnatými kopci. Argali se snaží vyhýbat místům, která se vyznačují hustými houštinami dřevité vegetace. Charakteristickým rysem všech poddruhů je sezónní vertikální migrace.
Je to legrace! V létě stoupají argali do oblastí alpského pásma, bohatých na čerstvou travnatou vegetaci, v zimě naopak zvířata sestupují do oblastí s malými sněhovými pastvinami.

Přirození nepřátelé horských ovcí
Z hlavních nepřátel argali zaujímají první místo v důležitosti vlci. Lov tohoto predátora na artiodaktyly s rohatými savci způsobuje velké škody na populaci, protože horské ovce se raději zdržují na nejrovnějších a dosti otevřených a také dobře viditelných místech.
Také počet argali je výrazně snížen kvůli takovým přirozeným nepřátelům horských ovcí, jako je sněžný leopard, leopard, kojot, gepard, orel a orel skalní. Mimo jiné jsou horské ovce stále velmi aktivně loveny lidmi, kteří zabíjejí artiodaktylové savce, aby získali maso, kůže a drahé rohy.
Dieta toho, co jí argali
Divoké horské ovce argali patří do kategorie býložravců, a proto hlavní potravu sudokopytníků tvoří rozmanitá bylinná vegetace, která je charakteristická pro oblast a region, ve kterém poddruh existuje. Podle četných vědeckých pozorování upřednostňuje bovid argali obiloviny před jakýmkoli jiným typem rostlinné potravy.
Je to legrace! Všechny poddruhy jsou nenáročné, proto kromě obilovin jedí s velkým potěšením a ve velkém množství ostřici a slaničku.
Artiodaktylový savec se vůbec nebojí špatného počasí a srážek, takže aktivně požírá šťavnatou vegetaci i během poměrně silných dešťů. Přítomnost vody pro horskou ovci není každodenní životní nutností, takže takové zvíře může docela snadno dlouho nepít. V případě potřeby jsou argali schopni pít i slanou vodu.
Rozmnožování a potomci
Krátce před pářením se horské ovce sdružují do malých stád skládajících se maximálně z patnácti hlav. Pohlavní zralost u samic argali nastává již ve druhém roce života, ale zvířata získávají schopnost reprodukce až ve věku dvou let. Samec horské ovce pohlavně dospívá ve věku dvou let, ale zvíře se aktivně účastní rozmnožování mnohem později, zhruba od pěti let věku.

Do tohoto věku jsou mladí samci neustále odháněni od samic svými staršími a většími bratry. Načasování nástupu aktivní říje není v různých částech oblasti horských ovcí stejné. Například u jedinců žijících v Kyrgyzstánu je období říje obvykle pozorováno v listopadu nebo prosinci. Charakteristickým rysem dospělých samců beranů je schopnost vytvářet si pro sebe tzv. „harémy“ skládající se z osmi nebo více samic. Maximální počet samic na dospělého samce horské ovce je asi dvacet pět jedinců.
Spolu se samicemi může takové stádo zahrnovat několik nedospělých zvířat. Pohlavně vyspělí, ale ještě ne dostatečně silní, mladí samci takovýchto bovidních sudokopytníků, kterým nejsilnější a nejrozvinutější rivalové nedovolují přiblížit se k samicím, se v období říje nejčastěji spojují do samostatných malých skupin, které putují nedaleko od vytvořených „harémů“. “.
V období páření se samci argali vyznačují silným vzrušením a velmi aktivně pronásledují pohlavně dospělé samice, v důsledku čehož se stávají méně obezřetnými. Právě v tomto období není pro lovce a dravce absolutně žádný problém přiblížit se k artiodaktylům na nebezpečnou vzdálenost. Mezi dospělými samci a samci připravenými k páření se v období říje odehrávají četné turnajové souboje, během nichž se zvířata rozptýlí a znovu sejdou a při běhu si neuvěřitelnou silou narážejí do čela a základny rohů.
Je to legrace! Hlasité zvuky doprovázející takové dopady jsou v horách slyšet i na vzdálenost několika kilometrů. Po skončení období říje se samci argali opět oddělí od všech samic a spojí se v malých skupinách a šplhají do hor.
Březost samice argali je přibližně pět nebo šest měsíců, poté se s nástupem jarního tepla rodí jehňata. Před začátkem bahnění se samice horských ovcí vzdalují od hlavního stáda a vyhledávají nejvzdálenější skalnaté nebo husté křovinaté oblasti pro jehňata. V důsledku jehňat se rodí zpravidla jedno nebo dvě jehňata, ale jsou i případy, kdy se narodí trojčata.
Průměrná hmotnost novorozených jehňat přímo závisí na jejich počtu, ale nejčastěji nepřesahuje 3,5-4,5 kg. Příznaky sexuálního dimorfismu, pokud jde o hmotnost, při narození jsou velmi slabě vyjádřeny. Novorozené samice mohou být o něco menší než samci. V prvních dnech života jsou novorozená jehňata docela slabá a absolutně bezmocná. Skrývají se mezi velkými kameny nebo v křoví. Kolem třetího nebo čtvrtého dne jsou jehňata aktivnější a následují matku.
Pokud v prvních dnech všechny jehňata horské ovce raději zůstávají samy, pak po několika týdnech, poté, co potomci trochu zesílí, začnou putovat a dokonce se spojí v malých skupinách. K takto malým stádům samic se následně připojují i loňská mláďata. Mateří kašička se používá jako hlavní krmivo pro jehňata horských ovcí zhruba do poloviny podzimu. Tento zdravý a vysoce výživný produkt se svým chemickým složením a chuťovými vlastnostmi výrazně neliší od tuzemského ovčího mléka.

Jehňata začínají konzumovat omezenou zelenou potravu několik týdnů po narození a s nástupem podzimu se značná část mláďat živí sama. Samice, jak rostou a vyvíjejí se, znatelně zaostávají za samci ve velikosti.
Je to legrace! Argali horští rostou poměrně pomalu a dlouho a pomalý růst je patrný zejména u samců, kteří se mohou postupně zvětšovat téměř po celý život.
Stav populace a druhová ochrana
Místní lovci hromadně střílejí horské ovce pro jejich rohy, které aktivně využívají léčitelé čínské tradiční medicíny k přípravě různých lektvarů. Téměř všechny poddruhy tohoto artiodaktylního savce žijí v poněkud nepřístupných oblastech, takže není možné přesně kontrolovat jejich počet.
Argali jsou často vytlačeni z pastvin hospodářskými zvířaty, poté se pole stávají zcela nevhodnými pro krmení horských ovcí. Pokles počtu je také extrémně negativně ovlivněn klimatickými změnami, příliš tuhými nebo velmi zasněženými zimami.
Argali nebo horská ovce argali je uvedena v Červené knize Ruské federace, což umožňuje postavit před soud ty, kteří nelegálně loví ohroženého artiodactyla. Jak ukazuje praxe, argali lze zkrotit a pro pohodlné držení v zajetí stačí, aby takové bovidské horské ovci byl přidělen prostorný výběh s vysokým a pevným plotem, stejně jako místnost s napáječkami a krmítky. Pro obnovení početnosti druhů jsou ohrožená zvířata umisťována také do zvláště chráněných území a chována v zoologických zahradách.
Video o horských ovcích (argali, argali)

Horská ovce je ohrožené artiodaktylo z čeledi Bovid, které se vyznačuje majestátním, půvabným vzhledem. Ve volné přírodě se vyskytuje na území horských oblastí – Nepálu, Číny, Indie, Mongolska a Ruska. Existuje několik poddruhů horských ovcí, které se liší velikostí a vzhledem.
Horská ovce – popis vzhledu

Horské ovce jsou považovány za největší zástupce rodiny Bovid. Jeho charakteristickým rozdílem jsou mohutné rohy, které žádný jiný beran nemá. Hmotnost rohů u dospělých mužů může dosáhnout 30-40 kg. Tento artiodaktylový savec má několik jmen – je známý jako argali, argali, kachkar.
Vlastnosti vzhledu divoké ovce:
- Výška zvířete v kohoutku v závislosti na druhu a pohlaví může dosáhnout 75-130 cm, délka těla je od 130 do 200 cm.
- Tělesná hmotnost samců je do 230 kg, samic 70-80 kg.
- Hlava zvířete je masivní a velká, s háčkovitým profilem, u samic s hladší linií profilu.
- Špička tlamy je světlejší než kohoutek a hlava.
- Pohyblivé boltce mají na špičkách měkké střapce.
- Krk je silný a zkrácený, s dobře vyvinutým svalstvem.
- Hrudník je široký a mohutný, v obvodu 120-140 cm.
- Tělo je silné a zavalité u mužů i žen.
- Končetiny jsou silné a odolné, s prodlouženými metatarzálními a záprstními kostmi. Tato funkce jim umožňuje snadný pohyb po skalnatém terénu.
- Rohy ve tvaru kroucené spirály, se zaoblenými bočními okraji. Délka rohů u samců může dosáhnout 170-200 cm, u samic je to mnohem méně, až 40-60 cm.
- Barva zvířete se liší v závislosti na druhu. Může být popelavě žlutá, červenohnědá nebo šedohnědá. Horské ovce žijící v Rusku jsou mnohem tmavší než jejich „bratři“ z Himálaje.
Mezi regiony, kde žijí ovce, patří hory Altaj, Tibet, vysočiny Mongolska, Afghánistánu, Indie, Číny, Uzbekistánu, Kazachstánu, Tádžikistánu a Ruska.
Druhy horských ovcí

V přírodních podmínkách existuje sedm odrůd horských ovcí, které se liší stanovištěm, rozměry, rysy vzhledu a životním stylem.
Hlavní druhy horských ovcí:
- Altai argali je největší poddruh horské ovce žijící na Altaji a Mongolsku. Tato zvířata jsou velká – 120-125 cm vysoká.Hmotnost samic je až 130 kg, hmotnost samců často přesahuje 220 kg. Tělo beranů je pokryto hustým kožichem hnědé nebo popelavé barvy.

- Tenkorohý – charakteristickým znakem tohoto druhu jsou tenké rohy ve formě zkroucené spirály, jejíž délka může dosáhnout 80-100 cm.Hmotnost zvířete je 130-145 kg. Barva může být šedá se sněhově bílými skvrnami nebo zcela bílá.

- Bighorn – toto zvíře se vyznačuje velkou velikostí, masivní hlavou a malými boltci. Nohy jsou krátké a svalnaté, rohy jsou spirálovité, zesílené, jejich délka může dosahovat 110-120 cm.Hmotnost berana tlustorohá v závislosti na pohlaví dosahuje 85-145 kg.

- Sníh – tento druh ovcí se vyskytuje na území východní Sibiře. Jsou velké velikosti a mohutné v těle. Hmotnost mužů je až 160 kg, ženy – ne více než 75 kg. Rohy jsou prstencovité, 90-100 cm dlouhé, jejich hroty jsou obráceny ven. Samice mají rohy ve tvaru půlměsíce.

- Argali je největší horská ovce. Výška těchto obrů dosahuje 150 cm, hmotnost – 180-220 kg. Rohy jsou mohutné, u některých jedinců je jejich délka 180-200 cm.Barva argali je nejčastěji šedá, hnědá nebo světle hnědá.

Muflon horský je běžný druh. Toto zvíře se dělí na dva poddruhy – evropského a asijského muflona. První jsou menší než druhé – jejich hmotnost obvykle nepřesahuje 55-60 kg. Hmotnost asijského poddruhu dosahuje 85-90 kg.
Funkce životního stylu

Horské ovce jsou stádová zvířata. Tvoří všechna stáda podle dvou principů – samce a samice spolu s mladými jedinci. Obvykle jsou taková stáda držena odděleně od sebe a sjednocují se pouze v období páření. Vztahy mezi ženami a muži jsou založeny na principu polygamie.
Nejčastěji žijí horské ovce na jednom místě. Ale v případě nedostatku potravy se mohou vydat na dlouhé hledání pastvin a překonávat velké vzdálenosti. Pro takové cesty se horské ovce sdružují do stád, jejichž počet nepřesahuje 10-80 jedinců. V předvečer zimy se sudokopytníci sestupují do podhůří hor. Zimu většinou tráví ve velkých stádech, skládajících se z 800-1000 zvířat.
Očekávaná délka života v závislosti na životních podmínkách je 13-18 let. Tento ukazatel je ovlivněn vlastnostmi stravy, oblastí pobytu a přítomností přirozených nepřátel na území bydliště. Navíc mnoho samců, kteří se perou během námluv, umírá na rohy silnějšího soupeře.
Chování horských ovcí

Horské ovce nejsou agresivní. Její projevy jsou možné pouze v období páření. Stáda samců a samic s mladými jedinci většinou žijí odděleně od sebe, ale před hrozícím nebezpečím se zvířata pomocí speciálních zvukových signálů navzájem varují.

Ovce jsou klidná a vyrovnaná zvířata, mírumilovná ve vztahu nejen k sobě navzájem, ale i k ostatním zvířatům. Rysem argali je vynikající inteligence. Nebudou tiše stát v očekávání blížícího se nebezpečí a rozhodně se pokusí najít cestu ven.
Jediné, s kým se horské ovce nesnesou, jsou přirození nepřátelé. Patří mezi ně levharti, gepardi, vlci, sněžní leopardi, orli a orli skalní.
Dieta

Horské ovce jsou býložravci. Základem jejich stravy je různá zelená vegetace. Oblíbenou potravou argali jsou obiloviny, ale při jejich nepřítomnosti si ovce neodmítnou ani listy keřů, slanisku, ostřici a další trávy charakteristické pro horské oblasti. Každý den sní dospělý argali až 16-20 kg potravy.
Artiodaktylové se přizpůsobili drsným a dokonce extrémním klimatickým podmínkám vysokohorských oblastí. Rysem argali je schopnost obejít se po dlouhou dobu bez vlhkosti a snadno přežít v podmínkách dlouhodobého sucha. Mají dostatek vláhy, kterou dostávají ze zelených rostlin.
Zajímavostí horských ovcí je, že samice a mladí jedinci obvykle okupují vyšší horské oblasti. V této oblasti jsou spíše chudé zásoby potravy, ale spolehlivá ochrana zvířat před predátory. Samci si naopak nejčastěji vybírají horské nížiny s bujnějším a kvalitnějším zeleným porostem, ale také s vysokým rizikem napadení přirozenými nepřáteli.
Horská ovce je vzácné artiodaktylo patřící do rodiny Bovidů. Vyznačuje se svým majestátním vzhledem, mohutnou postavou a mimořádnou grácií. Jedná se o obyvatele vysokohorských oblastí, který je uveden v mezinárodní červené knize jako ohrožený, zranitelný druh, který potřebuje ochranu od ekologických organizací.




